Saturday, December 22, 2012

~Fraud email..

2 comments
Salam semua..

Singgah jenguk kawan2 sambil cek emel jap hr ni..sejak keje kt KL ni mmg hari2 blk kul 8pm lebih..abih kje kul 6, jgn harap nk sampai 6.30pm..paling awal bleh sampai umh adalah pukul 6.35pm, tu pun sbb hari sabtu..oh, hari ni keje sebab replace utk 31st dec ni..so next week cuti pjg la..hehe..tgk tu, tajuk lain tp entry psl benda lain..huhu

Fraud emel yg saya dpt hr ni adalah dr ambank customer service...nk dijadikan cerita, dah la saya ni takde acc ambank tetiba ckp acc saya kena suspended sbb ada org lain akses byk kali tp error..kalau nk menipu tu jgn la mcm ni..kalau yg fraud emel dr maybank tu mmg dh byk kali la sy dpt, ayat yg lebih kurang sama..sib baik akal ni panjang skit terus call cust.service dia utk tanya betul ke emel ni..dorang ckp jgn layan emel yg mcm tu sbb itu adalah scam..huhu

Antara kandungan emel ni:


This message contains blocked images.

Show ImagesOptions

Dear valued Customer's


During our usual security enhancement protocol,
we observed multiple login attempt error while login in to your online banking account.
We believed that someone other than you is trying to access your account for security reasons,
we have temporarily suspend your account and your access to online banking and will be restricted if you fail to update it.

Please click on the link below to verify your information with us:
Ambank-Customer Care Service Department
Copyright © 1985-2010 AmBank(M) Berhad. All Right Reserved.


P/s: Apa nk jadi la dorang ni..korang2 jangan mudah percaya dengan emel yg mcm ni ye...adios, wassalam

Saturday, December 8, 2012

Pesan ayah....

1 comments
Salam semua..

Innalillah..

Perginya seorang lagi saudara terdekat kami setelah kehilangan bapa saudara 2 minggu yang lepas, semalam kehilangan lagi seorang sepupu yang terdekat yang tinggal bersebelahan rumah kami di kampung..

Usai proses pengebumian, dan sahabat handai sedara mara mula pulang untuk berehat di rumah sebelum tahlil malam ni, ayah mak & saya berbual di bawah bangsal belakang rumah..

Entah kenapa hati terasa sayu bila dengar ayah berpesan..

Kata ayah: Esok2 kalau ayah dah takde, ayah nak anak2 ayah mengaji quran di sebelah ayah..biarlah tak pandai mengaji pun, baca la apa2 ayat yang ingat, yang penting, mengaji sebelah ayah..tak kisah la terjemahan ayat quran pun..

Saya yang ada bersama2 waktu tu terasa sebak yang amat, sebak bila ayah berpesan sebegitu..dalam hati berdoa semoga Allah panjangkan usia mak & ayah..

P/s: sama2 kita sedekahkan al-fatihah untuk arwah..Al-Fatihah.


Monday, December 3, 2012

Hidup ni macam-macam

4 comments
Salam semua..

3hb Dec 2012...sekejap je masa berlalu..sedar tak sedar dah nak masuk tahun baru 2013 pulak..bukan nak ckp azam baru atau pun azam yang dibuat dulu apa yg dah  di capai ke tidak..cuma mahu bermuhasabah diri sebelum melangkah ke tahun baru 2013..

Asam garam kehidupan, macam-macam rasa ada..kalau di adun sebati entah apa hasilnya kan..hidup ni satu proses pembelajaran..selagi mana kita bernafas di muka bumi ini, selagi itulah tempoh pembelajaran itu tidak akan selesai..tp, apa yang kita pelajari? pernah kita renung kembali apa yang dah kita lalui dan apa yang kita dah pelajari daripada pelajaran kehidupan yang kita lalui? Ya atau Tidak?

Ada orang sentiasa dengan mengomel, meng'komplen', memuji, dan sebagainya..ada juga yang sentiasa bersyukur, rendah diri, dan sebagainya..kita pula bagaimana?

Hidup ini hanyalah sementara..ya..sementara..selagi kita dipinjamkan nyawa ini olehNYA, rebutlah peluang untuk mengejar akhirat yang mendatang dan semakin tiba..kita tak tahu ajal kita, tp DIA Maha Mengetahui segalanya..

Bersangka baik dengan semua orang walau apa pun yang telah, sedang dan yang akan berlaku..sesungguhnya, di sebalik kejadian tu, ada hikmahnya..

 Wassalam


p/s: Fikiran bercelaru..nafas terasa sesak dalam dada, maaf atas segalanya..


Thursday, November 22, 2012

Budak form 4 jatuh dari tingkat 7??...gementar sebentar..

8 comments
Salam semua..

Hadoii, tajuk entry ngeri skit..sebab kejadian pagi tadi memang ngeri..

Sedang berjalan-jalan menuju ke car park pagi tadi lebih kurang dalam pukul 8 pagi..lenggang lenggok mak limah jalan berlenggang..hehe..suasana macam biasa dingin pagi2 di kompleks kediaman awam jln u-thant ni..masih belum ada apa2 yang berlaku waktu tu..

Tetapi, bila menyedari ada sesuatu yang tertinggal saya pun berpatah balik dan berjalan kaki lagi nak naik umah..bila lalu je di blok A, waktu tu dah ramai orang berkerumun kat kawasan bawah car park tu, saya tak tahu apa tapi org2 yang kat situ asyik la duk mengira2 bangunan blok A tu ada berapa tingkat (pada andaian saya la)..dan dekat tengah2 tu ada sebelah selipar putih dan setompok darah (cek ni dah la boleh muntah kalau tgk darah bebanyak nih..huhu)..dan waktu tu juga ternampak dorang tengah masukkan seseorang ke dalam sebuah MPV (mungkin nak bawa mangsa ke hospital berdekatan)..

Sejurus itu jugala bdan ni start shaking..gementar kut dengan kejadian..dan waktu tu juga terus jalan laju2 menuju ke rumah..tak lama lepas tu polis serta pasukan forensik mula datang..kawasan kejadian mula ditutup dan diletakkan pita kuning tu (ala2 CSI:)..dengar kata budak tu kena kurung dengan famili dia (maaff, tak pasti betul atau tidak), dan nekad utk lari dari rumah dengan mengikat 3 helai kain (x pasti kain apa) kemudian dia turun ikut tingkap..mungkin tersilap langkah atau apa budak tu terjatuh ke bawah..dengar kata juga kepalanya terhantuk di kaki lima kat bawah tu..errrrr...memang ngeri betul...bayangkan jatuh dari tingkat 7..ni mesti kes tgk drama kuat sangat sampai ikat2 kain nak keluar dari rumah ikut tingkap..apa2 pun, saya doakan semoga remaja perempuan itu selamat hendaknya..

P/S: kat Malaysia sekarang ni banyak sangat kes kemalangan ngeri yang jadi..kalau atas jalan raya tu asyik2 kemalangan maut yang keluar kat berita...minta diselamatkan dari malapetaka sedemikian..aameen..sama2 kita doakan untuk penduduk muslim di Gaza juga..aameen..

Wednesday, October 10, 2012

Lepas ni iPad pulak ye papa...erkkk

4 comments
Salam semua..

Apa khabar?..huhu...sibuk betul skang ni w/pn dh tak kje ikut ofc hour...ni baru berkesempatan untuk update blog skit..

Semalam, akak abg ipar ngan ank buah ke salah satu kedai barangan letrik ni..nak cari TV plasma katanya..sesudah urusan bayaran dibuat tiba2 anaknya yang memang bercakap mengalahkan orang dewasa pun mencelah...

"Papa, lepas ni kita beli iPad pulak ye, boleh la Zarif main game kat situ nanti"
dengan wajah yang selamba beliau berkata..

AKu: hehehe...alahai dak kecik...comelnya soalan itu



p/s: dulu main permainan kampung je...semuanya menggunakan tenaga fizikal sampai boleh kuarkan peluh..lemak2 pon senang dibakar...tp budak2 skarang main guna jari je, bukan lemak dibakar, ditambah lagi de la..huhu

Saturday, September 8, 2012

Yang muda ke yang tua, yang local ke yang tak local...aduhhhhh...

4 comments
Salam semua...


Haaaaaa....tu tu tengok tajuk entry ni...awat la di bagi nya otak geliga hamba ni untuk berfikir sesuatu yang buat terpinga-pinga untuk berfikir...wawawawawaw


Ceq tak tau hujung pangkal cerita, tetiba soklan ni di beri kepada ceq..

M: Kalau ko di beri 2 pilihan, mana satu ko pilih?

Saya: apa dia?..kalau duit sekepok dengan duit sejemput mesti la aku pilih duit sekepuk...hehe..(materialistik tak..;)

M: ko ni mmg materialistik la mek..haha
Saya: hah..pe dia

M: ko ada 2 pilihan calon untuk dijadikan suami....(belum sempat abis ayat saya dah potong)
Saya: ha...ko jangan nak bagi aku pilihan yang bukan2 k..

M: ko dengar la dulu..yang sorang tu orang Malaysia, muda lagi, kerja pun ok cuma gaji takdo bosar mano eh...yang sorang lagi tu orang obersi, umur pun jauh gak la beza ngan ko, pastu ado ank 2 org, gaji bosar...mana satu ko pilih, dua2 pun cinta & sayang bangat kat ko..ko pun sayang kat dua2 skali...ha...ko bagitau aku ko pilih yang mano satu eh..

Saya: sambil mata bulat memandang si yang bertanya.....ko ni kan...dah terang lagi bersuluh la aku pilih orang malaysia, itu pun x reti nak pk ke..gaji kecik takpo..asalkan duk malaysia..nape? ko tak tau nak pilih yang mana satu ke?

M:tu la masalah aku skang ni...aku sayang bangat yang org obersi tu...bukan sbb dia kaya ke apa ke..tp yang orang malaysia tu pun aku sayang gak..aku buntu weiiiii..

Saya: ermmm..parents ko dah tau ke ko de 2 pilihan ni?

M: ko gila ke nak aku gitau dorang aku becinta dengan laki orang...mau nya kena buang daerah aku ni nanti..
Saya: hah..tau pun..ko buat la pilihan yang paling tepat...aku x mo campur hal2 cm ni..ko pn tau mana yang baik untuk org sekeliling ko juga kan..

M: adoiiiiii....sesak dadaku rasakan..
Saya: mmmmm...hehe..ko yg cari masalah ni sape suh..


bersambung.....



p/s: mak datuk punya pilihan.....sampai saya pun de rasa nak tergelak...tp tu la, bila dah cinta......semoga pilihan yang tepat dibuatnya...huhuhu....buntu juga kalau dah 2 serentak ni..ye dak...hehehe


Friday, September 7, 2012

Revealation..22 days more

4 comments
Salaam semua..

Hari ni saya half day..sebab? Bukan sakit atau apa pun, cuma malas buat kje je..hihihihi..

Lagi 22 hari je lagi, kemudian semuanya akan berakhir di sini..harap2 ini adalah keputusan terbaik yang saya buat..

Surat keramat dah selamat sampai ke tangan bos besar, jadi kata putus sudah pun saya buat dan takkan di ubah lagi walau pun itu adalah keputusan drastik yang saya buat..sebabnya? hehe..ye la, ada ke belum dapat kerja tempat lain dah hantar resignation letter..huhu (macam letak pisau kt leher sendiri je)

Bukan tak suka atau apa, tapi cukuplah setakat ni saja khidmat untuk company ni..saya cuma mahukan keberkatan dalam mendapatkan rezeki yang halal..byk sangat yang tak betul kat sini..

3 tahun di sini, tak tahu la apa pengalaman manis yang ada kat sini..macam takde je..mungkin satu je la..peluang ke India untuk pertama kalinya dan semestinya itu bukan untuk yg terakhirnya..hehe

Yang paling banyak dapat belajar kat sini adalah "How to manage your stress"..that the most thing yang saya belajar dekat sini..bidang kerja tak sangat, kerja2 admin "YESSSSS"..too much admin work also..

Lepas ni boleh la saya tanam anggur di depan rumah..huhu..untung2 boleh jadi peniaga kat pasar malam ke..ye x..hehe

Apa2 pun yang penting, im free after this, no more working hours, no more order frm boss, no more noise frm boss in the morning..:)


p/s: kawan2 jangan tiru saya yea..dapatkan kerja dulu baru tendering resignation...hehe..;)

Saturday, September 1, 2012

Raya 2012..sangat bermakna..=)

5 comments
Salam semua

Masih dalam mood raya kannnn..hehe
Sana sini open house, tapi saya rasa tahun ni paling kurang kedengaran open house..

Jom layan gambar2 raya kami sekeluarga.. =)




We are siblings!

 

 

 


Monday, August 27, 2012

~Rawatan awal untuk pesakit strok~

2 comments
Assalamualaikum semua..

Masih lagi mood raya? Sama la ngan saya..terasa macam nak sambung bercuti selama sebulan..ahaks..;)
Di kesempatan ini saya nak ucapkan Selamat Hari Raya pada semua blogger yang berada di luar sana..termasuk la kepada silent2 readers semua..

Haaa...tu tu tajuk takde kena mngena dengan raya tapi intro pasal raya pulak ye..Ada juga kena ngena ngan raya skit2 ni..

Raya ke-2 baru2 ni, keluarga pakcik saya yang menetap di Johor beraya di rumah kami di Pasir Mas, memang jarang jumpa la kalau dorang tak balik beraya..nak dijadikan cerita, pakcik saya ni sakit.. sampai2 je umah kitorang petang raya ke-2 tu, tak putus2 sedara, jiran rakan2 pakcik saya ni datang ziarah dia..ye la, balik kampung jarang2 sekali, bila balik tengah sakit mesti la orang nak ziarah kan..memang keadaan dalam rumah waktu tu kelam kabut betul..macam dah jadi lautan manusia kat dalam umah..malam tu juga kerja saya adalah buat air utk tetamu yang datang..usai semua tetamu dalam pukul 10 malam gitu, baru la kami makan malam..kesian juga kat family pakcik saya ni, dah la datang dari jauh, lewat malam baru boleh makan..

Keesokannya, kami sepupu sepapat yang jarang jumpa ni borak2 la..dan terkeluar la pasal rawatan awal untuk pesakit strok ni..

Husband cousin saya ni pun cerita la macam mana nak handle kalau orang terdekat dengan kita terkena strok..

First skali, sejurus selepas pesakit terkena strok, cucuk semua jari kaki dan tangan pesakit tu untuk keluarkan darah..kemudian barulah segera telefon ambulans/ hantar pesakit ke hospital..ini adalah untuk mengelakkan aliran darah dalam tubuh pesakit tersekat serta untuk elakkan pembuluh darah daripada pecah..dan Alhamdulillah, pakcik saya cepat sedar dan boleh bergerak bila rawatan awal ini dilakukan..

Jadi, lepas ni boleh la berikan rawatan awal ni kalau ada sedara mara atau sahabat handai kita terkena strok..

p/s: raya ni, makan biarla berpada2..jangan sampai penyakit datang baru nak mengaduh..;)

Thursday, August 2, 2012

Tak pernah berubah

1 comments
Salaam semua..


P.A.S.S.W.O.R.D.

Tau tak apa ni? atau dalam bahasa melayu disebut sebagai K.A.T.A   L.A.L.U.A.N.
Haaa...kalau tak tau juga tak tahu la..hehe

Password email, blog, log in laptop, fb, friendster(tak tau wujud lagi ke tak), skype, ym, gmail, yahoo.mail, airasia, MAS, semuanya guna 1 je password, dan password ni tak pernah berubah sejak dulu...ermm..perlukah saya menukarnya kini atau biar je ek..

Banyak sejarah password ni..nak tukar ke tak eak..rasanya dah hampir 10 tahun guna password yang sama...sayang pula nak ubah sebab dah sebati dan senang diingati..

p/s: entry sebelum ni terpaksa saya hide sebab kurang pasti sumbernya dari mana, namun saya telahpun bertanya kepada ustaz yang lebih arif berkenaan firman2 tersebut..sedikit masa lagi saya akan update yea..maaf jika berlaku kekeliruan....sekadar berkongsi..=)

Saturday, July 28, 2012

Cerita sedih di bulan Ramadhan..

0 comments
Salaam semua, salaam Ramadhan buat umat Islam di luar sana..

Awat pulak tajuk entry ni lagu ni ek..
Sebenarnya 2 hari lepas lagi nak tulis pasal ni, tapi masa amatla mencemburui saya..hehe..

Korang semua mesti dah baca surat khabar & dengar berita kan pasal kapal MT Bunga Alpinia yang meletup di Labuan Sabah kan...tahu pasal ni pun bukan melalui berita di tv @ radio @ media massa yang ada..tetapi melalui FB seorang sahabat yang post berita pasal ni..pagi 26hb Julai 2012..

Nampak macam memang worst kut masa tgk post tu..belum lagi klik pada link yang dia bagi..and then bila klik je, ya Allah...hanya tuhan je la yang tahu...wlaupun saya takde kaitan dengan industri perkapalan ni..tapi ada beberapa rakan yang bekerja di industri ni buat saya terfikir apa la nasib dorang ni...

Hari kedua kejadian, tragedi ni mendapat liputan meluas, tapi berita yang ada tak memberikan status terkini kejadian ni, dengan gigihnya saya akan stay dekat page untuk Komuniti Perkapalan Malaysia ni bila ada je waktu terluang..

Apa2 pun, ajal maut tu di tentukan oleh Allah, tidak terlewat walau sesaat...dah tertulis di Luh Mahfuz..untuk keluarga mangsa yang terlibat, takziah dan tabah menghadapi ujian daripadaNYA..semoga roh mereka ditempatkan di kalangan umatNYA yang soleh...aameen..

Untuk maklumat lebih lanjut boleh klik sini ----> Komuniti Perkapalan Malaysia  Perkapalan Malaysia

Tuesday, July 24, 2012

Masak2 di bulan puasa...hehe

4 comments
Salaam semua..

Rasanya belum terlambat lagi untuk saya ucapkan Selamat berpuasa bagi seluruh umat Islam tak kira kat mana korang berada..

Hari ni masuk hari ke-4 dah kita puasa...cepat betul masa berlalu skang ni..dan hingga ke hari ini jugalah saya masih berjaya memasak sendiri juadah berbuka puasa...hehe...kalau pegi pasar ramadhan pun beli kuih je, itu pun second day puasa pegi sebab keluar beli barang dapur then singgah jap kat param..

Azam di bulan puasa...hehe...igt azam tahun baru je ke ada?..bulan puasa pun ada tau..jeng jeng jeng...

Nak buka dengan masakan sendiri je...;)

Rasa2 lama mana agaknya bertahan yea..hari pertama masak tomyam + sayur goreng + telur dadar..hari ke-2 masak nasi je sbb lauk semua housemate bawa dari kampung dia, maklum la rumah family nye tak sampai 2 jam pun dari seremban ni...hari ke-3 (semalam la tu) ayam masak kurma + ikan masak pedas...hari ni dah kekeringan idea dah nak masak apa untuk iftaar....adoiyaii...

Banyak juga berita2 gumbira yang diperolehi bulan ni...harap2 rezeki bulan puasa ni bertambah la..

p/s: teringat zaman blaja dulu2..bulan puasa ni la yang paling meriah dengan bunyi mercun sana sini...dah keje ni kureng skit meriahnya...windu family...huhu

Saturday, June 16, 2012

Tipah tertipu!

2 comments
Salaam


Feel like being fooled by someone...


Argggghhhhh!!!...tolonglah...


p/s: jangan mudah percaya dengan orang yang kita tak kenal...pesanan khas daripada penaja..sekian..

Thursday, June 14, 2012

Tak tahu letak tajuk apa sebab otak tengah bercelaru..

0 comments
Salaam..

Orang selalu cakap, kadang2 kenyataan yang sebenar selalunya susah untuk dihadapi..
Ya, memang benar...
Tambah pula bila ianya melibatkan 2 hati yang hidup..

Sampai masa kita tersedar
Segala-galanya berubah menjadi asing
Asing dalam diri
Asing dalam hati
Asing dalam pertuturan

Terlajak perahu boleh di undur
Terlajak kata buruk padahnya

Mimpi dan realiti tidak akan sama

Mimpi  membiarkan kita terbuai dalam anganan yang indah
Mimpi boleh membiarkan kita lupa asal usul kita
Mimpi juga boleh membuai kita ke alam yang tidak terjangkau oleh akal fikiran
Mimpi membuatkan kita hanyut dalam bayangan sendiri

Realiti
Terlalu sukar untuk dihadapi
Realiti yang teramat sukar untuk dijelaskan oleh akal fikiran
Realiti yang kadang kala membuatkan diri merana
Realiti yang kadang kala boleh membunuh jiwa raga
Realiti bisa membuatkan manusia hilang pertimbangan
Realiti juga membuatkan kita tersedar dari lamunan yang indah
Dan realiti inilah yang bisa membuatkan kita tersungkur kadang kala.....





Friday, June 8, 2012

Yeay...boleh tulis lagi kat sini..

5 comments
Salaam semua..

Fuhh...ingatkan dah tak dapat diselamatkan blog ni...entah kenapa tiba2 je cakap domain blog ni dah expired sedangkan saya tak pernah la pulak guna domain yang berbayar tu...huhu (free ada buat apa nak bayar kan..;)

Baru balik dari bercuti panjang di Kelantan, tapi tak sempat shopping dan jalan2 ke mana pun di Kelantan tu...pelik2...masa berlalu begitu pantas...haih...

Mak pun dah start berbunyi minta cari kerja kat sana je...gaji sikit pun takpe, asalkan duk dekat ngan family...sedang menimbang tara cadangan tersebut...agak2 ada ke orang nak ambik saya kerja??...huhu

p/s: moga pintu rezki terbuka di mana2 ada peluang untuk saya....kalau oversea?...erkkkk...

Tuesday, May 22, 2012

Alhamdulillah..masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ini..

5 comments
Assalamualaikum semua..

Apa khabar?..:)
Lama sudah tak coretkan sesuatu dalam blog ini..

Alhamdulillah, sehingga hari ini masih diberi peluang untuk bernafas dan teruskan kehidupan di dunia ini..

21 Mei 1984, 28 tahun yang lalu..seorang bayi perempuan dilahirkan dengan berat hanya 2.8 kg..menangis, merengek mahu dibelai oleh ibu tersayang..bayi perempuan itu ditatang bagai minyak yang penuh..diberi kasih sayang yang tidak terhingga..segala kelengkapan dipenuhi..sehinggalah kini, bayi perempuan tersebut meningkat dewasa..anggun, ayu (hehe)..walaupun berada berjauhan daripada keluarga tersayang, beliau masih lagi mendambakan kasih sayang daripada kedua ibu bapanya..tiada mereka, tiadalah aku..=)

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan, jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada kedua orang tua saya, mak NIK KAMARIAH BT NIK SULAIMAN & ayah AB. LATIFF B. ISMAIL kerana telah melahirkan saya, mendidik saya, memberi kasih sayang yang tak terhingga, membesarkan saya, bersabar dengan setiap kenakalan saya, bersabar dengan kerenah saya, segala susah payah, penat lelah menjaga saya, ketika saya sakit, gembira, sedih..segala-galanya..semoga kalian diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan usia untuk melihat kajayaan dan kebahagiaan saya, sentiasa dalam lindunganNYA...

Dan kepada sahabat2 yang wish  for my birthday, cake..lunch treat, thank you so much..=)

Semoga dengan pertambahan usia ini, makin bertambah iman di dada..harap diampunkan segala dosa yang telah dilakukan, sentiasa diberi lindungan olehNYA, dimurahkan rezeki dan diberikan kebahagian di dunia ini mahupun di akhirat kelak..

And, special thanks goes to my mr. right, thank you for your support, ur caring, ur everythings..hopefully everythings will go smooth as what we hv planned..pray & make doa to Allah to get HIS bless..amin..

p/s: Senyum, tak perlu kata apa-apa..=)

Thursday, May 3, 2012

Akal & hati

0 comments
Assalamualaikum..

Bila akal dan hati tidak selari..

Semua benda pun tak menjadi..

Fikiran melayang..

Hati pula bercelaru...hurmm

Semoga Allah bukakan hati kita untuk meneruskan kehidupan di dunia ini untuk mendapatkan keredhaan dariNYA...


Keputusan yang sukar untuk dilakukan..

0 comments
Assalamualaikum..

Pepatah ada menyebut; bercakaplah benar walaupun pahit..dan yang pahit itulah sebenarnya penawar segala penyakit..

Malam ini, akhirnya satu keputusan yang sangat sukar untuk dilakukan..apabila kenyataan yang terlalu pahit untuk diterima dan di lalui..

Memberitahu perkara yang benar memang sesuatu yang pahit untuk diteruskan...namun, sekiranya niat di hati adalah kerana Allah, insyaAllah semuanya berjalan dengan lancar..

Wednesday, May 2, 2012

Mozarella cheese...hehe

3 comments
Assalamualaikum..

Hurmm...syoknya bleh singgah sini kejap..

Bila hari2 duk bercakap ngan orang putih ni, rasa macam bila cakap ngan orang Melayu pun terkeluar bahasa keju jugak...ahahh..mesti depa meluat sat gi ni...huhu

Pape pon, bagus jugak...boleh improve english yang tunggang langgang ni..

p/s: tajuk entry takde kaitan pun...hehe..*Dalam hati ada taman, tapi taman larangan..huhu*

Saturday, April 28, 2012

Dont worry dear

0 comments
Kamu akan pergi jauh..

Kamu jangan risau ye..

Saya  tetap akan sokong kamu..:)

Sunday, April 22, 2012

Kenapa datang lagi..

0 comments
Jika kehadiranmu hanya untuk menyakiti hatiku..
Lebih baik dibiarkan berkubur saja..

Kedatanganmu hanya menambahkan luka dihati..
Hurmm....


mode: fikiran bercelaru...hati pedih...

Friday, April 20, 2012

Pelik la..

3 comments
saya pelik bila buka blog ni...macam ada perubahan...saya nak edit draft saya semalam tapi hari ni saya tak tahu mana nak tgk draft tu....huaaaaaa...sekelip mata kau berubah...huhu

p/s: tolonggg!!...help me..this new look make me headache...huhu

Sunday, April 8, 2012

~Lama sungguh ku tidak mengupdate kan blog kesayangan ni..huhu~

0 comments
Assalamualaikum..

Hai...selamat2 semuanya nya...rasa macam lama sangat tak update cite kat sini...seminggu lebih kut dok...huhu

Skang ni sedang berkampung di airport...flight delay sehingga 2 jam dan mata ni dah mula ngantuk..last2 masuk surau..solat semua then on laptop---> maklum la ada wifi free kan...gunakan la dengan bijak..hehe..

Tak tahu nak tulis apa nih...dah boring sangat dah ni...flight patut kul 9.50pm, tapi delay ke 12pm..katanya sebab cuaca buruk..hurmm...airasia ni mmg suka delay2 nih...haih..kang tido kang ada yang terlepas flight plak..nak surfing lama2 ni malas pulak nak sambung batery laptop nih..dah la batery phone tak brape nak ada dah ni..2 dah flat..tinggal yang satu ni la tinggal..tu pun dah tinggal 1/3 je lagi..lupa lak nak charge semalam..

huarggh...bestnya next week cuti, tak perlu nak pikir pasal kerja kat ofis ke apa ke...hehe..jadi boleh buat apa saja yang saya sukaaaa....suke..suke..suke..

Ok la...ngantuk lak mata ni ngadap laptop...next week kalau rajin saya update la..kalau tak rajin, maknanya takde la entry baru dari blog ni...hehe

adios!

Friday, March 30, 2012

~Macam dah lama tak lepak-lepak tengok wayang or makan2 dengan kwn2..huhu

0 comments
Assalamualaikum..


Haa...tajuk tu dah boleh jadi isi entry ni..baru perasan, dah lama saya tak kuar makan2 or tengok wayang ke hape ke...last tengok wayang dengan cousin kut..beberapa bulan yang lepas..hang out ke shopping2 ke...ermm, dah tak ingat bila last buat tu semua...tapi bila ramai yang dah kerja & dah ada family masing2...lagiiiii la rasa macam..mana korang semua ni ek??...semua senyap sepiiii je..

Yeay!..tak sabar nak balik kampung...will be off duty from 9-14th April....hehe...seronoknya boleh cuti lama2...agak2 kalau cuti terus je bagus jugak kann...ermmm...kena minta permisi daripada ibu bapa dulu la gamaknya nih...huhu..*dah rasa nak blah terus dari sini pastu tinggal je apa2 harta benda ofis yang diberi pinjam*

Bak kata kawan saya yang baik hati tu..pilihan terletak pada diri kita..samada kita masih mahu berada di takuk lama atau pun berubah mencari sesuatu yang lebih baik, kita yang perlu putuskan..bukannya bos atau pun majikan kita...sekian, pesanan daripda penaja....hehe



p/s: sori la entry cacamerba skit...adioss....rindu kamu semua!

Monday, March 19, 2012

~Punya dia sebagai sahabat sejati adalah perkara terbaik yang saya miliki~

2 comments
Assalamualaikum..

Sahabat sejati sukar dicari bukan..namun, betapa manisnya sekiranya sahabat sejati mampu membuatkan kita sentiasa mahu ke hadapan..dan tidak sekali kali membiarkan kita terumbang ambing tanpa bimbingan..

Punya sahabat sejati sepertinya membuatkan hati saya sentiasa terisi..kata-kata nasihatnya mampu membuatkan saya tersedar...kata-kata semangat darinya membuatkan saya sentiasa bersemangat.. bercerita tentang kerohanian, mengisi kekosongan yang selama ini ditinggalkan..namun, kadang2 membuatkan hati rasa gementar dengan hukuman dikemudian hari..

"Why think of punishment. Hope for mercy that Allah forgive everything and admit directly in Jannah...Allah can do anything HE likes.. We just have to ask from Him..Always be positive"

Punya dia sebagai sahabat sejati adalah sesuatu yang terbaik pernah saya miliki..terima kasih sahabat..moga bertemu di jannah...aminn

Friday, March 16, 2012

Saya sangat gumbira malam ini..

2 comments
Assalamualaikum..


Suka sangat2 malam ni...dah lama tak chatting ngan penpal..

tetiba je malam ni dia muncul..

sangat rindu berchatting ngan dia..thank you dear because still remember me..

Really2 appreciate our friendship dear friend..=)

Banyak advice yang saya minta daripda dia..and mungkin sangat2 berguna di masa hadapan..


P/s: hati berbunga riang..habis la tak dapat tidur malam ni...ada jugak yang buat saya pk banyak2 kali..hurmm..

Semoga ini yang terakhir..;)

5 comments
Assalamualaikum..

Ermm...apa nak update ye dalam entry ni..dekat site ni bosan pulak..keje banyak tapi nanti la settlekan..hehe

Next month kami sekeluarga dah pindah ke kelantan...jadi, perjalanan pulang ke kampung halaman akan bertambah selama beberapa jam lepas ni..adeii..nampaknya kena guna khidmat airasia/MAS la kalau nak cepat sampai...huhu


p/s: Oh ye, kawan baik saya malu2 nak tanya saya satu hal, jadi saya jawab je kat sini yea..

"Doakan yang terbaik untuk i..any gud news i will let u know walau dengan apa cara sekalipun..& congrats untuk orang baru yang bakal lahir nanti yea"

Monday, March 12, 2012

~Aduss...buah ceri oh buah ceri...tetiba tersedar dari mimpi...haha~

8 comments
Assalamualaikum semua..

Peristiwa ni baru je berlaku petang tadi waktu saya baru balik dari kerja..


Seperti biasa buka gate untuk parking kereta...sesudah parking mesti la nak tutup balik gate tu kan..kat tepi rumah saya ada sekumpulan kanak2 sedang bermain (rumah end lot tu yang boleh main kat tepi rumah)..tetiba salah sorang daripada kanak2 tadi bersuara:

kanak-kanak perempuan: acik, nak ambil buah ceri kat blakang umah acik boleh tak?

saya: terkejut, tercengang-cengang...pastu dalam hati..."erk, budak ni panggil aku acik??...huhu"
oh...boleh2, ambiklah..banyak ke buahnya tu?

kanak-kanak perempuan: aah, banyak..(sambil berlari-lari anak ke belakang umah saya)

saya terus masuk rumah dan terus ke belakang rumah..tengok budak2 ni duk petik buah2 tu..

kanak-kanak perempuan: acik, kat dalam pagar lagi banyak ni buah ceri..

saya: yeke..alamak, pagar belakang ni takde kunci la..korang panjat je la pagar ni masuk dalam..

sorang lagi kanak-kanak perempuan: acik, dorang ni slalu je panjat pagar ni untuk ambil buah ceri ni acik..tapi saya tak panjat la..

kanak-kanak perempuan: eleh tapi ko makan jugak kan..

saya: lain kali kalau takde orang jangan panjat tau...walaupun orang tak nampak, tapi Allah nampak tau...korang makan buah ceri ni pun nanti jadi darah daging sendiri..len kali klau nak, minta izin dulu yea..bukan apa, kang esok2 korang panjat time takde orang, kang ada pulak yang ingat korang nak mencuri..

kanak-kanak perempuan: ok acik, lain kali kitorang tak buat lagi..



wahaaa....tetiba rasa macam baru tersedar dari mimpi yang panjang bila budak2 ni panggil saya acik...waduhhh...rasa cam dah tua lak...haahaha..

p/s: semoga semua yang dirancang berjalan dengan lancar..Ya Allah, permudahkanlah segala urusan hambamu ini...

Saturday, March 10, 2012

~Cerita ceritu~

2 comments
Assalamualaikum...


Lamanya tak bersiaran kat sini...bizi sangat lately....rindu korang semua...rindu kat membe2 zaman blaja dulu2...rindu zaman kanak2 juga...hehe

Rasa nak gi satu tempat yang xde orang kenal pastu stay je situ..tapi tak sanggup nak berjauhan dengan family pulak...huhu..

Rasa nak gi melancong je hari2...hehe..kalau ada orang sponsor kan laaaagi bagus...huhu...=P

Apa lagi ek, rasa nak makan eskrem Mt kool split plak...haha...ok, ini seringgit je..kat 7eleven pun boleh dapat..sedapppp...hehe

Merepek2 je entry ni...sori, jangan marah no...cek tengah ketandusan idea dek kerana lama tak berblogging..=)

Tu je kot yang nak ditulis...nothing much to say...

Still trying to move on everyday while smiling face..;)

Friday, February 24, 2012

Promote skit...promote..gurlss, nak cantik tak??!!...hehe

3 comments
Assalamualaikum semua..

Hehe...tajuk apa tu...haha

Ni haaa......korang try la...support i skit...

EL-Marino ---->Klik sini untuk further info yea...hehe

Gurls out there, nak cantik tak??...kalau nak mesti2 order...haha..

Oh yea, kalau interested nak attend beauty forum 4/3/2012 ni di Royale Bintang Hotel Seremban, jangan lupa untuk pm saya yea, untuk booking tempat anda...pendaftaran RM 8 sahaja

Belajar untuk cantik RM 8 je???????...berbaloi2!!...dapat El-Marino free lagi 2 paket..boleh skin test PERCUMA lagi!!

Bukan apa..sebab saya jadi Program Director untuk projek ni...adoiii...hehe..kata nak cantik kan..huhu..

p/s: saya nak jadi bisnes woman yang berjaya pulak...ahaks...;)...mati lerr kena kutuk pasni..hehe

Monday, February 20, 2012

Kerja = tertekan = rasa macam??

2 comments
Assalamualaikum..


Kembali bertemu..blog ini akan sentiasa di sini..walaupun jarang di update..sememangnya saya memerlukan blog ini untuk luah apa yang terpendam..

Ikhlaskah saya selama ini?...perkataan itu yang sering berlegar dalam kotak fikiran selama berada di Terengganu tak sampai 24 jam..iye, gamble pulang ke sana sebab sangat2 memerlukan udara yang segar untuk seketika..serta memerlukan kata-kata nasihat daripada ibu tersayang..

Kerja saya...saya tak pasti kebelakangan ini saya ikhlas atau pun tidak dalam melakukannya..semakin hari semakin hilang kesabaran..semakin hari semakin rasa tertekan dengan work load..semakin hari semakin saya tak faham apa sebenarnya yang mereka nak..semakin hari saya rasa semakin tidak boleh terima lagi arahan-arahan daripada bos..semakin hari saya juga sudah hilang respek pada mereka..hanya disebabkan perkataan-perkataan yang saya kira tidak patut dikeluarkan oleh seorang yang beragama Islam dan seorang yang terpelajar..hurmm..


semakin hari semakin rasa nak tinggal dengan parents je..bestnye kalau tempat kerja dekat dengan dengan umah parents...semoga ada rezeki di sana..aminn..

Thursday, February 9, 2012

Relevan lagi ke blog ni?

3 comments

Rindunya nak aktif blogging macam dulu2...tapi lately rasa mcam takde mood nak update blog...rasanya dah hampir setahun kut cmni...mungkinkah akan ku tutup blog ini?...hurmm..

Mula2 terlibat dengan dunia blog hanyalah suka2..sebab membe ada blog, jadi teringin nak ada jugak...macam friendster dulu2 la...membe2 ada, kita pun nak ada jugak..fb pun sama jugak, orang lain ada kita pun nak ada jugak...hehe..Semua benda pun akan dicoretkan di sini...kisah suka, kisah duka, kisah manis, kisah pahit..semuanya ada..

Kenapa saya dah jarang update?...bz?..malas?...hurmm..atau sengaja?..semua pilihan jawapan adalah betul..

Bz..memang sangat bz..nak pulak ada projek baru skang ni kat ofis...hurmm...mmg betul2 multitasking keje sini...

Malas...yup, bila badan penat..cerita yang dah lama karang dalam otak pun jadi berkarat nak kuar balik..last2 biar sampai hilang dari minda nih..tu sbb takde cerita tu..

Sengaja...sebab bila saya blogwalking saya akan terjah blog2 yang saya selalu singgah..sehinggakan kadang kala buat saya rasa sedih, dan seolah2 menyalahkan takdir diri sendiri..yup, semua orang punya cerita tentang kehidupan masing2, semua orang punya masalah tersendiri dan semua orang pun punya cara tersendiri dalam menjalani kehidupan harian..namun, bila kenyataan yang harus dilalui terlalu payah untuk ditelan, sukar untuk kita menjalani kehidupan seperti sediakala..

People said,

"Life must go on, same goes to you. If today is not your day, in future there will be your day. Pray to Allah..only Him can give us the right path which way we should follow. Forgive anyone who gave you pain and make your tears fall down".


P/s: tak pasti samada relevan lagi atau pun tidak blog ini..

Monday, February 6, 2012

Jom ambik ilmu kesihatan skit

0 comments
Assalamualaikum..

Salam Maulidur Rasul semua..

Ok, baru2 ni saya ada buat check up skit dengan doktor & tekanan darah tu cam ala2 naik skit la...mungkin stress tempat kerja, tu yang naik tu...and then, last week kena pulak gastric setelah beberapa tahun tak kena..last kena seingat saya la waktu zaman blaja dulu2...lama dah tu..disebabkan 2 perkara ini saya ambil inisiatif untuk betul2 jaga kesihatan...then baru teringat hari tu (eh, macam tahun lepas je...hehe) ada beli buku "Bruce Miller's Better Health Series"...versi bahasa melayu punya...tajuk je english..yang ni siri untuk Tekanan Darah Tinggi...so, untuk ringkaskan macam mana kita nak tentukan samada kita ni dah terkena penyakit ni atau belum kat bawah ni saya letak jadual...jadi korang nilai la sendiri yea...=)

KATEGORI SISTOLIK/ DIASTOLIK PENGESYORAN
NORMAL Kurang daripada 130/85 Periksa semula dalam masa 2 tahun.



NORMAL TINGGI 130-139/85-89 Periksa semula dalam masa 1 tahun; mulakan perubahan gaya hidup.



HIPERTENSI PERINGKAT 1 140-159/90-99 Sahkan dalam masa 2 bulan; mulakan perubahan dalam gaya hidup.



PERINGKAT 2 160-179/100-109 Penilaian perubatan; mulakan rawatan dalam masa sebulan.



PERINGKAT 3 180-209/110-119 Penilaian perubatan; mulakan rawatan dalam masa seminggu.



PERINGKAT 4 210/120 dan lebih Penilaian perubatan dan rawatan segera.

*Sistolik = tekanan yang dijanakan apabila otot jantung mengecut dan memaksa darah mengalir menerusi ateri.
Diastolik = tekanan yang ada pada arteri ketika jantung sedang mengisi dan bersiap sedia untuk berdegup semula.

Apabila jantung mengepam, tekanan dalam arteri itulah tekanan darah kita. So, sama2 la kita nilai sendiri kita pada tahap yang mana ye..

Saturday, January 28, 2012

~Jemputan Umrah di Astro Oasis~

3 comments
Assalamualaikum semua..

Selamat berhujung minggu...masih lagi dalam mood bercuti?...yazzaaa...saya masih lagi sebab minggu depan baru start kerja..hehe..w/pn bercuti masih lagi kena kerja...semuanya sebab takde rasa timbang rasa daripada pihak atasan...

"Work does not stop even if you are on leave" ----> inilah kata2 yang bisa membuatkan hati saya menjadi tawar setawar tawarnya untuk meneruskan bakti di sini...huhu..


Ok, lupakan perkara itu...terus ke tujuan asal iaitu Jemputan Umrah..kenapa agaknya yea, adakah saya mendapat peluang yang diberikan oleh pihak astro untuk mengerjakan umrah??...oh beruntungnya kalau dapat peluang sebegitu...bukan senang untuk ke sana..tambah pula secara percuma..=)

2-3 hari lepas, saya mengemas dan packing barang2 di rumah..maklum la, awal bulan 4 ayah dah pencen, jadi kami akan berpindah ke rumah sendiri la pulak, Alhamdulillah..tengah duk mengemas buku2 untuk dimasukkan dalam kotak, saya terjumpa cebisan kertas, di atasnya tertulis karangan pendek tentang jemputan umrah yang ditulis oleh mak saya..hampir menitis air mata saya membcanya...begitu teringinnya mak nak menunaikan ibadat umrah di Mekah..

Mak, ayah, anakmu ini berjanji akan bawa mak & ayah menunaikan umrah..kita akan ke sana sama-sama yea..insyaAllah kalau dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki kita ke sana hujung tahun ni yea...moga dipermudahkan segala urusan...

Moga impian mak & ayah serta kami sekeluarga untuk ke sana menjadi impian...amin..

Sunday, January 15, 2012

~H.E.L.L.O~

0 comments
Assalamualaikum..

Seminggu meninggalkan dunia blog...windu nak coret2 sesuatu..hehe

Neway, selamat pengantin baru kepada pemilik blog Public Diaries --> Jat, sori tak dapat hadir kenduri Jat..semoga bahagia hingga ke akhir hayat yea..=)

Dah pertengahan bulan January pun...haa...next week dah nak CNY...cuti seminggu tu..heehe..org yang sambut pun tak ambik cuti lama2...haha...peduli la...depa tak mau ambik cuti..bia saya yang ambik...hihi

Tak tau nak tulih apa sebenarnya...sebab dah kurang mencoret di sini, otak jadi kelu pulak nak menulis...huhu..

Banyak yang nak dicerita..tapi tak tau mana nak mula...so, ni kira entry warming up je la dulu..bleh?...papepun wish u all best of luck in what ever u guys are doing..=)

Sunday, January 8, 2012

S.U.K.A.R.N.Y.A.

3 comments
Angin sepoi2 bahasa
menampar di pipi..di selangi bunyi deru air
deras, menyapu daun2 yang berguguran

Indahnya ciptaan Allah
Tiada cacat celanya

Hamparan yang menghijau
Meredupkan hati
Mendamaikan jiwa
yang resah

Matamu berkaca
bibimu bergetar menahan bicara
sedangkan hatimu berkata-kata
dadamu berombak menahan sebak

Sukar menerima takdir
Kenyataan yang pahit untuk ditelan
Masa penentu segala........

Friday, January 6, 2012

~Hari ke-6 di tahun 2012~

3 comments
Assalamualaikum..


Selamat Tahun Baru 2012...belum terlambat i ges..hehe

Ok...hari ni saya MC...kepala rasa sakit tahap gaban semalam membawa ke hari ini...

Hari ni masuk hari ke-6 kita di tahun baru..Alhamdulillah masih dipinjamkan nyawa olehNYA untuk berbakti di bumi nan indah ini..

What a hectic new year for me...baru hari ke-6, tapi rasa macam kerja untuk sebulan punya kerja...hurmm..dan akhirnya, kepala tak mampu berfungsi dengan baik dan terlepek di rumah..

TENSION with work...and yesterday is the worse day for me i think...and rasa nak pulangkan balik je phone office ni..

For me, once you are at home, that is the time you can relax your mind and body from any kind of stress at office...but some people do not know how to respect others life..it doesnt mean that if you are bos and you are working all days 24/7, then others MUST follow your style!..as an employee, of course we know our responsibilities to the company, but as a human being, we are not able to be an employee for 24 hours/day for the sake of the company...we have our own life and we have our own family rather than thinking all days related to company's matter!..

To all bosses out there...[click untuk pembesaran imej]



Hurmmm...entry tahun baru yang penuh dengan emosi dan perasaan kecewa dengan kehidupan sebagai EMPLOYEE...huhu..


selamat bekerja everyone..


NOTE FOR ME: let's move on...=)

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template