Tuesday, June 30, 2009

Flu...

4 comments
Dikala ini..ht ini sangat la geram dengan klinik UM ni..tahula minggu ni minggu haluansiswa.. jgn la kami yg dah senior ni di anak tirikan..huhu..

me got flu..hopefully not H1N1..huhu..pg2 pegi la klinik tu yg ada kt bwh bgnn ni je..

alih2 bc notice kt pintu, 'sepanjang minggu haluansiswa,klnik hanya akan menerima pelajar yg br mendaftar sahaja,kpd pelajar senior sila ke PPUM untuk mendapatkan rawatan'..

me yg rs dh nk pengsan ni pn dgn rasa hampa dan kecewa terus la blk bilik..rehat je la kt bilik.. tgk la klau ada membe yg free ajak temankan..

sgt la x selesa..kepala rs b'dengung jer..huhu..

Thursday, June 25, 2009

Penantian itu satu penyeksaan..

2 comments
Betul ke org cakap penantian itu satu penyeksaan?..mm..mgkin betul dan mungkin juga tidak..penyeksaan yg bagaimana bleh d tafsirkan?..namun, penantian lebih menguji kesabaran seseorang utk menanti sesuatu yang bakal tiba..tp, apabila penantian yang ditunggu penuh dengan harapan itu tidak kunjung tiba, maka di situlah penyeksaan berlaku..

klau diukur tahap kesabaran,setiap org ada tahap kesabaran yg tertentu..kepada yg panas baran tentulah tahap kesabarannya rendah..tp bagaimana seseorg tu mempunyai tahap kesabaran yg begitu tinggi?..

me rasa tahap kesabaran me xde la tinggi mana, tp xde la rendah sangat...bleh di kontrol lg la..ntah la..sebenarnya tengah bengang dgn sorg budak ni...

geraammmmm glerrrr...hish..ada ke patut dah buat janji,pastu bila x jadi bukan nk bgtau..x ke penantian yg sia2 namanya tuh..sedangkan byk lg benda lain yg me nk buat..eeee..gerammnyeee..sakit t pn ada gak..

ape??..igt me ni ape?..sk2 hati jer buat mcm tunggul yg x bernyawa dan berperasaan..eeee.. waktu ni rs nk nangis pn ada..klau dh tau x bleh nk tepati janji tu, x payah la buat janji..huhu.. x ske..huh..

p/s: sila abaikan ape yg tertulis di ats..sekadar luahan rs x puas ht terhadap seorg rakan..huh..

Wednesday, June 24, 2009

Sarapan milo sejuk..

0 comments
Macam biasa setiap hari lepas bgn tido, me akan masak air dulu..mmg itu rutin harian la..lepas tu br buat ape2 yg patut...berus gigi..klau ade bj nk di cuci, cuci b,mandij n then buka laptop..

pg td, me bgn..kemas katil, jenguk kt meja kot2 ade cicak sesat mcm smlm..haha..sib baik xde.. cicak tu duk dlm mug ok..eeeuuww..hihi..then tekan suis tuk msk air..baju pn dh melimpah2 dr baldi, bw nek ats..washing machine kt tgkt ats..penat tu nk nek tgga dgn baldi yg berat..huhu..dh letak bj dlm machine, msk bilik...nak buat milo..rutin harian gak ni, minum milo pg2..skali ms tuang air tu.. apsal air ni sejuk jer..rupa2nye me lupa tekan button kt kettle ni..hampeh tul la..x pasal2 pg ni minum milo sejuk sbg sarapan..huhu..kecuaian amatlah di kesali..huhu..

begitu la alkisahnye..rsnye kurang sedap la..klau dpt minum milo pns pg2 lg la kaw..hahaha..mamai agaknye ms nk msk air tu..hehe..

Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa..

3 comments
First of all me nak ucap selamat hari bapa kepada my father...En Ab Latiff bin Ismail...act dah wish dah 18 ngan 21 jun hr tu..cuma saje nak wish kt blog skit..hehe..

My father with his grandson..

masa kecik2 dulu me ingat lagi, time nak ngaji (mlm ngaji ngan ayah, siang je ngaji ngan tok guru) ayah mesti pegang rotan satu..sbbnye klau ktorg salah bc ke ape ke..jawabnye kena la kt tgn tu.. berkat rotan itu la kami adik beradik khatam quran ms darjah 3..ms tu best sgt sbb bc pn dh lancar cuma mgkn tajwid je yg ade x betul..;)..sronok sbb kwn2 yg lain x khatam lg..hehee..

pastu klau ada pasar malam, mesti masing2 cepat je solat Asar..sbb klau x solat Asar, ayah x kasi duit utk blanje kt psr mlm..hehe..pastu ptg2 ikut ayah ronda2 satu kg naik motor kapcai (skang dh jd hak milik adk,stlh d modified, jd mcm motor br tu)..


then, bila naik skolah menengah pn ayah still hantar kami ke skolah sbb jarak skolah sr umah jauh jg..dlm 10 minit perjalanan..sib baik la ms tu ramai ank2 jiran yg skolah, so ikut giliran la hntr kami ke skolah..sronok sbb dpt gi ngan kwn2..;)..tp sampai p'tghn thn je sbb ayh kena transfer ke kemaman lak..huhu..br nk wt ramai kwn...

ms skolah kt kemaman, smpat la sampai form 3..me igt lg waktu result PMR keluar..pg tu mmg me bgn awl la sbb x sabar nk p skolah yg depan rumah je tuk ambik result..pastu tetiba je ayh bw kwn2 die dtg rumah..katanya saje minum2 waktu rehat..ms tu me pn igt bese2 je la..ayh pn tanye la dh amik result ke..me ckp la blom..la nape x p lagi..me sengih jer..rupa2 nye waktu tu ayah dah tau pn my PMR result..ni la klau dh kenai ramai sgt ngn cikgu skolah..sampai me blom ambik result pn ada dh org bgtau..hehe...

waktu yg plg mencabar kesabaran ayah dengan sikap me adalah waktu me form 5..waktu tu me tgl di asrama...sape2 yg di luar sane yg 1 asrama dengan me mesti dh tau cite kan..ye la..waktu nk SPM ni la me byk buat hal..jd pelajar yg bermasalah..langgar peraturan asrama..x dengar ckp warden..waktu ni, me sgt byk mengalirkan air mt me sndr mahupn my parents..me jg yg salah..sape soh x dgr ckp kn?..huhu..me igt lg ada satu peristiwa yg tlh menyebabkan me di panggil oleh pengurus asrama..ms tu pengurus asrama En Ishak kot nm die..byk sgt die bg nasihat n tanye itu ini..sampai kan my uncle pn ada dtg asrama tanya knape ni?..me terkejut juga mcm mn uncle leh dtg lak..rupa2 nya warden call my parents bgtau psl me, then my parents minta uncle dtg sbb dorg kt tganu (me br tau cite ni pd bln lps..huhu)..waktu tu Allah je la tau perasaan me..huhu..rs nk nangis lak..huhu...then, tiba la waktu cuti skolah..waktu ini baru la me berpeluang bersemuka dengan ayah..kecut perut jg..ye la org bersalah mau x kecut perut..huhu..tp me respect kt ayah, sbb die x marah me langsung..die bg nasihat yg sgt byk waktu tu, sampai mengalir air mt me mendengar..uuwwaa...lps tu me minta maaf kt ayh n janji xkan buat lg..huhu..sampai la SPM,mgkn sbb degil la result SPM sgt teruk..huhu..

sekarang, me dh besar n hopefully dh matang dlm mmbuat sebarang keputusan..ayah pn xde nak pening2 kepala lg dengan kerenah me..dengan nasihat dan dorongan ayah la me jd diri me skarang ni..thanks sbb penah rotan me utk kenal ape itu Al-Quran, thanks sbb marah me utk kenal ape itu erti kehidupan yg sebenar..thanks sbb sll ambil berat pasal me bila me sgt2 memerlukan sokongan...and thanks for everythings n thanks for being such a good father to us..

LOVE U AYAH!!!!

Friday, June 19, 2009

Hari Jumaat..

0 comments
Hari ni, hari Jumaat..maknanya dah abis lab kat Pusat Asasi Sains utk 1st week..fewwhh..
skarang jam menunjukkan pukul 2.27pm..me sorg2..rumet lps kje terus blk kg kot..sbb nya beg baju die xde..

Me tengah kebosanan tahap max nih..igt kan ptg ni bleh la p umah kakak kt bukit jalil tu..alih2 die ckp nk pinjam printer..so, tggu je la die dtg ambik mlm ni kt UM tercenta ni..skarang tgh hujan plak..klau x bleh kuar gi midveli ke..mn2 la..huhu..nk tgk tv kena kuar bilik lak tu..mls tul la..

Hari isnin..sepatutnya me ada lab kt asasi, tp disebabkan masih berada di Langkawi me minta my colleague tlg gantikan tempat me..sib baik miss alya tu nak gantikan, klau x jenuh jg nk cr pengganti, dh la utk lab hr senin xleh di ganti oleh demo baru, kena yg dh experienced..makin kecik la skop pencarian tu..lega..disebabkan alya dah ganti my lab on monday, jadi hari ni, me plak yg ganti lab die..tp utk hr jumaat sesi pg..ptg xde..

hari selasa, 1 day dtg lab utk sem br ni..student ada dlm 26 kot..lect bg briefing skit2, then br me bg briefing utk my grup..E1 adalah grup me utk hr sls..ms dorg tgh duk cek apparatus dlm locker msg2, me ada terperasan sorg student ni..tgk je muka die, me sgt terkejut sbb muka die seiras dgn kisah silam me..mm..sbb tu klau korg perasan status kt YM me letak...'betapa sukarnya melupakan kisah silam bila ada yg mengingatkan'..mcm mn tu?..uuwwaa...xpe2..sabar je la wahai hati...lps tu me pn ckp dlm ht, mcmn nk hadapi situasi ni setiap mggu?..me x bleh diskriminasikan budak tu semata2 sbb muka die..lgpn nak x nak me kena observe every student tanpa pilih kasih..huhu..me harap me x abaikan budak tu..

ada sorg student ni plak..mke die sebijik mcm mke pelakon..tp me x plak tanya budak tu,' u ni actor ke?'..haha..next week me nk tanya la..bkn obses sgt..tp slagi x dpt kepastian mest x puas ht..haha..;)

Utk lab hari khamis, me kongsi dgn sorg lg demonstrator ni..so me punya slot after week 4th.. tp smlm me ganti tempat kak roshidah..so, kena la pegi jg lab..MK4..mm..MK4 lg, klau nak tau every sem mesti nama me ada je kt MK4 ni..penat tau nak naik ats menuju ke MK4, dah la skang ada construction kt tepi tu, terpaksa menggunakan tgga yg di bina khas utk ke lab MK4 n lab physic..mcm biasa lect akn bg briefing b4 kami briefing..so, ms nak weight filter paper utk digunakan next week, me pn borak la dgn ketua grup yg me jg smlm..die pun tanye la, 'knape bkn miss je yg jd demo ktorg?'..so, me pn ckp la 'sbb demo korg ada meeting, that's why sy ganti utk hr ni'...'ala, miss tukar je la..pastu jd demo ktorg' student tu tanya lg...'eh, tak bleh, sbb jadual semua dh fix, x bleh ubah2, knape plak?'..'miss mcm best je klau jd demo'..bls student tu..me rs sgt bangga ble dgr ayt tu..bkn nk bangga diri..tp tu la org ckp..1st impression tu kan penting.. whatever it is, me still kena akur dgn jadual yg telah di berikan..

hari jumaat..hari ni la..pg td me ada lab lg..gantikan tmpt miss alya..hr ni dekat lab kalut skit sbb lab assistant silap atur tmpt student..kelam kabut juga la..mula2 me x prasan, tp bila me tgk dekat form apparatus dorg, apsal grup 3 bleh ade kt depan plak ni..me pn p la tanya LA yg bertugas, nape ada yg grup 3 kt dpn?susah la nant demo nk observe student..LA ckp sbb student sem ni terlalu ramai, so, terpaksa la letak mcm tu..tp me tetap x puas ht..me ckp la..susah la..nnt kami nak kena observe dorg, klau dh sorg kt depan, kt tengah..x kan nk round satu lab..nak kena bg markah lg kt dorg..ntah ape lg LA tu ckp lps tu me dh x dgr dh..lantak la.. mls nk bertekak..me pn terus je bg briefing kt student, lpas tu soh dorg timbang filter paper.. tup2, masa duk dlm balance room tu, LA td dtg then announce tlg pulang blk kunci locker sbb dorg nk arrange blk tempat duduk..YES!!..haha..akhirnya me menang..hehe..

tu la sedikit sebanyak coretan utk hr jumaat ni...jpe lg utk next entry..daa..

Thursday, June 18, 2009

Cuti2 Malaysia..Langkawi

0 comments
Yeay!!!..baru ada mood nak update pasal percutian di Langkawi pd 12-15 june yg lepas, tp b4 me cite psl cuti tu, me ada nak kongsi sesuatu dengan wanita2 di luar sana..act ayat2 ni me ambik from blog fiha..dh minta izin b4 copy..kat sini ada cakap psl kecantikan lelaki; kegagahan wanita, tp me just copy psl kegagahan wanita je la ye..

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah,adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menangung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Written by Ommi Kalsom Hj Ibrahim


Ok, berbalik pd cite psl percutian plak..pd 12-15 june, me n rakan2 satu lab telah memilih Pulau Langkawi utk pergi bercuti..sbnrnya dah plan dari akhir thn lepas lg..ms tu airasia ade promotion free seats (1,000,000)..so, kami pun ambik la peluang..tp still kena byr jg service2 yg lain, so tket pegi n balik dalam RM150 sorg, n penginapan dan pengangkutan RM180 sorg, ok sgt kan sbb tgh peak season ms kami pegi tu..penginapan utk 4D3N tu A'an yg uruskan..me pun x nak ckp byk, biar gambar yg menjelaskan segala2nya..

1st day..


On board..

Langkawi international airport..

Best Star Resort, tempat penginapan kami, sgt best sbb blik kami mengadap pantai..

Ini la kete yg membawa kami sepanjang berada di Langkawi..NAZA CITRA

Jalan2 kt tepi pantai cenang..

Six of us, from left Izyan, Linda, A'an, Huda, me n Raudhah..

B4 blk bilik, sempat tgk sunset kt tepi pantai cenang..

2nd day kat Langkawi, kami ke oriental village di mana terdaptnya Langkawi cable car, animal farm..juga tempat ini berhampiran dengan telaga tujuh..enjoy the pics k..

Oriental village..


Kat middle sts cable car..

Sementara menunggu giliran utk naik cable car..tp yg kami bengang ms tengah beratur, ada plak satu rombongan kaum ni(xperlu la me sebut kaum ape, nnt takut ada plak yg salah paham) dengan selamba je memotong barisan kami...ish3..teruk betul..(malaysian OK..huh)

View from cable car..nice..

Top station..

Inside cable car..

Me n miss Lin2..

Skybridge..

Jalan menuju ke skybridge ni sgt mencabar..berpeluh jg la nk sampai sana..huhu

Kena panjat tangga..turun bukit..baru bleh sampai ke skybridge..

Akhirnya sampai juga..hehe

Walaupun panas terik, tp udara kt ats ni sgt la nyaman..sampai terbang2 baju i tau..hehe


B4 keluar dr oriental village, kami masuk ke animal farm ni..free entrance..

Bulu sang kancil ni sgt la kasar, mcm berus besi tu..hehe

Jalan2 nak keluar,tetiba ternampak signboard Jalan Dang Wangi KL..hihi

Then, kami singgah di Tanjung Burau di mana tempat kapal2 layar berlabuh..

Petang tu kami ke Pekan Kuah untuk shopping tp me x snap plak gambar ms shopping..syok sgt bershopping..bukan beli ape pn, coklat je yg byk..hehe..

Sedikit sebanyak coklat yg me beli utk kengkawan..

3rd day, aktiviti pertama kami buat adalah island hopping..

Kat jetty, before naik boat utk 'island hopping'..

On boat to 1st destination..

1st destination; Pulau Beras Basah..tp x nampak sebiji beras pon..pantai dia sgt la cantik..kami mandi manda di sini..hehe..sampai mcm udang kena bakar muka masing2..:)

2nd; eagle feeding..nampak x eagles tu..

3rd; Tasik Dayang Bunting..nampak x mcm perempuan mengandung?..


Tasik Dayang Bunting..

Me n Raudhah @ Tasik Dayang Bunting..

Rendam kaki dalam tasik dayang bunting ni..ada ikan keli yg byk, tp x gigit pn..gelii..

Habis island hopping hampir 2 pm..msg2 dah penat, tp ptg tu kami ke air terjun telaga tujuh plak..then ke dataran lang..

Air terjun telaga tujuh..bleh nampak klau naik cable car..



Telaga tujuh..

Dataran Lang..

Nice..dimana saya??

Ok la, me dah x larat nk upload gambar ni..sok2 me sambung..ade lg skit nk upload..ngantuk dah...daa..


p/s: mls la nk upload more pics..korg tgk my facebook je la..ade 197 pics me upload kt situ..




Tuesday, June 16, 2009

Family day out..

0 comments
Assalamualaikum..lamenya tak update blog ni..ok, utk entry ni adalah pasal family day out (pasal konvokesyen my brother, n lain2 aktiviti my family)..

30 May 2009, pada hari bersejarah ini, me n family ke UiTM Shah Alam untuk ke istiadat konvokesyen adik lelaki..tapi, my parent pegi dulu sebab dorg nak masuk dewan, so kami adik beradik yang lain bertolak ke sana lebih kurang pukul 3 petang dari Bukit Jalil..me pun x nak ulas panjang, so, enjoy the pics ye...

My family, but my younger brother (Ameir) is not in because got camp in his school for SPM candidate..


Ayah, Fae n mak..

Kak Long, Zarif, Fae n along..

Me n my brother..Congrats bro..

Sementara menunggu Fae keluar dewan kami bergambar..:)

Adik memilih bunga untuk si abang..

Kak Long tengah tulis greeting card..

Pilih-pilih..kat Uitm ni lagi murah harga bunga berbanding UM, mungkin sbb byk gerai yg jual kot..UM hanya satu gerai je..hak eksklusif agaknya..

Dah abis pilih hadiah..:)

Ok, habis suda cerita psl konvo..now beralih pula pasal family day out..selepas habis je konvo kt UiTM tu, kami ke bandar putri utk ke rumah my cousin kat situ, dekat je dgn AEON bukit tinggi tu..makan malam di sana, my cousin suruh kami bermalam di sana sbb husband dia akan pulang keesokan harinya from Afrika,tp disebabkan kami ke sana pun sehelai sepinggang tak jadi la bermalam di sana..sampai umah kakak di bukit jalil,semua pun dh penat..tido je la..

keesokannya, kami ke sunway pyramid..mak,ayah,me,fae n adik..nk main bowling..yeay!!..tp, kami terpaksa tunggu hingga jam 8.45pm baru bleh main sbb ada tournament ms tu..so, me n my mom jalan2 kat jusco, n adik ayah n fae p jalan2 tempat lain..kt bwh ni ade pics ms main bowling n jalan2..enjoy!!

Ayah, mak, adik n faiz..


Adik main ape ntah..




The winner for this night..ayah telah mengalahkan kami..huhu..

Adik pun baling..hehe

Me..

Faiz..

Seperti biasa, mak menjadi pemerhati kami yang setia..


Ice-skating..ske tgk dorg jatuh..haaha

Pemandangan dari luar Sunway Pyramid..

Kat bawah ni pula pics sekitar perkelahan kami sekeluarga di Air Terjun Sekayu..

Picnic @ air terjun sekayu..

Along, adik, me n kak long..

Me n kak long..

Ameir, adik, kak long n along..



Kak long with her husband..

Ayah n adik..

Dah nk blk..

View from bridge, ramai org hr tu sbb cuti hari keputeraan agong, Tuanku Mizan..



Signboard ni mengingatkan me pada Faiz yg tgh kerja kt JPS Selangor, x balik bercuti sbb dah cuti lama masa die konvo..


Malam tu kami ke rumah cousin mak, anak dia kawin..Zarif sentiasa berambut pacak..hehe

Keesokan harinya me ke rumah Aneem, congrats ats pertunangan..

Itu la sedikit sebanyak cerita sepanjang me berada di Terengganu, to Aina..sorry sbb x dapat hadir majlis kawin ye..clash ngan konvo my brother..x lupa juga kepada kak jah n Nor, me x blk kelantan so x dpt jg hadir majlis kawin korg..neway, congratulation n smoga bahagia hingga ke akhir hayat..amin..

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template