Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa..

First of all me nak ucap selamat hari bapa kepada my father...En Ab Latiff bin Ismail...act dah wish dah 18 ngan 21 jun hr tu..cuma saje nak wish kt blog skit..hehe..

My father with his grandson..

masa kecik2 dulu me ingat lagi, time nak ngaji (mlm ngaji ngan ayah, siang je ngaji ngan tok guru) ayah mesti pegang rotan satu..sbbnye klau ktorg salah bc ke ape ke..jawabnye kena la kt tgn tu.. berkat rotan itu la kami adik beradik khatam quran ms darjah 3..ms tu best sgt sbb bc pn dh lancar cuma mgkn tajwid je yg ade x betul..;)..sronok sbb kwn2 yg lain x khatam lg..hehee..

pastu klau ada pasar malam, mesti masing2 cepat je solat Asar..sbb klau x solat Asar, ayah x kasi duit utk blanje kt psr mlm..hehe..pastu ptg2 ikut ayah ronda2 satu kg naik motor kapcai (skang dh jd hak milik adk,stlh d modified, jd mcm motor br tu)..


then, bila naik skolah menengah pn ayah still hantar kami ke skolah sbb jarak skolah sr umah jauh jg..dlm 10 minit perjalanan..sib baik la ms tu ramai ank2 jiran yg skolah, so ikut giliran la hntr kami ke skolah..sronok sbb dpt gi ngan kwn2..;)..tp sampai p'tghn thn je sbb ayh kena transfer ke kemaman lak..huhu..br nk wt ramai kwn...

ms skolah kt kemaman, smpat la sampai form 3..me igt lg waktu result PMR keluar..pg tu mmg me bgn awl la sbb x sabar nk p skolah yg depan rumah je tuk ambik result..pastu tetiba je ayh bw kwn2 die dtg rumah..katanya saje minum2 waktu rehat..ms tu me pn igt bese2 je la..ayh pn tanye la dh amik result ke..me ckp la blom..la nape x p lagi..me sengih jer..rupa2 nye waktu tu ayah dah tau pn my PMR result..ni la klau dh kenai ramai sgt ngn cikgu skolah..sampai me blom ambik result pn ada dh org bgtau..hehe...

waktu yg plg mencabar kesabaran ayah dengan sikap me adalah waktu me form 5..waktu tu me tgl di asrama...sape2 yg di luar sane yg 1 asrama dengan me mesti dh tau cite kan..ye la..waktu nk SPM ni la me byk buat hal..jd pelajar yg bermasalah..langgar peraturan asrama..x dengar ckp warden..waktu ni, me sgt byk mengalirkan air mt me sndr mahupn my parents..me jg yg salah..sape soh x dgr ckp kn?..huhu..me igt lg ada satu peristiwa yg tlh menyebabkan me di panggil oleh pengurus asrama..ms tu pengurus asrama En Ishak kot nm die..byk sgt die bg nasihat n tanye itu ini..sampai kan my uncle pn ada dtg asrama tanya knape ni?..me terkejut juga mcm mn uncle leh dtg lak..rupa2 nya warden call my parents bgtau psl me, then my parents minta uncle dtg sbb dorg kt tganu (me br tau cite ni pd bln lps..huhu)..waktu tu Allah je la tau perasaan me..huhu..rs nk nangis lak..huhu...then, tiba la waktu cuti skolah..waktu ini baru la me berpeluang bersemuka dengan ayah..kecut perut jg..ye la org bersalah mau x kecut perut..huhu..tp me respect kt ayah, sbb die x marah me langsung..die bg nasihat yg sgt byk waktu tu, sampai mengalir air mt me mendengar..uuwwaa...lps tu me minta maaf kt ayh n janji xkan buat lg..huhu..sampai la SPM,mgkn sbb degil la result SPM sgt teruk..huhu..

sekarang, me dh besar n hopefully dh matang dlm mmbuat sebarang keputusan..ayah pn xde nak pening2 kepala lg dengan kerenah me..dengan nasihat dan dorongan ayah la me jd diri me skarang ni..thanks sbb penah rotan me utk kenal ape itu Al-Quran, thanks sbb marah me utk kenal ape itu erti kehidupan yg sebenar..thanks sbb sll ambil berat pasal me bila me sgt2 memerlukan sokongan...and thanks for everythings n thanks for being such a good father to us..

LOVE U AYAH!!!!

3 comments:

nasriq said...

awat aku xtau pun cite kat asrama tu ek?

Eda said...

xtau sudah..duk diam2 je ek..

Eda said...

mgkin ms tu nas anti prefect kan3..hehe

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template