Monday, January 31, 2011

~Makcik suruh la dia search kat internet~

9 comments
Salam semua..

Sejuk...sejuk..sejuk...

Hari ni tak seperti semalam...semalam sepanjang hari hujan turun tanpa henti...hari ni hujan dari pagi juga tapi menjelang petang matahri menunjukkan wajah juga w/pn berselindung dibalik awan tebal..huhu..

Hari ni bizi jugak, finalised proposal...akhirnya siap satu..satu lagi dlm proses final touch jugak..fuhh..lega skit..

Sedang sibuk menyiapkan document yang urgent, tetiba ada panggilan masuk...no dari pantai timur..tak dikenali..terus angkat sebab mana la tau kut2 lawyer insuran yg call...rupa2 nya idak..antara perbualan saya dengan makcik pemanggil dalam loghat Terengganu:

Makcik: Hello, Assalamualaikum.

Me: Waalaikumussalam.

Makcik: Boleh cakap dengan eda?

Me: Yea saya bercakap..

Makcik: Ha, ni mokcik ni, mok kepada kawan Ameir (adik lelaki saya) yang duk kat Bukit Diman tu..

Me: ooo...haa..ye2..igt2..ade mende mokcik?

Makcik: Gini, mokcik nok tanye skit pasal keje eda kat GRBiotech ni..senang dok nok bulih keje situ?

Me: Ha?...ermm..kena intvw dlu la br bulih dapat..bakpe?

Makcik: Anok mokcik ni ye br abis master ambik bioteknologi, kut2 la ada peluang keje kat tempat eda tu..doh eda situ jawatan mende? r&d ke?dulu ms blajo amik mende?

Me: Ooo..sini buat mase ni kalu bahagian marketing ada la kosong..saya incharge rnd ngan lab sini la..dulu saya blaja bidang kimia tapi lebih kepada instrument2 ni...try je la anto mana2 company yang bawah biotechcorp tu...banyak je kalu bidang biotek ni...kadang2 tu company2 ni ye dok letok pung iklan dalam website ke surat khabar ke..tera je la..doh anok mokcik ni duk mane?

Makcik: Ye skarang ni jd part timer tutor kat UTM..tp gok abis doh la master tu..ni baru je dapat surat..tu mokcik tepon ni..tok laki dia tengah sambung blaja gok tu, lecturer situ..

Me: Ooo..kawen doh ke..erm, gini la mokcik, mokcik suruh die search je kat mana2 website, pastu hantar je resume kat mana2 company..kalau ada rezeki, ada la tu..

Tiba2 ada call in masuk...waktu ni dh tersenyum lebar sebab panggilan tu menyelamatkan saya..muahaha...teruk betul..

Me: Eh, dak pe la mokcik, ada call masuk ni..

Makcik: Ho ye la...mintok maaf la ganggu..bunyi pung macang bizi tu...doh dak pe deh...tima kasih banyok eda..

Me: Ok2..sama2...terus letak hp, angkat phone opis lak..


Fuhhhh...penat melayan mokcik ni...ingatkan nak ckp pasal apa..rupanya nak carikan keje tuk anak dia...dah la tengah bizi...mintak maaf la mokcik, saya pon bukanlah ada pangkat sangat nak senang2 bagi keje kat anok mokcik tu..kalau saya ada kuasa, saya pon dah lama keje tempat lain agaknya..huhu..

Apa2 pon, yang penting kita usaha, selebihnya tawakal je la kepada-NYA...

p/s: mudah-mudahan doa saya juga diperkenankan..amin..

Sunday, January 30, 2011

~Diet harian ~setiap hari~

11 comments
Salam semua..

Tengah-tengah hari ahad ni nak list kan skit diet harian saya..nak kata seimbang tu, takde la seimbang sangat..nak kata mkn skit, rasanya ni la antara makanan yang dimakan sejak keje..

Sarapan pagi:
1) Minuman wajib ---> milo panas/ nescafe panas
2) Makanan pagi untuk sarapan ---> ini jarang diambil, kadang2 kalau siap awal untuk gi keje,secara otomatik kaki ni rajin je pegi beli nasi lemak kat gerai bawah..

Credit to google..

kalau tergesa-gesa hanya makan roti yang ada krim vanila/coklat..ataupun hanya la biskut jacob weetameal..
3) Supplement ---> 10 biji spirulina


Makan tengah hari:
1) Minuman ---> air suam/milo ais/limau ais/neslo ais
2) Makanan ---> slalunya nasi putih + lauk ikan (jarang mkn ayam, tak tau nape, rasa muak je makan ayam) + sayur , kadang-kadang skip makan tengah hari sebab tak lapar..

Gambar hiasan dr google..

kadang2 fast food pun jadi lunch jugak tapi bergantung pada budget hari tu la..hehe

Makan malam :
1) Minuman ---> Air suam
2) Makanan ---> bergantung apa yang dimasak, selalunya lauk samada ikan/ telur + sayur..sayur adalah menu wajib bila masak dengan housemate..seimbang tak???..hehe
Slalunye ni la menu dinner..gmbr dr google lagi

Kalau nak seimbang, ikut saranan piramid ni betul2..=)
credit to google..


Ermm...nak gi timbang berat la pasni...harap2 jangan la turun lagi..bia maintain jer..=)

p/s: nape ntah asyik cakap pasal makanan je..huhu..(*-*)

~Tidur ku tak lena~

4 comments
Salam semua..

Selamat pagi minggu..

Hari ni rata-rata penduduk Malaysia kebanyakan nya akan pulang ke kampung halaman masing2 untuk menyambut prayaan CNY..yang pasti ramai di atas jalan raya tentula dari bangsa yang sama dengan saya..MELAYU...ye la populasi penduduk Melayu kan memang lebih ramai dari yang lain2..

Sapa yang keje kat wilayah persekutuan lagi la berganda2 cuti nya kan...ditambah dengan cuti hari wilayah..ambik cuti 2 hari je lengkap seminggu boleh cuti..eh, lari tajuk pulak ek..

Semalam, setelah puas bergolek ke kiri dan ke kanan...dua2 mata ni langsung tak boleh lelap...ermm...bila macam ni, sangat la tidak suka...akibatnya, pagi ni rasa pening2 lalat..bila tak dapat tidur mula la memikir kan benda yang menyesakkan kepala otak...lepas tu bertambah2 la tak boleh lelap nye...

Hari ni nak buat apa yea...akak dah nak blk kampung hari ni...tinggal la saya seorang di negeri yang asing ini...wuaaa...:'(


p/s: tak tau nak update apa..so, keluar la entry cacamerba ni..

Friday, January 28, 2011

~Memilih sangat la ko ni cik tekak~

7 comments
Salam semua..

Selamat malam semua...=)

Saya pasti ramai yang dah dinner malam ni kan..saya pon dah dinner..penah tak korang komplen kalau pi makan kat kedai mkn ke mana2 la kan..korang cakap..

"Huh, tak sedap langsung, baik masak sendiri je"

Saya tak tau la kenapa dengan tekak saya ni...memilih sgt pasal makanan...mesti nak yang secukup rasa saja..kalau termasin ke tertawar ke..mesti otomatik akan slow skit halaju makanan tu masuk mulut..

Dan, skang ni tengah membayangkan nasi ayam special yg dimasak oleh kakakku...adeii...nyesal tak balik umah dia malam ni...sedapnye..saja je tau die tu mesej saya cakap msk nasi ayam special...leleh dah air liur den..huhu

Kecur liur beb!!...gambar dari google..;-)


Tetiba up pasal makanan ni buat den lapar lak..huhu..ok dah2 cakap pasal makanan sedap2 ni..yong tau fu kerinchi pon sgt delicious!!....yummy!!...(bila leh ke sana lagi ni..dah berkurun tak ke sana)

OK..dah...stop it Eda......malam2 tak boleh makan lagi...nnt makanan susah nak hadam..=)

Motivasi diri supaya jangan mengikut nafsu makan..hehe

~Tips kesihatan mental...bahagian 1~

8 comments
Salam semua..

Pagi-pagi ni nak kongsi tips ngan korang semua...tak pernah letak tips apa pon sebelum ni dalam blog, so jom kita kongsi yea...

Tips kesihatan mental?..kenapa ek..kebelakangan ni minda saya teruk diuji dengan pelbagai perkara yang mendatang...jadi, untuk mengelakkan berlaku perkara yg tidak diingini saya banyakkan membaca dan mendekatkan diri dengan-NYA..

Gambar hiasan dari google..


So, antara tips yang saya baca banyak sebenarnya yang saya praktikkan...antaranya:

Langkah-langkah untuk mengatasi:
1) Amalkan cara hidup sihat
- Makan makanan seimbang
- Mengekalkan berat badan --->x menjdi pada saya sbb berat makin susut
- Meluangkan masa untuk rehat dan riadah
- Cukup tidur dan rehat

2) Berpandukan kenyataan
- Mengenali kekuatan dan kelemahan diri anda
- Menyasarkan matlamat yang boleh dicapai
- Belajar menerima apa yang anda tidak boleh ubah

3) Berfikir dengan positif
- Mengamalkan bercakap positif pada diri sendir seperti
"Saya akan, saya boleh, saya akan cuba, saya juara, saya disayangi, dsb"

- Buat keputusan secara bijak:
-> Ketahui fakta-fakta yang berkaitan
-> Buat pertimbangan antara kebaikan dan keburukan
-> Libatkan orang lain yang terlibat dalam membuat keputusan

4) Cari kawan
- Mempunyai kawan untuk berbual dan ketawa bersama
- Menghormati pandangan mereka dan bersabar

5) Dengar suara hati anda
- Suara hati/ perasaan memberitahu anda apa yang sedang berlaku, apa yang anda perlukan, juga apa yang penting untuk diri anda

-Suara hati anda akan memberitahu anda bila anda perlu menjaga diri anda seperti
-> Mencari teman bila kesunyian
-> Menangis bila sedih
-> Menyanyi dan tersenyum bila gembira

-Anda boleh berpura-pura untuk tidak berasa apa-apa namun anda tetap ada perasaan. Antara beberapa perasaan yang kuat dialami sesekali seumur hidup:
-> Keseorangan
-> Disayangi
-> Ketakutan
-> Kesedihan
-> Tiada upaya
-> Malu

- Tidak salah jika anda meluahkan perasaan anda sesuai dengan tempat dan keadaan kerana dengan memendam perasaan jauh di dalam hati akan lebih mengganggu perasaan anda.


Ok, takat tu dulu untuk bahagian pertama ni...next time kita sambung untuk bahagian seterusnya pulak..

Sharing is caring....=)...

p/s: Tips ini dipetik dari akhbar Utusan Malaysia.

Thursday, January 27, 2011

~Kenyangnye...kenapa saya makan banyak sampai nak termuntah?~

4 comments
Salam semua..

Malam ni sangat kenyang yang amat..padahal bukan makan ape pun...makan kuew tiau goreng yang dimasak sendiri saja..dan mungkin sebab letak fish cake banyak, tu yang menyebabkan rasa nak termuntah..

Dan sampai sekarang terasa2 lagi fish cake tu ditekak...adeiii...cemana nak tdo kang ni....

Leppas ni kompem x sentuh fish cake lagi....muak gler...bayangkan la satu paket fish cake tu untuk satu paket kuew tiau...erkkk...byk fish cake dr kuew tiau..huhu

Agaknya kalau tak pedas tadi, mesti bertambah muak jadinya....bila la nak ada peti ais kat umah ni...tapi sebelum ada peti ais, bila la pemaju sini nak pasang elevator (lif la)..hehe..boleh la kami simpan stok lauk byk2 dalam tu...tak payah la nak campak semua skaligus lagi...huhu..


p/s: nak kena minum 100 plus ni tuk hilangkan muak..huhu

Wednesday, January 26, 2011

~Nak masa 24 + 4 jam boleh tak?~

5 comments
Salam semua..

Tido dah ke?..awal lagi ni..jom layan blog2 yang ada dulu..

Masa..masa..masa..kenapa la sehari bukan 24 + 4 jam...kenapa la 24 jam je sehari...eh, macam tak bersyukur pulak ek...bagi la masa banyak mana pun..manusia akan sentiasa cakap,

"Tak cukup masa la"

Betul tak?..baik cakap betul...hehe..

Rasanya hari ni merupakan hari yang paling bizi saya membuat kerja-kerja di opis..sehinggakan blog pun saya tak sempat jenguk..sempat jeling je skit2..huhu..

Proposal...proposal...proposal...dannn..ini merupakan proposal pertama yang saya buat sejak masuk keje sini...pening kepala bila 2 kali kena rejek!!..


Gambar hiasan dari google image


Adeii..sila la jangan marah saya..kang saya nangis kang..saya budak baru belajar...ini bukan la bidang saya untuk membuat proposal seperti itu..dan sekarang saya masih lagi menatap kertas2 yang beberapa helai itu untuk revised yang entah keberapa kali...

Ada x-colleague saya cakap:

X colleague: your mind is strong enough, that's why you can get along there..
Me: Huh, takde makna nya la..

Tapi, saya pun tak tau macam mana saya boleh bertahan di sini...dan semalam tak tau la kenapa, mungkin bos saja nak ambik hati atau apa dia cakap:

Boss: Kamu dah jadi superwoman dah skang ni, semua pun dah boleh buat..
Me: senyum je la...dalam hati (hah, tu nak pujuk supaya saya tak resign la tu)

Ok, cukup takat tu merapu2 meluah kan apa yang tebuku pasal keje...keje..keje..smpi mati pun keje takkan abis kan..enjoy your work...=)

Tuesday, January 25, 2011

~Hentikan la menyebar SMS palsu tu wei..dah tak laku la~

9 comments
Salam semua..

Mari berehat bersama kitkat..hehe

Meh sini saya nak cite nih...korang penah baca tak berita pasal SMS top up palsu tu?..kalau tak silap saya la tahun lps dh kua paper dh psl ni..berita pasal ni ada keluar kat akhbar metro hari jugak..klik sini..

Haa...dasat kan penipuan ni...tup tup semalam saya dapat pulak SMS yang sama seperti yang dinyatakan tu berbunyi;

"Ni ayah, guna fon polis, tlong bgi credit maxis RM50 ke nombor baru ayah 0128640597. Ayh lgi ada msalah kat balai police. Ta payah call, sekejap baru ayah call"

Haa...pandai betul dorang ni ek...kalau sebelum ni guna no obersi..tapi skang ni dia guna no dari Malaysia jugak..dan SMS di atas dihantar dari no ni +60128271042..Sapa2 yang nak try call no ni call la..nyamar jadi peg.berkuasa ke..haha...bia gigil dorang nih..igt kan lepas kua paper tade lagi la sms gini...tade maknanya..huhu..bahasa yg digunakan pon nmpak sangat dari seberang..

Lepas je dapat SMS PALSU ni, terus call hp ayah, sebab setahu saya ayah guna no celcom dan tak penah2 tukar dari dulu..dan lagi satu untuk konfemkan betul ke ayah kat balai?..kenapa pulak..dah la skang tgh ada kes tu kan...so, call hp ayah, mak yang jawab..

Me: Hello, semekom mak
Mak: Waalaikumussalam..
Me: Ayah kat mana mak?
Mak: Ada tu kat luar rumah tengah berkebun..
Me: Eh, bukan kat balai ke?
Mak: La, apsal nak gi balai pulak..
Me: Ni ha..ada dpt sms cakap ayah minta top up, pastu dah tukar no maxis pulak dah.
Mak: Ermm..tipu la tu..bla..bla..bla..
Me: Bla...bla..bla..

Sampai la lebih kurang 20 minit borak ngan mak..

Seeeee...teruk betul dorang ni...nak duit dengan cara mudah je kan...tak tau ke kita keje punya la teruk nak dapat sesuap nasi...eceh..hehe..

p/s: berhati-hati la bila dapat sms yg sebegini...

Monday, January 24, 2011

~Its all about life~

6 comments
When you take it, you don't even give it back..
When you have it, you don't even know what its all about..
When you see it, your beautiful eyes becomes blind with the shining..
When you trow it, you forget the value in it..
When you say it, you should know what you are talking about..

Its all about life..
Life will be so complicated when you complicate it..
But, don't take it easy when you touch people's feeling..

With the hurt that you left,
with the tears that fell down,
with the night without moon,
anythings become dark...

Saturday, January 22, 2011

~Mereka menceriakan hari saya..=)~

11 comments
Salam semua..

Hari ni serba tak kena...buat keje pon tak tau la buat ke tak sebenarnya..haih...tapi entah kenapa hari ni, saya yang jarang bersarapan tetiba boleh pulak bantai biskut wheatmeal tu 8 keping berserta milo panas...adehh..tapi lapo jugak lagi...hihi...sindrom dah mai kut ni..

Last week waktu cuti Hari Keputeraan Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, sempat la berjumpa dengan sahabat2 zaman belajar di UM...dorang semua ni ada yang still doing Master, dan ada yang dah sambung PHD...saya ni bila la agaknya boleh sambung PHD ek...erkk...otak pun dah berkarat ni..

Hari tu sangat2 appreciate dapat jpe Dini, blogger Linda, blogger Sarah..hihi...hai2..ai promote u all ni..ai tau u all baca kan kan kan..Sarah, i knoe u always be my silent reader..hhehe..takpe..sekali sekala sila munculkan diri anda berdua yea..

With blogger Linda...classmate since degree..;-)..
ramai yang tegur saya nampak pelik dgn tudung hitam..hihi..


Blogger Sarah..i delete this pic frm my camera n put in my blog..
so, consider delete a kan..;-)


Selepas sesi kacau mengacau mereka membuat keje di lab masing2..tiba la masa untuk mengisi perut yang seharian dibiarkan kosong dek kerana terkejut dpt surat saman tempoh hari...kuang3x..wat penat je berlapa..padahal takde pape pon..hehe..


Pasta ni sangat sedap..errr..lapo lak..huhu


So, kami bertiga, Linda, Sarah & me pegi ke Midvelly untuk mengisi perut..makan di Pizza Hut, bila nak masuk je Pizza Hut tu ternampak la junior kami, oh waktu ni saya br blk dr surau menunaikan ibadat yg wajib..rupa2 nya Yani & adiknya ke situ juga utk celebrate besday..


Besday girl, Yani...lupa lak umur yg ke berapa ni..huhu


Adik beradik..adik Yani pandai jahit baju!!..cepat tempah ngan dia..haha

Haha...macam rezki terpijak la...dan kami apa lagi, sambungkan meja konon2 nk join celebrate skali la..padahal nak pau kek yg sedap tu..haha..;-)

Kek yogurt yang sangat delicious!!..


Apa2 pon korang memang best la...next time kita chillex lagi together2 ya..=)

~Should i change my phone no??~

6 comments
Salam semua..

Selamat pagi..

Pagi2 mood saya dah rosak pada jam 6.30am...hish..benci betul la...kalau orang tak layan panggilan hang tu, tak reti2 bahasa ke??...dan2 guna no lain pulak dah untuk mengaburi mataku yang sedia kabur ni...

Benci!!!...

Tolong la jgn semakkan pikiran saya yg dh mmg bersemak samun nih..

Entry berkaitan psl pengacau ni ada di sini --->klik

Friday, January 21, 2011

~Rambut sama hitam, tapi hati lain-lain~

2 comments
Salam semua...

Manusia ni ada bermacam-macam ragam..bak kata orang, rambut je sama hitam, tapi hati lain-lain..

Makin jauh perjalanan, makin luas pemandangan...makin lama hidup, makin banyak ragam manusia yang dijumpai..

Orang kata juga, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang...kalau tak kais tak de la makanan untuk dimakan...

Ada orang, semua yang dia buat semuanya betul...tak ada yang salah..dan pendapat orang semua nya dibangkang..

Ada orang, apa saja pun nak dibincangkan...tak kira la penting ke tak penting ke samada melibatkan isu yang kecil mahupun yang besar..

Ada setengah orang jenis tak kesah...semua benda pun akan cakap," Tak kisah la apa2 pun".."Tak kisah la macamana pun".."Tak kisah la makan kat mana pun"(ini sy pon penah ckp..hehe)

Ada orang suka beri alasan...tak kira la samada dia betul ataupun tidak..

Ada orang pula suka ambil kesempatan di atas kesempitan orang lain..

Ada orang suka menguji untuk kepentingan diri sendiri..ada orang tak suka diuji..

Macam2 ragam manusia dapat lihat...itu la indahnya ciptaan Allah ini..=)

Thursday, January 20, 2011

~Cuti yang sangat dihargai walaupun sehari je~

8 comments
Salam semua..selamat pagi..

Hari ni cuti umum..hari perayaan Thaipusam...perayaan bagi penganut hindu...tgk kat tv, mak ai cemana la dorang boleh bawa kavadi naik 200++ anak tangga kat batu caves tu..dengan cucuk sane cucuk sini...eee...ngilu beb..huhu

Yang pegi sane tu pulak bukan free...sorang kena bayar rm100...ini setelah soal siasat dengan staf semalam la ni...dan dekat highway pun dah 2 hari lepas nampak kaum2 India ni jalan kaki menuju ke Batu Caves...jaooh tuuu...huhu

Ok, tinggalkan bab thaipusam ni...yang penting hari ni saya cuti...setelah 2-3 hari keje tak tentu masa...akhirnya dapat merehatkan minda dan fizikal dengan semaksima yang mungkin..sangat2 menghargai cuti hari walaupun sehari je..

Hari ni nak ke mana yea?...duk umah je ke..dah la takde org kat umah...nyesal pulak tak ikut adik join family day opis dia kat Desa Water Park tu..huhu..nampaknya lepakking di rumah saja la sambil tgk2 tv...

Selamat bercuti semua!!

Wednesday, January 19, 2011

~She's always there when i need someone~

2 comments
tSalam semua..

Selamat petang...sekarang tgh chat dengan senior UM...she's quite close to me actually..=)

Whenever i need someone to be at my side, she's always there for me...macam nujum pak belalang pun yea...tak perlu bagitau tiba2 je boleh baca isi hati...the sad things, the happines things...

Well, thanks a lot Kak Ain...dia tak ada blog...mungkin juga tak baca blog saya..tapi saya tujukan entry ni khas untuk dia..

Saya tau, saya bukanlah sekuat yang disangkakan.. i have to admit that..

Dear sun,

Please rise again...so that i can see your very beautiful shining everyday....=)

Tuesday, January 18, 2011

~When you come down then only you will grow up~

4 comments
Salam semua...

Selamat malam..penat...2-3 hari ni asyik balik lewat je...ke sana ke sini...kluar awl blk lewat....hari ni ke Golf Club IOI Resort di Putrajaya....dah banyak kali ke situ tapi this is my first time entering their golf course...

First impression...waaaaa....very beautiful scenery...memang cantik sangat2...tau je la kan padang golf macam mana..oh, saya ke sana bukan la utk bermain golf...tapi atas urusan keje..seharian di sana muka pun dah macam udang kena bakar...nasib la..huhu..

Sangat syok bila duk situ...dalam tu ada apartment..tp most of the owner tak tinggal situ..samada dorg sewakan ataupon jadi rumah singgah...dann baru saya tau rumah big bos IOI Resort ni berhargaaaaaaa......hampir 15 juta ringgit Malaysia....erkkk....ternganga masa dengar bos ckp harga tu...

Tapi, ayat paling best dengar daripada org2 bisnes ni ialah;

"when u come down then only you will grow up"

Gambar hiasan dari google..

Memang ayat yang sangat bermotivasi kann...memang betul pn kan...buat bisnes ni bukan la macam goreng pisang yang hanya memerlukan modal berpuluh2 ringgit tu...tp mungkin mencecah puluh2 @ ratusan ribu ringgit @ mungkin juta2 ringgit...

Jadi, adakah anda bersedia menerima risiko utk jatuh sebelum naik???...fikir2 kan la..=)

Monday, January 17, 2011

~Tolong la jangan kacau saya!!~

5 comments
Salam semua...


Entry yang penuh emosi amarah!!

Entah makhluk Allah mana yang telah menjaja no telepon saya ni ha!!!!!!

Rimas!!..rimas!!..rimas!!!......tolong la jangan kacau saya lagi!!..

Macamana hang dapat no phone ni ha???...hang kata ceq bagi sebab kita selisih bahu kat mall??
Haahaha...hang jangan nak melawak boleh tak??...hang ingat senang2 ceq nak bg no phone kat org yang ceq tak kenai kaa???..nak pulak kalau selisih bahu...takdak maknanya laa!!!..

Hang tau dak hang tu salah nombor!!...yang hang nak kacau ceq ni apasal haaa!!...

Hang takdak gheja len ka nak buat??

Hang tau dak gara2 hang ceq terpaksa off kan handphone yang selama ni sentiasa on ni?..hang tau dak???????????

Hang nak kucing ni tembak hang kaa???...gmbr google

Arggghh!!!!!..tension!!!!...pi main jauh2 laaa!!!!


p/s: kepada rakan2 yg cuba menghubungi hp sy, maaf sekiranya panggilan/msg lmbt dibalas...semuanya gara2 kejadian yg tidak diingini spt di atas...ermmm..

Sunday, January 16, 2011

~Saya boleh main bola tampar Cikgu~

12 comments
Salam semua..

Maaf la kalau entry sebelum ni asyik berkaitan pasal saman ngan hal2 yang berkaitan guaman..skang kita tinggalkan semua tu..jom layan entry yang tak de kaitan lak..

Petang-petang ahad ni duk umah je lepak2 sambil tengok tivi dan buat keje skit2..skang ni tengah tayangan cite Baginda di TV3..ala..cite lama tu..hehe

Yang lawaknye time pemilihan pemain bola tampar tu...

Gambar hiasan dari google..

Cikgu: Kamu penah main bola tampar?

Student: Tak pernah cikgu..tapi saya boleh main cikgu..
Cikgu: Macamana pulak boleh main kalau tak penah main

Student: Dulu ayah saya slalu tampar saya cikgu, tepis2 tamparan tu biasalah tu..jadi setakat nak tampar dan tepis bola tu tak de masalah la cikgu..

Hihihi..(ayat di atas diubah suai mengikut kefahaman saya..;-))

Boleh lak student tu cakap macam tu ek...hehe..

Korang penah/pandai main bola tampar tak?..saya?...huhuhu...setakat tampan bola tu reti la..dulu masa dalam PLKN penah kena paksa main..sebabnya tak cukup staf pompuan..pulak tu campur laki pompuan...nak tak nak staf pompuan yang 2 kerat ni la yang terpaksa masuk..huhu..klakar lak bila ingat2 balik..sampai lebam2 tangan main...waktu main pun slalu orang yang akan back up masa main...haha...nampak sangat main sebab nak cukup syarat je..tapi ok la sebab masa nak serve tu tak penah lagi sangkut kat jaring..hehe

Skang ni dah tak bersukan dah..badminton ke tenis ke ape2 jela...jogging pon dah tak buat dah skang ni...maklum la asyik hujan je..nak joging mana kan...eh..salahkan hujan lak ek..hehe..teringin nak kuarkan peluh balik...lepas ni kena bersukan balik ni...baru la badan rasa sihat kan...=)

~Perkataan baru yang dipelajari~

4 comments
Salam semua..selamat berhujung minggu..

Semalam sedikit kendur kerisauan di hati setelah mendengar jawapan daripada pihak insurans berkaitan tuntutan saman yang difailkan...harap2 semuanya berlalu dengan tenang dan tiada isu lain yang berbangkit...

So, mari kita blaja serba sedikit istilah guaman yang digunakan..setelah dapat surat daripada lawyer ni, macam2 istilah yang tidak difahami..jadi kena la selidik serba sedikit untuk tahu lebih lanjut..jom lihat antara istilah2 yang digunakan...istilah2 ini saya rujuk kepada Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP..

Gambar hiasan dari google image..


1) Plaintif ---->pihak yang mendakwa (dalam kes sivil yang dibawa ke mahkamah).

2) Defendan ---> orang @ pihak yang didakwa @ dituntut dalam mahkamah undang-undang.

3) Memorandum ---> 1. catatan @ peringatan utk masa yg akan datang. 2. laporan dan lain2 mengenai sesuatu yang telah disetujui tetapi belum lagi ditandatangani atau disahkan.

3) Pengindorsan ---> tak dapat dipastikan, tapi ianya seperti pernyataan untuk apa saja tuntutan la..correct me if i'm wrong..=)

4) Peguamcara ---> peguam yg menyediakan dokumen undang-undang spt wasiat, jualan tanah atau bangunan, menasihati klien tentang perkara-perkara perundangan dan bercakap bagi pihak mereka di mahkamah rendah.

5) Peguambela ---> peguam yg membela kliennya dlm mahkamah undang-undang.

6) Doktrin ---> prinsip atau kepercayaan yg dianggap benar dan satu-satunya yg dapat diterima.

7) Res ipsa loquitor ---> perkataan Latin which means, states that the elements of duty of care and breach can be sometimes inferred from the very nature of the accident, even without direct evidence of how any defendant behaved...fahamkan...maknanya tanpa bukti pun plaintif can claim from the defendant walau macam mana berhemah pon defendan tu..

8) Gantirugi ---> Pampasan kepada pihak tertentu disebabkan kerugian atau kerosakan harta.

9) Taksiran ---> anggaran atau nilaian..

Ok, itu la sedikit sebanyak perkataan2 yang banyak digunakan dalam istilah guaman...banyak lagi..tapi antara yang kerap diulang adalah perkataan2 seperi di atas..=)

Sekian pelajaran kita untuk hari ini...;-)

Friday, January 14, 2011

~Semoga semuanya berakhir dengan baik~

8 comments
Salam semua..

Semalaman tak boleh tidur semalam..kes lama kembali menghantui fikiran...yang tak disangka2 akan menjelma akhirnya menjelma..

Kena saman?...saman ekor?...bese la tu..adik sendiri punya saman ekor pun dekat seriban...

saman speed trap?..bese la tu...ayah pun penah kena saman speed trap ni...

saman roadtax mati?...oh...lum penah kena lagi..

saman sebab kecuaian memandu??....owh..sangat memeningkan kepala otak...amount yang dituntut???...hampir 15K!!!!...kalau wat belanja kawen pon boleh lepas dah ni!...huh!!...

Gantirugi kesakitan?..gantirugi kecederaan??..gantirugi kerosakan motor..gantirugi itu ganti rugi ini....owh...banyaknye yang dituntuttt....bengang!!..

Gantirugi kerosakan kereta saya macam mana?..lebih 4K tau..trauma untuk saya?? trauma kawan2 saya seperti si Tukang Karut & si cantik manis tu macam mana?..lutut saya dan bahu kwn saya pon sakit jugak..ini boleh masuk jugak gantirugi kesakitan ni...

Tapi saya tidak lah sekejam itu sehingga semuanya pun hendak dituntut..dari apa yang telah berlaku, banyak pengajaran yang saya perolehi..semoga semuanya berjalan dengan lancar...walaupun ianya tuntutan insuran tapi tetap ada kaitan dengan kehidupan ini..

Semoga dipermudahkan segala urusan oleh-NYA..

p/s: doakan yang terbaik untuk saya sahabat2 semua..

~Ya Allah..Dugaan apakah ini~

11 comments

Hujan di luar
seolah-olah mengerti
perasaan kusut yang dihadapi...

Ya Allah..
Jika inilah balasan yang akan aku terima
atas dosa-dosa yang pernah ku lakukan
aku redha dengan izin-MU
Sesungguhnya KAU Maha Berkuasa
atas segala yang telah ditentukan..amin..

Thursday, January 13, 2011

~Sekarang saya mau pitam!!~

0 comments
Salam semua...

Bad news for the beginning of new year...2011..

Guys, please pray for the sake of my fren and myself life...hope everything will goes well and no any new things come up during the session...

Ya Allah...aku serahkan segala2 nya padaMU...moga dipermudahkan segala urusan yang mendatang dan semoga semuanya berlaku dalam keadaan yang aman dan tenang..amin..

Wednesday, January 12, 2011

~Susah nak puaskan hati semua orang~

3 comments
Salam semua....

Dah malam pun...hehe...eh, termenguap lak dah...;-)

Susah kan nak puas kan hati semua orang...even diri sendiri pun belum tentu berpuas hati, inikan pula nak puaskan hati orang lain...

Hai la hati, kenapa la ko tak puas hati...kalau boleh puaskan hati ko dengan beli je berkilo2 kat pasar tu, kan senang...tak payah duk susah2 tak puas hati..huhu..Nak tak nak terpaksa la buat2 puas hati..kalau tak jugak...lantak la nak puas ke tak...adeii...penin2 ngan ayat tak puas hati nih..

Saya pun tak puas hati kalau sesuatu yang terburu2....please...please...please...jangan gopoh2...nanti tersadung..haaa..sape yang susah?...ada jugak yang salahkan batu nanti kalau jatuh...



Tak tau kenapa up entry nih....sebab yang jelas ndak ada...sebab yang kurang jelas jugak nda ada..merepek2 jer..

Maafkan saya sekiranya ada yang tak berpuas hati dengan saya...

~Speechless~

0 comments
Salam semua...

Speechless....tu je nak cakap...


Biarlah matahari itu terus bersinar....gambar dari google..


Ya Allah, berikanlah petunjuk kepadaku agar tidak lagi terkeliru dengan ujian-MU..

Tuesday, January 11, 2011

~Bestnye...eh..terlepas cakap pulak..haha~

4 comments
Salam semua...

Penat...sepetang meeting ngan colleague dari India...nasib agak baik bila tiba part proposal utk R&D grant tak terlibat...kalau tak, lewat la balik dari opis...pening2...

Tengah kunci pintu opis masa nak balik, salah sorang colleague lalu...ekceli anak bos, pastu tanya la;

"Eh, betul ke bulan ni last kat sini?"

"Aah"..sambil tersenyum.

"Bestnye...eh tercakap best lak dah"..huhu

"Best?..haha"..sambil tersenyum lagi..

Adeiiii...awat la mulut ni terlepas cakap best bila dengar orang lain dapat keje tempat lain...nampak sangat dah tak de hati nak keje kat sini dan hanya tunggu peluang nak blah je..huhu...kang dia gi report ngan bapaknye...abislah...huhu..

Sempat la borak ngan akak kat opis...dia pon sama jugak sedang mengintai2 peluang kt tempat lain...pastu, nasihat dia:

"Selagi belum konfem dapt keje tempat lain, bersabar je dengan keje skarang ni"..

Senyum...senyum..dan senyum lagi...

Penat...tu je yang mampu cakap...bila banyak keje yang kena buat...itu la yang dapat...lain2 xde apa pon tawaran menarik sebenarnya...yang tau, hujung/awl bulan dapat gaji..

Ada yang penah bagi advice, jangan tunjuk sangat yang kita boleh buat semua benda...nasihat tu ada betulnye sebenarnya....jadi, nasihat saya untuk semua..jangan tunjuk sangat yang kita boleh buat semua benda...dan kadang2 kita kena pertahankan hak kita sebagai seorang pekerja..

Monday, January 10, 2011

~Pada-MU ku berserah~

4 comments

Saat kugapai kasih-MU
Barulah kutahu dalam diri ini

Ada sejuta keindahan yang belum kukenali

Andai lama dahulu kukenal diriku

Tidaklah aku tersasar dari jalan-MU

Dan kini...dalam sujud aku menyerah

Taubatku hanya untuk-MU, Ya Allah..




Sumber: Kerana-MU Aku Berubah, Ruhana Zaki

Sunday, January 9, 2011

~Erm....pitaya..ya...ya...ya...dapnye~

8 comments
Salam semua..

Wat keje tak siap2...pastu mula la tangan ni nak menggatal google berbagai2 jenis buah-buahan...pastu2 jupe buah ni....YUMMY!!

Sedapnya...omputih cakap dragon fruit aka buah naga...ada yang panggil pitaya jugak..

Haa...nampak tu...manisnyeee...hehe

Ni la pokok dragon fruit...ala2 kaktus la pokok dia..

Perghhh...dapnye kalau dapat yang isi merah tu...manissss amat...yang putih masam2 skit...adeiii...telan air liur je la...huhu...oh, teringat lak minum dragon fruit juice with lemon kat Zenxin Park Restoren...perghhh...mabeles la rasa nya....bila la leh gi sana lagi...nak rasa makanan oorganik dari sana mmg terbaik dari ladang la...lokasi berdekatan tol air hitam, johor..=)

Sumber gambar: Mr. google la, mana lagi..;P

~Ahad pon kena keje...hurmmm~

5 comments
Salam semua...

Selamat berhujung minggu..perut menjerit2 minta diisi...hehe...jap lagi mau menyelongkar dapur..apa yang boleh disumbat dalam peyut ni...

Hari ni tak ke mana2...memula igt nak gi lawat membe yang baru bersalin..skali dia berpantang kat Mlaka lak dah...cancel program..Tengah drive ke rumah akak bos msg minta kol dia after 9pm...miskol then he call back..minta cari itu cari ini..

Perbualan telefon dengan bos...

Bos: Kamu esok ahad rilek-rilek saja kan..

Me: Ha?...wiken mmg ler..

Bos: Saya nak kamu cari bla...bla...bla....untuk bla...bla...bla...yang penting costing tu...esok2 bila dah tau costing senang la saya estimate overall costing tu...kita nak convince orang lain ni yang utama nya COSTING..ni tadi si polan ni bagi lay out je kat saya...lay out tu anytime can change la...


Me: Petang tadi ada dah saya dpt skit2 psl bla...bla..bla...lengkap juga la dari awl proses sampai akhir...cuma takde lak pasal costing2 ni...

Bos: Ha...kan...banyak je info yang boleh dapat kan..yang si polan ni cakap susah la takde info la tu kenapa...macam yang saya bgtau kat opis tadi..apa dia lagi?

Me: Bla...bla...bla...

Bos: Ok, u do your best..nanti hari isnin kita ada discussion dengan bos ngan si polan tu skali..

Me: erm...ye la..

Susah bila kita dah dapat kepercayaan orang lain nih...nak dapat tu bukan senang...yang paling susah nak kekalkan tu...bila dah dapat macam2 benda pun nak di bagitau...adeh...macam kaunter aduan pon ada..eh...apsal cakap psl ni lak ni...hehe

Adeiiiiiii........................................keje keje keje...sok2 kompem bukak bisnes sendiri...bos, bos, nak joint venture tak???...saya ada projek baik punya...ha...lebih kurang je yang macam bos nak buat tu....hahaha...agak2 lagi 5 tahun bagitau bos pasal ni dia nak join tak??...hehe...

Sumber gambar dari google image.

Saturday, January 8, 2011

~Tepi laut?...eh...kena kacau?~

0 comments
Salam semua..

Selamat pagi sabtu yang mendung jap lagi hujan barangkali...perut memulas2...lapa barangkali..semalam sempat makan malam je tak sempat lunch...oh, berat turun lagi sekilo!!..please la Eda...don't lose your weight anymore ok!..

Semalam mimpi berumah di tepi laut...ala2 macam rumah cite korea Full House tu..syok wooo...hari2 leh tgk laut yang air nye biru...mcm blog biru air laut tu..hihi...nah link blog Yutaka Mushimura....pastu2 kena kacau ngan teng teng teng...hantu laut?...eh bukan..ngan gengster...siap ada aksi gaduh2...haha...gilak kan...tapi bukan saya yang tumbuk orang gengster tu...ada pulak si penyelamat nih datang..haha..klaka jer...zaman macam masih hitam putih gitu..hihi..

Syoknye rumah camni...hihi...gmbr dr google..

Hero datang menyelamat tuh...macam drama jer..haha....tapi lum sempat ucap mekacih kat putera katak dah alarm memekak2 suh bangun pagi ni...haih...kuciwa nak tengok muka prince charming tuh....hahaha....

Entry suka2 di pagi Sabtu...

Friday, January 7, 2011

~Macam2 hal dunia blogging nie~

0 comments

Salam semua....

Mata dah berpinar2 baca salah satu entry yang agak meletops 2-3 hari ni...dan korang yang aktif berblogging mesti tau kisah2 blogger yang femes emes tu kann...

Not much to komen..cuma, kadang2 dunia maya ni kita perlu peka dengan apa saja keadaan terutama sensitiviti seseorang atau pun kaum2 tertentu...nak bagi teguran pun kena la berpada2 jangan sampai membuka aib diri sendiri pulak...dan menunjukkan kebodohan diri sendiri..

Entry seumpama teguran seperti tu bagus untuk buka minda masyarakat zaman kini...cuma bak kata entry kereta mayat....fatwa kaum beruk jangan disebabkan kejahilan diri sendiri, macam2 dalil pulak yang keluar..

Dunia ni pun hanya persinggahan...takkan pernah ada sorang manusia pun dalam dunia ni yang tak pernah buat silap...pandai2 sendiri la nak kembali ke pangkal jalan..yang penting kesedaran diri sendiri tu daripada nak hentam orang lain, tapi dalam masa yang sama dedahkan keburukan diri sendiri...jadi, sendiri mau ingat la kawan2 semua...


p/s: entry ni takde kaitan ngan sape2 pon samada yang ada blog mahupon yang takde blog..sekadar peringatan untuk diri sendiri...;-)

~Saya tak nak tapi saya terpaksa.~

5 comments
Salam semua...

Really tired....that's only word i can say right now...hihi...cakap omputih lak ek..

Okeh...baru sampai dari Gemencheh...mencik tau...baik tak saya masuk opis balik..cepat cakap saya pekerja yang bagus..huh!..kalau orang len ni mesti terus balik umah..

Pagi2 lagi dah bikin ana kelam kelibut tau...maaf, entry ni agak emosional sikit...

Hari ni ada appointment ngan cikgu kat skolah Taman Indah kat Tampin...dannnnnnnnnnn....brape banyak nnnn da..kul 11.00am patut dah ada sane...budget keluar opis kul 10.00am takde la rushing sangat....tapi, saya sangat geram bila sorang pun staf yang patut ada lagi pagi ni tak masuk opis pun lagi...dah la ada lori dari Gemencheh loading barang...patut dah gerak dari opis tak pepasal dekat pukul 10.30 am baru leh gerak...tak pepasal terpaksa tunggu abis loading brg dulu baru boleh gerak..

Haa....bayangkanlah nak kena ada kt skolah kul 11.00am.....maka dengan itu, dengan hati yang penuh tawakal terpaksa memecut kereta dengan lajunya...sampai perut sendiri rasa kecut.. TERPAKSA pecut 140-150km/j ...15 minit je dah sampai tol Simpang Ampat...adeii...rasa nak termuntah pon ada..sampai dahi berkerut2 sebab nak fokus punya pasal...tobat lepas ni dah tak mo pecut...bikin kecut perut saja..haih..sharp kul 11.00am sampai Taman Indah...fuhh...

Kalau pakai kete ni nak pecut baru la best..hihi..kredit to Google image

dah abis discussion, cikgu tu blanje makan...cam tau2 je perut tengah lapo..hehe...pe lagi..pekena mee kari yang sedap..tapi sebab rushing, terpaksa makan dengan lajunya..huhu..tak dapat nak feel betul2 tau..

Dah la masa nak balik tadi, apsal pengguna jalan raya macam tak bertamadun je...bersmpang siur kat highway...ok...dah2...xmo pk lagi...penin pale dah...

Oh, tapi saya ska sebab dapat sayur free masa pegi Gemencheh...hhehe...fresh dari ladang gitu...macih apek..hehe..len kali kasi lagi ye...jimat saya tak yah beli sayur...;-)

Thursday, January 6, 2011

~Bawang pun naik harga gak ke?...agak2 la~

5 comments
Salam semua...selamat petang..


Menu hari ni untuk berbuka adalah ikan masak sambal ngan sayur brokoli goreng...eh..saya tak posa, housemate je yang posa..hehe..disebabkan terbukti ketidakpandaian sahabat serumah dalam mengendalikan ikan itu, maka tugas diambilalih oleh saya la..sapa lagi...takkan nak suh mat2 bangla depan umah tu pulak kot..huhu..

Dah lama jugak kitorang tak makan malam kat luar...waaa....perkembangan yang bagus..boleh saving banyak skit..jimat der...nak pulak semua barang pun dah naik harga...bukan bahan mentah je yang naik harga, barang makanan yang dah siap masak pon naik harga..

Balik kerja tadi singgah la pasar tani dekat ngan rumah ni untuk beli ikan, bawang dan sbg nya la..harga ikan masih boleh di pertimbangkan...hehe...ye la...beli 2 ekor je pon...hihi...tapiiiiii...kenapa harga bawang naik hampir 50%???????....tak puas hati nih!...oh2..lagi satu tak puas hati, nama pasar tani tapi sorang peniaga sayur pon tak kelihatan...pelik betul...huh

Dalam paper pon ada cakap juga, harga bawang 4 kg sebelum ni berharga ~RM7.00 skang dah jadi ~RM20,,,,,wooooo~~~...manyak tu...minyak ron97 pun naik seposen je tau...2 minggu lepas beli bawang sekilo baru RM3.00, tapi hari ni dah jadi RM5.00...pe kes ni...itu bawang besar..bawang kecik lagi la...sekilo ~RM9.00...hohoho...santa claus pon bankrap kalau macam ni..patut la harga makan lunch sehari2 semakin mahal....kalau sebelum ni...nasi+lauk ikan+sayur = ~RM5.00, skang dah jadi ~RM6.50-RM7.00...

Kenapa ek...ke nak kena tanam segala macam jenis sayur kat rumah...saya suka kalau rumah saya atas tanah....memang akan digunakan sepenuhnya..tapi, rumah saya atas angin...itu pun ada juga saya tanam pokok cili dalam pasu kat luar balkoni tu...walaupun slalu layu sebab terkurang kasih sayang..eh..slalu siram 3 hari sekali je...baru dia kuarkan buah...

Hehe..sila abaikan kelayuan pokok ini..setelah mendapat cukup H2O, pokok ni kembali segar..hehe

Memikirkan rumah ni terlalu tinggi untuk dipanjat tanpa bantuan lif, niat hati untuk bercucuk tanam dipendamkan begitu saja...haha...*ayat tak bleh blah*...kalau tak mesti penuh laman dengan pasu2 bunga dan sayur sayuran...hehe

Eh..eh...kenapa orang skang suka cakap "ayat tak bleh blah"....apsal ek...termasuk la diri ini...huhu

Wednesday, January 5, 2011

~Bila sampai waktunya, tiada lagi penyesalan yang dapat dikesalkan~

8 comments
Air mata telah jatuh membasahi bumi
Takkan sanggup menghapus gelisah
Penyesalan yang kini ada
Jadi tak berarti
Karna waktu yang bengis terus pergi
Menangislah bila harus menangis
Karena kita semua manusia
Manusia bisa terluka manusia pasti menangis
Dan manusia pun bisa mengambil hikmah
Dibalik segala duka tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran
Dibalik segala suka tersimpan hikmah
Yang kan mungkin bisa jadi cobaan

Lirik ni diambil dari sini

Dalam hidup ni ada masa kita terlupa asal usul kita, kita lalai, kita tidak bersyukur, kita tidak berfikir tentang baik buruk sesuatu perkara...

Dalam hidup ni juga ada masa kita bertafakur, bermuhasabah diri, kenang dosa2 lalu, kesilapan2 yang pernah kita buat, termenung dan menyesal dengan apa yang jadi...

Dalam hidup ni juga ada masa kadang2 kita buntu, keliru, tertekan, kusut dan sebagainya..tak tahu apa yang harus dilakukan bila keadaan terlalu 'complicated' untuk diselesaikan..

Apa pun keadaan sekalipun, hidup mesti diteruskan...perjalanan hidup ni masih terlalu jauh sebelum tiba di penghujung jalan...bila waktu itu tiba, tiada lagi penyesalan yang harus dikesalkan..semuanya sudah tertulis di SANA...

Tuesday, January 4, 2011

~Malam untuk ber'blogwalking~

6 comments
Salam semua...

Entry ni pendek je...sebab nak memulakan aktiviti ber'blogwalking..

Rasanya aktiviti ni dah lama ditinggalkan...tak tau la kenapa..tapi sejak akhir2 ni memang sangat jarang berblogwalking...kepada mana2 blog yang me follow, hari ni hutang2 itu akan di lenyapkan...dengan gigihnya malam ni nak berblogwalking sampai juling mata ni..hehe..

*Jangan mata tertutup sudah la dek tak larat nak baca entry korang..hehe*

Monday, January 3, 2011

~Cuti2 TaHuN baRu 2011 ::Pahang - Terengganu~

0 comments
Salam semua...

Tibalah masanya untuk menceritakan perihal cuti2 tahun baru 2011...seperti yang sedia maklum, bila Malaysia menang Piala Suzuki AFF 2010, seluruh rakyat Malaysia pun dapat habuan iaitu cuti umum sehari...maka, cuti tahun baru jadi panjang berganda....maka dengan itu, ramai la warga2 kota yang berlumba2 ingin pulang ke kampung halaman tercinta....termasuk la saya..

Pagi 31 hb, konon2 nya nak pegi awal stesen bus sebab belum beli tiket pon lagi...gamble pegi sebab nak ke Bandar Pusat Jengka, bas nye setiap setengah jam...jadi, berlengah2 la....pkul 10.15 pagi sampai stesen bus...mak aiiiiii...pjg gler beratur nak beli tiket...last2 dapat tiket pukul 12 tengah hari, w/pn waktu tu baru pukul 10.50 am...terpaksa la menunggu bus...layan gambar sat sementara tggu bas..

Beratur punya la panjang...nak beli satu tiket je pun...


Lagi..sesak2...dah la silap beratur kat lane salah destination...adeiii..kena beratur balik..


"Helo, ko kat mana ni?..bas nak sampai dah ni..cepat skit"...mungkin itu yang di bualkan oleh orang yang kat pondok tepon tu..hehe


Sementara tggu bas, masa diisi dengan aktiviti yang berfaedah..membaca jambatan ilmu..=)


Ini la tiket saya..RM15.60 untuk perjalanan 3 jam...makcik cakap, 1 jam = RM 5.00....betul jugak tu..

Sangat seronok bila sampai Jengka, semua sedara & family pun baru sampai je...jadi, bila kelaparan semuanya, tiadala gambar lauk ikan patin masak tempoyak yang di snap pic nye..huhu...

Keesokannya kami konvoi 3 buah kereta ke Terengganu...gerak ~11.00 am...tapi, persinggahan untuk sampai di Terengganu banyakkkkk amat...memula kami bercadang untuk ke Bukit Gambang Resort..tapi, memandangkan cuaca yang tidak menentu waktu tu...sekejap hujan sekejap panas, jadi niat nak bermain2 air terpaksa dibatalkan...jadi, singgah saja di Kuantan untuk membeli dan membelah...layan gambar yea..=)

"Hai, mari la kita berkenalan...nama saya Nik Adam Rayyan"..


Tengok..bibir saya dah pecah...huhu


Bapak-bapak sedang menunggu ibu-ibu sedang bersiap..Ayah dan pakcik..


Ibu-ibu...Mak bersama-sama kakak-kakak dan adiknya serta cucu..sama kan muka dorang..=)


Sebelum memulakan perjalanan...


Kami semua...macam raya je..ni baru 4 family..tu pun tak lengkap ni..


Bapak-bapak dan ibu-ibu...


Kami sepupu..

Berhenti rehat di R&R Gambangg untuk mengisi perut serta membuang apa yang patut..

Dalam Kuantan Parade..penat berjalan, sesi mengurut badan dan kaki yang lenguh2..RM 1 = 3 minit..


Syoknye....tggu giliran..


Sesi pilih memilih beg...skali cousin borong 6 buah beg...hoho..


Mereka hanya menunggu anak2 menghabiskan duit..


3 bersaudara..


Hai2..sape mau otograf saya?..hehe

Makan busat..

Mana la nasi ngan ikan besaq tak sampai lagi ni...

Masing2 dah kepenatan dan kelaparan..

Keesokannya kami ke UiTM Dungun untuk menghantar 2 orang cousin yang blaja di situ..

Sesi mengangkut barang2...2 buah kereta digunakan untuk membawa barang2..


Sebelum naik ke tingkat atas...dulu masa blaja mak hantar masa 1st sem 1st yr je...huhu

Ok, itu je la...penat dah tunggu nak upload gambo2 ni...sebelum kami berpisah, singgah di Cendering untuk beli keropok lekor..cadangnya nak ke Seberang Takir, tapi sebab dah lewat maka berhenti je la kat gerai2 yang ada..dan keropok kat situ pon sedap...Warung Keropok Lekor 007...berhadapan dengan Masjid Terapung Kuala Ibai...

P/s:adeiii...penat dah tangan......huhu

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template