Wednesday, November 30, 2011

~PENGAJARAN!~

2 comments
DON'T DO ANY WORK LAST MINUTE!!

Monday, November 28, 2011

~Pertanyaan seorang sahabat~

1 comments
Assalamualaikum..


"Aku sering mengikuti penulisanmu di blog..tapi sejak akhir-akhir ni aku dapati penulisanmu lebih ke arah keagamaan..kenapa ya?"

'Eh, yeke..thanks sebab selalu kunjungi blog yang lebih banyak benda-benda yang tak memberikan faedah tu..=)..ermm, rasanya lebih elok jika saya kongsikan sesuatu yang boleh beri manfaat pada semua orang daripada memperkatakan sesuatu yang tidak memberi apa-apa faedah bukan'

"Betul tu..aku pun lebih suka dengan perubahan ini..share lagi banyak benda-benda yang berfaedah ya..(sambil tersenyum)"

'InsyaAllah..=)'

~CintaMU ku dambakan~

0 comments
‘Ya Allah, aku memohon cinta-Mu,
cinta orang yang mencintai-Mu,
dan cinta akan perbuatan yang dapat mendekatkan
diriku kepada cinta-Mu. (HR At-Tirmidzi)’





Friday, November 25, 2011

~Seruan dunia VS seruan akhirat~

0 comments
Assalamualaikum..


Sedikit petikan dari ANIS, bil 172 untuk tatapan kita semua..

Manusia sentiasa berhadapan dengan 2 seruan iaitu seruan keduniaan yang dihiasi dengan kelalaian, kealpaan dan kelazatan yang amat memukau serta menggiurkan.. dan juga seruan keakhiratan yang dijanjikan dengan keindahan yang tidak dapat disifatkan.

Seruan dunia dapat ditepis dengan sabar manakala seruan akhirat pula dapat dicapai dengan syukur. Syukur dengan segala pemberian Ilahi, insaf dengan segala kelemahan dan kekurangan diri, sedar betapa banyaknya anugerah Illahiyyah yang dimiliki namun amat sedikit nikmat yang disyukuri.

Rugi atau untungnya manusia di akhirat kelak ialah bergantung kepada seruan mana yang dijawab oleh manusia. Menjawab seruan dunia bermakna manusia menyahut panggilan untuk kelazatan dan keindahan yang sementara, indah lagi mengasyikkan pada tatapan mata namun memedihkan pada penghujung kesudahannya.

Menyahut seruan akhirat maka manusia memilih untuk berhadapan dengan berbagai-bagai ujian dan cubaan yang perlu dihadapi namun indah lagi mendamaikan pada penghujungnya.

Hidup ini sebenarnya antara sabar dan syukur, antara istighfar memohon keampunan daripada Allah dan Alhamdulillah, pujian kepada Allah S.W.T.

Setiap kesalahan, kesilapan, dosa dan maksiat yang dilakukan maka disucikan dengan istighfar, manakala setiap anugerah nikmat kesenangan, kelapangan yang diterima diungkapkan dengan Alhamdulillah.

p/s: Sekadar renungan untuk kita semua dan peringatan untuk diri sendiri..moga kehadiran tahun baru Maal Hijrah akan memantapkan lagi iman di hati kita semua..

Salam Maal Hijrah 1433 untuk semua...=)

~Syukur, masih ada yang sudi membantu~

2 comments
Assalamualaikum..

Disaat otak sedang beku dan minda kebuntuan, masih ada yang sudi membantu..

Namun, kata-kata daripada seorang sahabat baik saya ini hampir membuatkan hati saya terharu:

"Saya rasa sebagai seorang sahabat, saya bertanggungjawab bila sahabat saya yang sorang ni dah bagi satu amanah kat saya..dan saya rasa tak patut saya tak tunaikan tanggungjawab tu bila orang dah bagi kita satu kepercayaan yang mungkin belum tentu kita dapat dari mana-mana orang sekalipun"..

Hidup ni adalah satu proses pembelajaran..dan learning proses tu akan terus berjalan hinggalah ke hembusan nyawa yang terakhir..

Dan, terima kasih sahabat kerana telah membantu tunaikan tanggungjawab anda kepada saya dalam hal ini..sesungguhnya hanya DIA yang mampu membalas jasa baikmu itu..terkejut tau...=)...

Semoga semuanya dalam lindungan Yang Maha Kuasa...amin..

Thursday, November 24, 2011

~Bila diri tak setanding, apa pun terasa kerdil~

1 comments
Assalamualaikum..

Manusia sama manusia..
Namun darjatnya tetap berbeza..
Baik dari segi harta benda, fizikal mahupun dalaman..
Bila semuanya tak sekufu..
Apa-apa pun dirasakan kerdil..

Jalannya mungkin ada..
Halangannya mungkin berbahaya..
Tawakal kepadaNYA..
Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan olehNYA...

Monday, November 21, 2011

~Isnin yang blurr...kan best kalau saya pun cuti mcm cikgu..hehe~

1 comments
Assalamualaikum..

Selamat isnin...dah nak abis pon...MONDAY blurr...huhu

Today, nothing has been done..

Nothing has come up with any brilliant idea what to be done..

Just sit..saw...thinking sampai rasa nak muntah..

Pandang luar tingkap tengok awan pun mcm tu jer...yang nampak langit cerah..mendung2 skit macam nak hujan...

Dah la call hotel tak dapat2 utk tukar tarikh...ahhh...saje je tau xmo pick up phone tuh...huhu

Holidayyyy....tak sabarnya...hehe

Saturday, November 19, 2011

~Dia sangat mengharap, tapi saya dulu tak macam tu pun..huhu~

1 comments
Assalamualaikum..

Huhu..kembali dengan aktiviti blog..harus dikekalkan seperti biasa setelah di "brain wash" oleh rakan yang begitu mengambil berat akan diriku ini..yezzaaa...semestinya rakan seangkatan dalam dunia maya ni jugak...jugak rakan masa di Mabul Island dulu...hehe..oh2..hari ni hari engagement beliau...maaf al, aku tak dapat hadir sbb keje hari ni..huhu..oh2, lagi sorang rakan yang akan melayari kehidupan baru lepas ni Mr. Tukang Karut..selamat pengantin baru..

Seperti yang korang semua sedia maklum, baru2 ni dah diumukan keputusan UPSR kan...yea..kami sekeluarga juga tak sabar2 nak tunggu hari besar tu..sbb adik bongsu ambik UPSR tahun ni..saya pun tepon la si bongsu ni utk tanya result...tapi tak diangkatnya tepon tu..last2 call ayah...jeng...jeng..jeng...adik dapat 4A 1B...syukur Alhamdulillah..

Tapi satu fenomena yang saya nak utarakan adalah situasi sekarang dan dulu...kalau saya dulu memang la ada jugak target untuk dapat straight A's..cuma perasaan tu biasa2 je..so, kalau tak dapat straight A pun ok je...tak rasa pun dunia ni akan berakhir...huhu

Tapi student skarang dah cukup matang agaknya berbanding dolu2 lambat skit nak matang..haha..adik saya nih, siap nangis ngongoi2 sebab tak dapat 5A..huhu...saya pun pk blk, awatnye nak nangis ngongoi2 bagai macam tu, ni baru first exam besar..hehe..oh, mungkin sbb dia dah sentiasa dapat apa yang dia nak, skali result yang dia harapkan dia tak dapat..tu yang upset giler2 agaknya...huhu..

Apa2 pun, untuk my beloved sister, Nurul Shahida, congratulations atas kejayaan ni...walaupun tak seperti yang diharapkan jangan mudah putus asa...masa depan panjang lagi..=)

Thursday, November 17, 2011

~Quote of the day.~

2 comments
A good listener is not only popular everywhere,
but after a while he/she gets to know something.


**************************************************

Monday, November 7, 2011

~Status: OFFLINE~

1 comments
Assalamualaikum..



Status blog ini adalah OFFLINE sehingga la diberi kekuatan untuk meneruskan bicara tentang kehidupan yang dilalui...



Sekian, harap maklum..

Thursday, November 3, 2011

~Saya memang suka bantah~

6 comments
Assalamualaikum..

Wahhaa...bantah sana!..bantah sini...haha..sampai muka bos menyampah tengok muka saya..huhu..ok, kejadian berlaku adalah semalam waktu presentation ngan bos..actually ada presentation ngan client, tapi sampai 2 jam kami tunggu client tak kunjung tiba..dan si bos pulak boleh hanya mendiamkan diri tanpa bagitau kami yang presentation adalah cancel...agak2 korang hangin tak?..haaaa..ni nak marah ni..sabo3..huhu

Setelah view 3-4 kali slide sampai saya sendiri pun naik bosan, terkeluar jugak soklan keramat nih..

"Sebenarnya, presentation ni jadi ke tak ni?..Orang --- tu dtg ke tak?"

Agaknya terkejut dengan soalan saya, terus bos palingkan muka & cakap cancel dengan nada yang perlahan..erkk..agak2 korang la kan, apa reaksi korang bila dengar perkataan CANCEL tu sedangkan anda dah tunggu lebih 2 jam..huh..

Dan, lepas tu ada beberapa perkara yang saya bantah cakap dia..huhu...mungkin sbb perasaan saya tu sampai terlahir di raut muka saya..sampaikan bos pun dah cuak nak bagi arahan...haha...

haaa...tu la..main2 kan staf lagi...kita punya la stayback nak siapkan apa yang tak siap, skali dia langsung tak nak ckp yg sebenarnya presentation adalah cancel..sapa tak hangi kan..



p/s: banyak pulak mengomel pasal company dalam blog ni ek...next time no more talking2 pasal kerja/ company...ermmm...lambatnya bulan 12 ni...nak pegi universal studio singapore with family members....;)

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template