Friday, December 31, 2010

~Seremban ngan Penang jauh tak??~

2 comments
Salam semua...

Lintas langsung dari umah makcik di Jengka...burrrppp..kekenyangan di sumbat dengan ikan patin masak tempoyak...hehe...alhamdulillah...

Akhirnya, hajat untuk jumpa family tersayang kesampaian...tambah istimewa dengan kehadiran makcik2 dan pakcik dari Kelantan yang turut berkampung di sini...suke bangat weh...hehe..

Makan2...borak2...ngumpat2...eh...tak tak....tak tau nak ngumpat psl sape...dengar je la orang2 tua bercakap pasal anak2..

Tengah borak2 mak tanya,

"Ni nanti raya cina balik tak?"

"Eh, mesti la balik. Raya cina lambat lagi. Ni baru akhir bulan 12"

Makcik: Ha...ni boleh la gi kenduri Ezi..Seremban ngan Penang jauh tak?

Me: Hah?...Penang ngan Seremban...erkkk...dari hujung ni nak ke hujung ni.

Makcik: Oloh, ore tanyo jauh ke dok jah..tok soh la jawab dari hujung ni ke hujung ni..

Me: Hahaha....jauh2..

Makcik: Ni bahasa melayu dapat berapa ni jawab lagu tu..

Me: Hahaha...jauh la..jawab doh tu


Adoiiiii...ni la gaya nya bila lama tak bersua muka...ada saja yang nak di kenakan...huhu...belum masuk bab jodoh lagi tuhh...haih...sabo je la...gege je satu umah....riuh rendah satu umah...macam nak kenduri jer....huhuhu...

Thursday, December 30, 2010

~Sampai saat ni pun belum ada kata putus...haih~

3 comments
Salam semua....

Yeay!!...Malaysia menang..eh terlambat pulak ek...orang len duk up entry pasal kemenangan ni dari malam tadi lagi...takpe2..yang penting semangat tu...hehe...

Tapi kegembiraan rakyat Malaysia belum dapat dikongsi....argggghhh!!....kenapakah mereka2 belum memberikan kata putus yang esok kami juga cuti!!!....nyampah laaaaaa....

Pagi tadi sesampai opis berkobar2 tanya acc. exec. sok cuti ke?...akak tu pon cakap la nanti dia tanya bos...

Pastu, bos masuk dan jawapan yang bos bagi sangat bernas...haha...itu idea bos...

Bos cakap;

"Dah PM bagi cuti, kamu cuti la. Sapa boleh lawan cakap PM. Kalau management tak kasi cuti, kamu telepon la 'labour law' buat report"

Waaaa....idea bos tu...kat sini mmg slalu ada konflik skit bab2 macam ni..maklum la, kepala ramai yang tak ngam....itu yg jadi gitu tuh...

Masa tengah sibuk2 kat Gemencheh, akak opis pon kol ckp kompem esok cuti...tup2 balik opis Seremban dah jadi lain pulak..cakap esok keje...pulak dahhhhh....adoiiii....baru nak senang2 balik kampung esok...

Tapi2, sanggup ke bos (salah sorang bos dalam group of companies) yang degil tahap dewa suh kami2 ni keje tu nak bayar kami triple pay utk esok???...haa...kalau sanggup kami no hal....(dalam hati sumpah bos jadi sesumpah)...dah la degil tak mo dengar cakap lagi nak lawan orang yang kat jabatan buruh cakap...sekeh kepala kang...

Masa nak punch out td, terdengar la acc. manager duk sembang ngan bos dalam phone pasal esok, kesian jugak dengar die duk cakap;
'If u want me to work tomorrow, i'm ok..bla...bla...bla...'

(dengan hati yang tak rela je dia cakap gitu...haha..sabo je la....

Nak balik tu sempat la borak dengan akak acc opis ni, dia pon tengah pening ngan bos2 yang sorang cakap camtu, sorang cakap cam lain....haih...takde konklusi...dannn...yang buat saya sakit hati adalah bila bukak email dapat email macam ni;

"For those who are absent tomorrow, your annual leave will be deducted accordingly if it is not a compulsory Public Holiday for the private sector"


Woit...korang ni tak perikemanusiaan langsung la!!!!....

Tengah duk taip entry ni, bos kol lak...(bos yang baik hati...heheh)..lepas bukak email terus msg bos tanya betul ke tak esok keje nih..

Bos: Email daripada sape tu Eda?

Me: Daripada s/u, Ms. T****

Bos: Erm...saya pun fed up la dengan dorang ni..bukan nak refer dekat saya dulu benda2 macam ni...saya suruh je acc.exec balik je esok tadi..sebab dia nak blk Terengganu esok.

Me: Pastu macam mana ni?..saya pun nak balik jugak ni esok. Saya pun nak buat macam akak tu boleh? (haha...giler bgtau bos tak nak datang keje esok)

Bos: Erm..takpe, kamu cakap je macam ni kalau dorang tanya, "saya dah decide nak balik Terengganu malam ni", nanti pandai2 la saya discus.

Me: Ok, mekasih En. Raja.. bukan Rajagobal yea...;-)

Waaaaa...baru la kegumbiraan kemenangan semalam dapat dikongsi dengan seluruh rakyat Malaysia....

Mekasih bos!!!!!...

Wednesday, December 29, 2010

~Kenapa saya suke sampai rasa nak melompat~

7 comments
Salam semua...

Debaran AFF Suzuki Cup semakin memuncak nampaknya...harap2 Malaysia menang la ye malam ni...sama2 kita doakan...amin..

Berbalik pada tajuk entry ni...seperti status di facebook....=)

Sebelum tu,
Semalam balik umah akak lagi....sampai2 je kami bawa adik keluar untuk cari kelengkapan skolah adik..dekat pukul 11 malam baru sampai umah...anak buah kena tinggal tapi die cool je konon2 tak de ape2 yang jadi, padahal dalam hati sebak tahap dewa menahan air mata daripada jatuh sebab kena tinggal...haha..cian die..

Sebab yang pertama saya gembira:

Khusyuk betul dia makan, lapo la tu..padahal dah pukul 11.30pm masa ni..

Tengokk...si kecit ni dah pandai makan sendiri guna sudu tanpa menumpahkan nasi...cayalah..pastu makin nak snap gambar, makin die dekat pulak...pastu mak ai betapa petahnya die bercakap..

Makan yea..makan kenyang2..=)

Ada beli buku mewarna untuk si kecit ni..pastu kami sama2 la warna buku tu...belum siap warna lagi tetiba die gi jerit;

Yeay!..Ayeh menang...(Ayeh = Zarif, sebutan dari mulut anak buah yang kepelatan sedikit menyebut nama sendiri..huhu)...banyak dah peningkatan setelah hampir 3 minggu tak bersua muka...sib baik ingat makcik dia lagi...kalau takkkk...huh..tak mo kawan..;-)


Sebab yang kedua saya gembira:

Perempuan mana yang tak teruja bila barangan kesukaan nya boleh diperolehi dengan harga yang SUPER MARBELES MURAHNYA!!!..=))


Yang kiri botol kecit (30ml) tu dah abis, yg botol besar (50ml) baru dpt semalam..=))

Setelah hampir 2 bulan menunggu, akhirnya semalam dapat juga perfume idaman hati yang ditunggu2..dannnnnnnn...harganya sangat la membuat saya rasa nak melompat2 sampai rasa nak jerit satu rumah..MURAHNYA!!!!!!...SAYA SUKEEE!!!..

Agak2 korang la kann, yang botol besar tu brape harga pasaran??...;-)

Mai sini nak habaq kang hangpa semua..sevey punya sevey kat area N9 ni ngan KL, harga untuk yg 30ml tu ~RM 155, dan yang 50ml tu ~RM260 sebotol....dannnnnn....tau harga yang saya dapat utk 50ml tu????....sama harga macam yg 30ml....haaa...sapa yang tak gumbira sampai rasa nak melompat kannnnnn...hehe.....penantian yang lama akhirnya berbaloi2....

Sape2 yang nak order perfume original pelbagai jenama, boleh la bagitau saya...hehe..wat bisnes lak ek...=)..dijamin berkualiti..hehe..=))

Tuesday, December 28, 2010

~Sedikit terubat kerinduan ku..=)~

6 comments
Salam semua...

Tak hingat jap lagi ada meeting ada hati mau update blog..hehe

Semalam dengan gigihnya balik ke rumah akak kat Seri Kembangan semata-mata mau makan nasi tomato+kari ayam kampung+ayam masak merah+sambal cili yang marbeles+acar timun yang dimasak oleh ibu kesayanganku, Nik Kamariah bt Nik Sulaiman...kamu kamu dan kamu yang ikut blog ni mesti ada baca entry pasal rindu yang amat dalam kat mak ngan ayah caye kann, kalau tak tau ---> klik sini

Dann..dannn.nyam..nyam.nyam...cedapppppp bangat..hehe..sampai terlupa nak snap gambar..haha..akak baru blk dari kampung, masa bertolak ke KL tu sempat la msg minta datang umah sebab mak masak 2 ekor ayam kampung untuk memenuhi kehendak napsu makan anaknya ini...haha...sedap sedap sedap sedap....mekasih mak...i luv u much much...;-)..tak dapat tengok mak, tengok masakan mak pun dah cukup baik...

hehe...teringat2 lak makan malam tadi...adeii...lapo lak rasa...

Monday, December 27, 2010

~Pembahagian otak saya~

4 comments
1) R&D work
2) Lab work
3) Field work
4) Office work
5) Production site work
6)QA/QC work
7) Diri sendiri

daripada 7 hanya 1 untuk diri sendiri...ermm...:'(



p/s: tension....

Sunday, December 26, 2010

~Syurga itu dekat di hati~

2 comments
Gambar hiasan dari google.

"Dapatkah aku masuk syurga?"..itulah pertanyaan yang pernah terdetik di hati..

'Yakinlah...kita berpeluang masuk syurga yang dijanjikan itu asalkan beriman dan bertakwa'.

"Beriman dan bertakwa? Aku bukanlah orang yang...."

'Hah..nak buat alasan lagilah tu! Kita sudah Islam. Yang tinggal hanya untuk menggilap keIslaman itu sehingga menerbitkan iman dan takwa'.

"Bagaimana?"

'Senang saja, cintai agama sendiri, ikut apa yang disuruh, tinggal apa yang ditegah. Jangan melawan'.

Pesan Nabi, syurga itu tidaklah jauh. Syurga itu ada dekat saja dengan dirimu. Jadi, janganlah lepaskan peluang untuk meraih syurga itu.


Sumber: Kerana-MU aku berubah, Ruhana Zaki.

~She's always believe you~

5 comments
She always believing you no matter what you said.
Although u lie to her or not.
She always trust you
and never say no on what you want to do for your own good.

Love is blind but u will find through heart
when u meet somebody accepted you as you are not who you are.


Google pic.

~Jeritan suara itu mengganggu tidurku!~

11 comments
Salam tengah malam..

Patut nya dah lama lena dibuai mimpi2 indah...namun jeritan suara itu telah menyebabkan lena ku terganggu...


Arrr!!!....Arrr!!!...Arrr!!....tolong!!!...tolong!!!...tolong!!!...serentak dengan bunyi larian kejar mengejar....

Credit to google

Tersedar dari lena serta merta mata terbuka luas...dalam hati, "Takkan ada kecurian lagi kut macam dulu..tapi suara perempuan yang menjerit2 tu"...dup dap dup dap jantung!..

Suara itu cukup kuat sehingga menggemparkan seluruh penduduk di sini..tidak semena2 kaki ni terus melangkah ke arah balkoni...serentak itu juga terlihat penghuni2 tingkat bawah keluar dari rumah untuk melihat apa sebenarnya yang berlaku...

Pertelingkahan antara ibu dan anak berlaku..mungkin anak sudah dapat ditangkap..sambil membebel2 dengan bahasa yang tidak difahami...maklumla bangsa alif ya nun da ya alif..;-) mana la nak paham...kemudian terdengar si ibu menjawab pertanyaan seseorang dalam bahasa Melayu.. rupa2 nya, si anak mempunyai boipren yang mungkin tidak menyenangkan si ibu..butir2 percakapan tidak begitu jelas...kerana diselangi dengan teriakan daripada si anak..

Haih...perkelahian anak beranak telah menggemparkan kami...akibatnya, dah susah nak lena balik dah...terganggu tidur tau tak!!

Saturday, December 25, 2010

~Ibu bapa mana yang tak nak tengok anaknya hidup bahagia~

9 comments
Salam semua...selamat pagi...

Dah sarapan ke semua?..baru sudah sarapan dan ni nak mulakan menulis pulak..cuti2 umum ni duduk2 lepak kat rumah je la...tatau nak buat aktiviti apa..hati ni meronta2 nak pulang ke kampung...kang ada je wat keje gile start kete blk kg...huhu..;-)..pastu senin ambik la MC...haha...giler namanya tu kannnn...=P..tapi, idea tu macam menarik je kan..hehehe...;)

Bukan apa...rindu pada orang tua sangat menggamit perasaan...sepatutnya dah selamat berada di sinun, tetapi niat hati yang membara terpaksa dilupakan dek kerana beberapa masalah yang agak sukar di rungkaikan...eceh..malas nak blk kampung drive sorg2...adik pulak keje belah petang...akak n family pulak masih berada di kampung sbb cuti skolah..jadi, tade sape yg mau hantar diri ini ke stesen bus...w/pn sebenarnya boleh je tggl kan kete kat tempat perking tu, tapi berisiko lak...KL tu bukan leh wt main tgl2 kete ni....ada je yg terliur w/pn kete buatan M'sia je..

Saat ni mulalah teringat kat mak, ayah, adik2, ayam2 kat blakang umah, itik2..eh, itik tade...hehe...ayam kampung je ada...kalau kami adik beradik blk kg ayah mesti sembelih ayam kampung wat jamu kitorang makan..sedapnya mak masak kari ayam kampung...sedapnya wat ayam kampung goreng berempah....argghhhh....mau pulang..:(..kann dah sebak...sob...sob..=(

Rindunya kat dorang....mau nangis lak rasanya...huhu...hati ni cukup la sensitif..nak pulak bila berada dalam keadaan tekanan perasaan yang agak tinggi...mula la nak meruntun2 jiwa...ermm...kata iron woman...iron woman kena la kuat walau pon tanpa orang yang disayangi dan dirindui..huhu..

Ayah dan mak...rindu mereka..

Tapi, apa yang buat hati rasa sebak ialah naluri seorang ibu tu...walaupun kita berada jauh di mata mereka, tapi macam tau2 je anak kesayangannya sedang dilanda perasaan gundah..

Kehidupan peribadi selalu kami kongsi, tapi untuk kali ini tak pernah keluar sepatah pun dari mulut ni utk berkongsi..entah..mungkin taknak mak susah hati melihat keadaan diri...cukuplah mak susah hati suatu ketika dulu waktu hidup ni terasa tidak terurus..dengan tekanan dari saudara mara yang asyik bertanya itu ini...bese la bila umur kita semakin meningkat...nak pulak kazen2 yang sebaya sudah pun mendirikan rumah tangga..

Terpaksa berhenti seketika, tak mampu lagi menahan takungan air di mata..

Sewaktu pulang raya haji baru2 ini, mak dapat mengesan riak wajah ceria yang dibuat2...oh, hati ibu sungguh peka..entah kenapa hati sangat berat untuk bercerita..malah hanya berbual2 dengan agak berhati2 , meminta nasihat secara tidak langsung untuk bertanya apa yang harus dilakukan jika sesuatu musibah menimpa..tanpa bercerita lebih lanjut..

"Mak, ayah, doakan Eda bahagia dunia khirat yea"..

"Mak selalu doakan anak2 mak supaya bahagia dan dipermudahkan urusan tak kira kat mana pon"..

"Ayah selalu doa anak ayah yang sorang ni di percepatkan jodoh dengan org yang soleh" kata ayah sambil tersenyum.

Jawapan mak masih lagi sama seperti di zaman persekolahan...mungkin mengerti saya seakan2 enggan bercerita, jadi perbualan kami lebih kepada kehidupan seharian..mendengar jawapan ayah pula membuatkan saya tersenyum mengerti...

Jauh di sudut hati ni, rindu sangat nak berbual dengan mereka sambil menatap kedutan2 di wajahnya...bila terkenangkan mereka mudah benar air jernih menitis...rindu ni tak dapat dibendung lagi...hanya mampu mendengar suara mereka melalui telefon...

P/s: coretan disebabkan terlampau rindu pada mak dan ayah..

Friday, December 24, 2010

~Saja2 nak merapu tak tentu hala~

6 comments
Salam Jumaat semua...

Kekeyangan....so, mata mula la kuyu macam ikan puyu..eh, ikan puyu mata kuyu ke?..nak tahu lebih lanjut silalah google yea..

Fantasi vs realiti...hehe

Bukan apa, saja nak bagitau pasal novel Rayyan Fantasi yang pengarangnya adalah Ramlee Awang Mursyid yang femes emes tu...

Semalam sementara tunggu Isya' baca la novel ni....sape yang dah baca novel ni mesti tau watak2 seperti Ibrahim@Mij Gilleo, Aiddin@Rayyan, Supinah, Pak Markum, Daii, Tuan Sanggora, Mie Long, Feena & Suhaila..tu antara watak2 yang sering keluar hampir setiap page dlam novel tu la...tak kurang juga alam fantasi yang disebut Yuk'Kaa...apa maksud tak pasti lak..

Credit to google.

Masa duk baca tu skali terlelap..yang herannya boleh pulak watak2 dalam novel tu masuk dalam mimpi..so, boleh la tengok mata Aiddin@Rayyan yang sebelah biru dan sebelah coklat...mata Ibrahim@Mij Gilleo bertukar jadi putih keseluruhannya...dan boleh pulak termasuk kat alam fantasi Yuk'Kaa tu...

Sedar2..novel kat tangan...mata terkebil2 ingat balik...biar betul..mimpi ke ape ni...terpinga2...dan2 tu jugak tutup buku novel..meremang bulu roma pon ada jugak...hihi...

Alam realiti ni la kehidupan kita...alam fantasi pula hanyalah rekaan minda yang sama sekali tidak wujud...berpijaklah kita di bumi yang nyata...

Thursday, December 23, 2010

~Bagaimana keadaan korang bila tahun 2030?~

6 comments
Salam tengah hari semua..=)

Dah makan?...bagus...

Terliur lak seafood kat blog Mr. Chubby aka Nasriq..haha...kannn

Impian korang tahun 2030...ada ke?..2020 pon belum nak sampai 2030 lak ek..huhu..sebenarnya dah lama nak buat entry pasal ni...sbb tau pasal ni pun dah lama..so, korang ada ke impian tahun 2030?...haaa..lagi 20 tahun..

20 tahun akan datang, umur pun dah 40++..erk tuanya...huhu...dan kerja pun tak tau la kat N9 ni lagi ke dak...dan harap2 waktu tu dah ada rumah sendiri jugak..dah ada family sendiri jugak..anak2 sendiri jugak...oh..byk pulak ek..

Tak ingat bila, tapi waktu bercuti di kampung, me perasan satu benda yang tertampal di dinding bilik me...dinding bilik dah jadi mcm notice board je..macam2 dah adik tampal dengan jadual skolah la..jadual blaja la..notice prefect la..ape2 je la...buku2 skolah die apatah lagi..sepah2 sana sini...dannn...terjumpa la satu tampalan ni....

kat bulatan bawah sebelah kanan tu adalah signature die...me dulu tak reti pon sain2 ni..huhu

Haa....tengok imaginasi adik kesayanganku ini adalah sangat tinggi..tengokla kete dia..dengan antena dah serupa macam astro nye piring je..hihi...rumah sikit punya besar...tapi petak lak..huhu..kalau tak silap lukisan ni dah ada kat dinding bilik tu masa awal tahun 2009...tapi buat tak tahu je...entry pasal gelagat adik penah me buat dlm blog ni --->klik sini untuk tgk gelagat die yg lucu..=)

Bila pikir2 balik...me dulu tade pon nak letak impian macam tu untuk motivatekan diri...sangat kagum sebab waktu tu adik baru darjah 4 masa die buat lukisan ni...gambar die tu die tampal gambar waktu die umur 3 tahun kut...perasan tak kat lengan die tu ada jari..sebelah tu ada gmbar anak jiran masa kami duk menetap kat kemaman..gambar tu la kut die potong..hehe..segan la tu..hihi

Apa impian korang di tahun 2030?..mari kita kongsi...hehe

~Tido mati~

3 comments
Salam semua...slamat pagi..

Bangun!!!!!!!...eh...bangun dah ek..dah ada kat tempat keje pon...heehe

Mengikut Pusat Rujukan Persuratan Melayu DBP, tidur mati ni membawa maksud tidur dengan sangat lenanya...

Suka tengok baby tidur..

Alkisahnya begini....semalam sesudah solat Subuh, me memulakan rutin harian iaitu meng'iron' baju...(ini adalah rutin bila malas nak iron sebelah malam)..terdengar bunyi ketukan pintu bertalu-talu...

Tok!Tok!Tok!Tok!......berlarutan sehingga hampir ke jam 7.40am..bayangkan brape lama makcik tu ketuk pintu umah...tapi anak dia tak sedar2 dari tidur...bunyi ketukan brenti kejap bila terdengar suara garau menjerit..

"Hoi!..bisinglah!!"...

Memang bergema la satu blok dengan ketukan pintu tu...tak dapat dipastikan blok sama ngan me atau pon blok sebelah...kemudian, tengah duk siap2 nak gi keje tu..dalam kul 8.00am, ketukan bermula lagi sehingga la kaki ni nak melangkah keluar dari rumah...

Kebetulan keluar serentak dengan housemate..

"Dengar tak orang ketuk pintu?dari Subuh tadi lagi duk ketuk..tidur mati agaknya orang dalam rumah tu"

"Ooo..dengar je"..

Kami pun turun tangga...skali bunyi ketukan semakin kuat...

Masing2 pandang satu sama lain sambil tersengih2...hihihihi...rupanya orang umah bawah ni...haha..dah la borak skit punya kuat sebab bising bunyi ketuk pintu tu...sampai kat kete, ada sorang pakcik yang tengah duk sarapan kat gerai duk jerit kat makcik yang ketuk pintu ni...

"Cakap je rumah terbakar!..kang bangun la tu"..

Dasat sungguh penangan tidur mati ni...agaknya kalau rumah betul2 terbakar dah rentung dah tu...hhuhu..

Tidur sambil peluk teddy bear..

Korang tidur macam mana??...jangan tidur mati yea...bahaya kalau apa2 jadi..pelik jugak orang yang tidur mati ni...kalau me la, bunyi barang jatuh pon dah boleh tersedar..

Sumber gambar: dari google

Tuesday, December 21, 2010

~Pengalaman pahit, manis, kesempurnaan~

5 comments
Salam semua..

Dalam hidup, kita kena belajar terima kenyataan..Walaupun kenyataan itu terlalu sukar untuk diterima, namun kalau tidak mencuba bagaimana kita tahu akan hasilnya.

Pengalaman pahit, manis
Dalam banyak-banyak pengalaman hidup yang manis, pastinya ada terselit yang masam mahupun pahit..Yang manis itu sudah tentu akan sentiasa tersemat di hati sanubari..Yang masam dan pahit pula sebolehnya hendak dibuang jauh ke hujung dunia supaya tak terbayang2..


Please, don't blame on me...Gambar hiasan dari google

Namun, antara yang pahit itu pasti ada yang agak sukar diterima dek akal fikiran yang waras..Maka, disinilah rasionalnya kita harus menggunakan akal yang diberi supaya tindakan yang kita buat adalah tindakan yang rasional, tidak terburu2 mahupun terlalu mengikut emosi..

Selalu kita dengar orang cakap
"Masing2 dah besar, dah tahu fikir mana yang baik mana yang buruk"...

Tak kurang juga yang cakap,
"Belajar tinggi2 sampai menara gading, tapi kelakuan macam takde pelajaran"..

Masing2 ada pendapat masing2, masing2 ada pendirian masing2...Cakap2 orang tu ada betulnya..tapi, dimana silapnya lagi??..bukan salah ibu mengandung..bukan juga salah ayah yang mencari nafkah keluarga...pokoknya hati, keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah..

Walau sepahit mana pun kenyataan itu, belajarlah untuk menerimanya secara rasional.. Ada yang berbisik,
"Abis tu kalau dah teruk macam ni jadinya, macam mana nak terima?"..

Waktu ni la kita harus menggunakan akal fikiran yang waras..Kalau dulu kita tak guna akal, belum terlambat kalau baru kini kita nak gunakannya...itu lebih baik daripada tidak menggunakannya langsung...

Kesempurnaan
Mungkin akan ada juga yang terdetik,

"Eleh, macam la dia tu baik sangat nak bagi nasihat kat orang lain"..

Tiada satu makhluk pun di muka bumi ini yang begitu sempurna...Sempurna di mata manusia belum tentu lagi sempurna di sisi-NYA..Kesempurnaan hanya akan hadir bila kita benar2 mengenal Allah...Bila kita benar mengikut suruhan-NYA...Bila kita benar2 menjadikan Al-Quran dan sunnah Nabi S.A.W. sebagai panduan kita..Setelah kita benar2 insaf dan bertaubat atas dosa2 yang pernah kita lakukan..

Kat muka bumi ni, tiada seorang manusia pun yang tidak mahu dilihat sempurna bukan...

Lari topik sudah
Tiba2 dapat message from housemte..."Nak masak tak?"

Adeii...takde ribut takde taufan..hujan pun tidak tetiba tanya nak masak ni pe kes..huhu..cakap pasal housemate ni teringat kat cerita dia pasal mencari jodoh...haha...lawak la CT..hehe...papepon good luck yea dalam misi tersebut..haha...mungkin dia bercerita sekadar untuk menghiburkan hati..=)

Ok, berbalik pada topik asal...korang sempurna ke?..kalau Semporna tu kat Sabah bah..hehe...Adeii...melalut2 ni sebenarnya idea dah melayang dek gangguan dari mesej pasal masak mmasak ni...adeii..tak tahu nak masak ape...jom google cari resipi...haha..

Goreng ikan je pon sodap kann...Pic dari google

Untuk entry ni kita sambung di next entry ok...=)

P/s: sekadar renungan untuk diri sendiri yang banyak kekhilafan...

Monday, December 20, 2010

~Review older post~

0 comments
Salam semua...

Malam2 ni sambil ditemani bunyi hujan dari jendela..eceh..bermadah pulak..seyes sejuks..syok je..

Bukak blog ni..pastu tengok la kat archive blog..pastu terus tekan last year punya post...

Bila bukak blk older posts ni, terasa macam banyak jugak yang berubah..dan entah la...terfikir kan bagus kalau boleh balik ke tahun lepas..huhu...pastu boleh rencanakan balik hal2 untuk tahun 2010 ni...tapi tu semua mustahil kan untuk berlaku..

Lebih kurang 10 hari saja lagi kita akan melangkah ke tahun baru lagi...tahun 2011..

Setiap tahun pon mesti ada azam..azam untuk perkara2 yang baik2 saja...mana ada orang yang berazam untuk buat perkara tak baik kan...tapi kita hanya mampu merancang, selebihnya terpulang kepada-NYA yang Maha Kuasa...

Seperti bulan disember 2009, bulan disember 2010 ni juga merupakan bulan yang agak sukar untuk me...sukar dalam segala-galanya...bukan bermaksud untuk menolak takdir, jatuh lak takdir kalau me tolak kan..hehe...gurau je..=)

Bulan yang paling menguji mental dan ketenangan hati me...fuhh...ayat...tak tahan...

Yea...sangat menguji kewarasan fikiran..menguji minda supaya berfikir secara rasional...menguji ketahanan mental dan fizikal supaya lebih kuat...menguji iman yang sememangnya nipis..menguji tahap kesihatan fizikal supaya tidak jatuh sakit...menguji konflik dalaman yang ada...sangat memenatkan minda...memenatkan mata...memenatkan dada..memenatkan telinga..

Kesimpulannya....dr google.

Kesimpulannya adalah seperti benang yang bersimpul2 mati, atau pon leher zirafah yang tersimpul (kesian tengok), ataupon seperti kucing yang kiut tapi kusut masai itu...heehe...


Seperti Zirafah yang berbelit lehernya...cian die...Pic from google..


Kucing yang kiut tapi kusut masai..from google.


Ikhlas itu penting untuk mendapat ketenangan....from google..

Bila review post2 lama...teringat zaman blaja dulu2....banyak kenangan dengan rakan2...banyak kawan2...bila dah keje, takde apa yang menarik sangat pon selain dapat gaji tiap2 bulan..hehe.

P/s: saja2 nak review older post...untuk muhasabah diri ni balik..

Nota utk renungan ku: Jangan terlalu mudah untuk jatuh kasihan pada orang lain sebelum kasihankan diri kamu sendiri terlebih dahulu..

~Kepala suda kepeningan mengadap kerja2 ini~

5 comments
Ada lagi 15 minit sebelum balik...huhu

Adei..pening suda mengadap kerja...saya mau berehat...bercuti...nak blk...nak relax2...tolong!..tolong!

Petang2 ni sib baik tak hujan..kalau tak, alahai lencun la baju..hihi..macam blk umah jalan kaki.hehe..

Jom2 balik umah lepak2 sambil blogwalking!

Eh...lama dah tak buat blogwalking secara jitu....entah kenapa lately mood untuk berblogging pun semakin menurun...entry pon satu je sehari....

Memerlukan ketenangan jiwa, mental dan juga fizikal..



P/s: harap2 Ganu dok banjir....bulih la balik kg dan dlm ms yg sm join gathering bloggers ganu 25hb ni...hihi..=)

~Monday blues~

8 comments
Salam semua...selamat pagi..


Dah hari isnin..hari yang selalu orang cakap 'Monday Blues'..kenapa?

Sebab hari permulaan bekerja untuk seminggu...

Kenapa kena kerja?...kalau duit jatuh sekepuk dari langit senang2 gitu je kan best..erkk...nanti tak bersyukur pulak ek...kalau...kalau.kalau...sila jangan slalu guna perkataan kalau...sebab itu merupakan hasutan syaitan yang paling halus kepada manusia...

Hujan2 pagi2 ni...memang ler mood nak keje melayang...

Seronoknya dapat bercuti ke tempat yang dihajati...jom!!..;P

Gambar hiasan dari Google

Sunday, December 19, 2010

~Mencari sesuatu yang tak ternilai harganya~

0 comments

Jika sesuatu yang kita kehendaki belum kita perolehi, susah hati kita..

Setelah dapat, bimbang pula akan kehilangannya..

Kemudian, apa yang di perolehi itu rasa tidak cukup..
Lebih-lebih lagi apa yang diperolehi itu tidak sebanyak orang lain dapat..
Timbul pula rasa tamak memburunya..

Sampai bilakah hendak mendapat ketenangan dan kebahagiaan..

Sedangkan ketenangan dan kebahagiaan itu sesuatu yang tiada bandingan nilainya...

Saturday, December 18, 2010

~Sekitar majlis perkahwinan sahabat lama~

6 comments
Salam semua...

Baru balik dari majlis kawen Arfiza & Pasangan(Ahmad)...terasa sangat la sakit kat pinggang ni...waktu drive pon terasa kejang je kaki...kenapakah itu berlaku...pinggang mencucuk2...adeii...ingatkan dokek yo kuala pilah ni...sejam jugak rupanya...sampai pon dalam kul 3 lebih skit..Ijan terlambat skit sampai komuter..sib baik ada juga kawan yang nak ikut..kalau tak rasanya tak sampai kut kuala pilah ni..

Pes time drive sendiri ke kuala pilah...dulu zaman skolah ayah yg drive..ye la akak pon blaja matrik situ..tp, kali ni setelah dokek 9 thn tak jejak situ..tade perubahan sangat pon..mungkin ada la tp tal nampak ketara sangat pon..eh, pe cite pasal pembangunan lak ni...

Ok la...layan je la gambar2 ni yea...=)..sesi bergambar haruslah wajib kann..untuk lihat gambar dengan jelas, sila klik pada gambar tertera..entah kenapa dalam blog ni jadi kabur...layannn..

Antara sahabat lama yang hadir..

Ijan, Zul, Iman, Dayah..
Tahniah kepada Arfiza & Ahmad..


Geram betul ngan dak kecit ni...rasa nak cubit2 je pipi yang gebu tu..hehe..cute ok..


Jangan main2 yea..kecit2 pon dah jadi tokey butik tauu --> klik sini.(tolong promote ni takde komisen ke?..hehe)


p/s: Kepada pasangan:

Aneem & Fahmi

Farahiyah & Jamad

Fatimah Suhaida & Pasangan

Naza & pasangan

minta maaf banyaj tak dapat datang jemputan kawen korang...keadaan tidak mengizinkan..Pada semua me ucapkan:

TAHNIAH, SELAMAT PENGANTIN BARU & SEMOGA BAHAGIA HINGGA AKHIR HAYAT

Friday, December 17, 2010

~Kalau hari-hari ada orang layan macam ni kan best~

2 comments
Salam semua...

Lewat baru nak update blog ye...hehe...baru berkesempatan...berukband ni plak asik2 la dc manjang dari 2-3 hari suda...geram rasa tak nok bayor bil bulan ni..huhu..kalau servis bagus tu tak pe la jugak...ini ape punya masalah pon tak tau la...sila tingkatkan perkhidmatan anda sebelum complaint dari customer melambung2 naik...eh, melalut lak ek...

Tengah hari tadi balik opis pi la naik opis tingkat atas nak hantar document...kebetulan ada besday staf hari ni dorang celebrate...ape lagi..langkah kanan betul...hehe

"Eh, u suda makan ke belum?..mari2 sini ada pizza ni"

"Belum2..baru sampai maa dari Gemencheh..lapar ni"..

"Mari2 makan..banyak lagi ni..u kurus makan banyak skit"..

"Oit, kurus ke macam ni?"

"Ya la..kurus tak da isi pon i tengok"..

"Amboi, memandai je ek"..

"U mau air panas ka?"

"Tak mo la panas, kasi suam2 skit".

Dan2 tu jugak staf tu gi ambik air suam untuk me..

"Ini aa..i suda kasi letak air sejuk jugak..so, suam2 saja".

"Eh, nescafe ada tak?"

"Ada2..cuba tengok kat pantry"..

Me pun gi la jenguk kat pantry...ambik satu sachet...

"Eh, sudu tu suda cuci ke belum haa?"

"Suda la..aiyaa".

"Bukan, i takut ada habuk nanti tercemar".

Me senyum je..

"Eh, nanti2...u mau tuang itu nescafe ke?..i kasi tukar dulu air ni ke air panas..nanti susah mau larut pulak"..

"Mamaaaa.....haha...kalau hari2 macam ni kan best...eh, u turun duk opis bawah la..senang skit i..ada orang layan macam ni bestnyee"..

Seorang staf yang lain pun menyampuk..staf ni tengah pregnant..

"U tau ka...i duk sebelah die tak gerak gi mana2 pon...mesti ada saje dia tanya..mau air panas ka?..haha"

"Mesti la...kita kan colleague maa..mesti mau buat baik tau"..

"Waa..bagus la u ni"..

p/s: Syok nye kalau macam ni selalu...tak payah nak pk2 wat air...haha

Thursday, December 16, 2010

~Motivasi dengan orang 'BESAR'~

0 comments
Bila nak jumpa orang berpangkat mesti ada rasa cuak skit2 kan..pagi tadi ada urusan sikit di Pejabat Pelajaran Negeri Sembilan..nak jumpa ORANG BESAR bebb...kecut perut takk?..mesti ada gak skit2 kann...ada juga yg tak rasa apa2..

Yela, sapa la kita ni kalau nak dibandingkan dengan jawatan PENGARAH yang dipegang tu..tapi apa yang sangat dikagumi ialah sikapnya yang ramah...mungkin sebab mengetahui yang me juga graduate dari UM dan merupakan super-duper-duper-duper-junior dia...haaa...bape byk duper laa..waktu dia grad dari UM tahun 1983...ai belum dilahirkan lagi laa...hehe...cayalah kan...no wonder dah jadi PENGARAH skang ni..belum dapat title Dato' kut sebab PA dia pnggil dia Tuan je kalau tak mesti panggil Dato' kann kann...eh, ke cane?..akak PA2 tolong explain kat saya...hehe...

Tapi, beliau adalah sangat memberi motivasi..mungkin saja nak bagi semangat supaya kuat bekerja...

Antara dialog yang terkeluar;

"Kamu tengok, bila kita ada pangkat sikit semua orang nak tolong buat keje. Kalau pangkat kecik2 ni takde nye dorang nak pandang, jeling apatah lagi" --->waktu ni PA dia datang hantar surat yang dia suruh buat.

"Kalau kita tak bagi keje pun diminta-mintanya nak buatkan keje..saya ni bukan apa..tapi tu la, nak dapat pangkat macam skang pun kena mula dari bawah juga..pokoknya kena keje keras dan yang paling penting usaha nak majukan diri tu kena ada".

Wuaaa...borak dengan dia nih, memang terasa macam kena motivasi la...sangat best sebab lama tak dengar kata-kata nasihat camni..

"Saya ni bukan apa, tengok kamu saya teringat kat anak saya, baru sebulan keje kat Kota Damansara tu..adalah dia bagi RM50..merasa skit duit gaji dia katanya"..katanya lagi sambil tersenyum.

Bagus betul..dia harapkan anak dia yg ke-5 dapat masuk Pusat Asasi Sains UM, tapi tak dapat..maaflah Tuan, saya pon takde kuasa utk itu...hehe..dapat masuk matrik kat Johor..Pastu cakap pasal kat UM lak...

"Dr. Gan ada lagi ke kat Jab. Kimia tu?Ala..yang ada masalah kaki tu".

"Oh, ada lagi..skang dah dapat title Prof. penuh dah..skang pon dia as a contract lecturer kat UM tu".

Ditanya lagi nama beberapa lecturer yang ada me kenal dan tak brape nak kenal --->tak kenal la tu...hehe..Pastu borak2 lagi..seronok borak walaupon perbezaan umur kami sangat la ketara 2 kali ganda mungkin..eh, muda lagi saya kann..hihi..

Mungkin sebab excited bila dapat tahu yang kami rupanya belajar di tempat yang sama..satu fakulti lagi..department saja yg berlainan...katanya dia tinggal di 2nd kolej...

"saya first kolej la tuan"..hehe

"Saya ni excited skit bila jumpa orang dari UM ni. Yela, kita orang lama yang dari sana ni bila ingat balik, seronok zaman belajar ni. Lama dah saya tak jejak UM..rasa2 nya la last saya masuk UM tahun 1985".

"Lama sangat tu..saya baru setahun"..hehe...cepat ambik kalkulator kira umur saya...haha..=p

Pandangan negatif me terhadap mereka yang berjawatan tinggi dalam gomen ni terus lenyap bila jumpa ngan orang yang macam ni...tapi ada juga segelintir daripada mereka ni tak pandang pun orang macam kami ni..

Oleh itu, thumbs up untuk Tuan Pengarah Bahagian (erkk..lupa lak bhgn mana..;p) Mohd Razib.. Oh ya..semoga berjaya dalam temuduga utk naik gred gaji...=)


Jangan pandang negatif sangat kat org gomen...sok2 macam2 mana pon dorang ni la yang selalu bagi khidmat untuk kesejahteraan rakyat Malaysia..senyummm...=)

Tuesday, December 14, 2010

~Euuwww...saya tengok pon rasa mau muntah~

2 comments
Salam semua...

Nak balik dari opis tadi, bos lepak2 depan opis sambil isap rokok...me tengah duk kunci opis..staf dari tingkat atas pon turun..

"Aiya, lu kuat betul aa isap itu lokok..ish, talak takut itu apa itu...ala...itu la yang gambar dekat kotak lokok tu..aiyoo...wa tengok pon mau muntah woo~"

"Ini k?"..balas bos sambil tunjuk kotak rokok kat staf tadi...

"Aiyaa...lu jangan tunjuk sama saya la...nanti saya mau muntah lo"

Bos tersengih2 macam kerang busuk...busuk sebab isap rokok...uwekkk..

"Lu talak takut ke kalau lu punya palu-palu losak ke, itu jari kena potong ka"..

Dah tak tau dah bos balas apa lepas tu sebab me terus blah...sayang nyawa ooo...orang yang hidu asap lagi teruk effect die tauu...

Ha, hangpa2 yang duk ketegaq sangat isap rokok ni...pelik betul la...dah sah2 dekat kotak rokok tu macam2 gambar yang tak sedap nak tengok sampai rasa nak termuntah, maintain je selamba isap rokok lagi kann...tak sayang nyawa sendiri ke?...kot ye pon jangan la merokok kat tempat awam...satu lagi, kalau pas makan musti mau isap rokok..apsal haaa??....tunggu balik umah la kalau nak merokok pon..

Ni me tunjuk gambar2 yang boleh buat kamu muntah hijau...layannn...

Tak takot ke janin jadi lagu ni??...cian dia pon nak idup gak..credit to google..

Kaki cantik2 dah kena Gengren...x pasal2 kena potong..credit to google lagi

Haa...ni lagi...leher dah lompong dah..credit google

Gigi cantik2 dah jadi rongak..mulut busuk lak tu...credit lagi kt google


Dah hebat sangat la tu...cuba kalau berani..credit lagi kt google


Wah2...ini lagi hebat...sok lusa tempah nisan siap2...credit lagi ke google

Tak nak!....ihsan dari google lagi..=)

Jom la ramai2 kita sokong TAK NAK kat rokok ni...banyak keburukan daripada kebaikannya...kalau tak sayang nyawa sendiri, sayang la nyawa orang yang sayang nyawa kamu tu...

Monday, December 13, 2010

~Jom jawab survey ni~

5 comments
Salam semua..

Tengah berblogwalking kat blog Tok Esah tadi ada la terbaca entry pasal survey ni..syarat2 nak join pon senang je..klau korang nak join sama pon boleh --->klik sini untuk tahu lebih lanjut


Syaratnya2 adalah seperti dibawah :-

1) Hanya terbuka kepada yg memiliki blog sahaja dan warganegara Malaysia sahaja.
2) Terbuka kepada semua jantina, keturunan, bahasa dan juga jenis blog yg anda miliki.
3) Hanya 1 servay yg boleh dijawab untuk setiap 1 blog.
4) Tak perlu jadi follower blog Mah@mahu.
5) Tak perlu Tag kawan2 blog anda.

Mudah kan syarat2 nya...meh tengok jawapan me pulak..

Soalan2 survay yg perlu di jawab dengan ikhlas. Sila pilih 1 jawapan untuk setiap soalan.

1) Apakah jenama telepon bimbit yg anda gunakan sekarang?

a) Nokia


2) Apakah jenama komputer riba yang anda gunakan sekarang?

c) Dell


3) Apakah jenama kamera digital yang anda gunakan sekarang?

b) Sony


4) Apakah saluran jalur lebar yg anda gunakan sekarang?

d) Celcom


5) Apakah jenama pakaian yg anda selalu beli sekrang?

b) Padini/PDI ---> xde la slalu beli pon kt cni..sbb yg lain2 tak penah beli lak


6) Di manakah restoran/cafe yg selalu anda singgah untuk makan?

c) Mcdonald


7) Di manakan gedung membeli belah yg selalu anda kunjungi?

b) Jaya Jusco


8) Apakah saluran radio tempatan yg selalu anda dengar?

a) HotFM


9) Apakah saluran TV tempatan yg selalu anda tonton?

c) TV3---->ni je yang boleh tgk pon, umah xde astro


10) Apakah jenama pewangi badan yg anda gunakan sekarang?

r) Versace


11) Apakah jenis majalah yang anda selalu baca?

q) Novel --->ni consider majalah ke?..hehhe


OK...siap...tu la jawapan yang paling ikhlas dan jujur dari me..hehe..
Jawapan di atas adalah berdasarkan pilihan yang di beri...jadi, apa tunggu lagi...=)

~Hantu betul la Kak Limah ni~

6 comments
Salam semua....

Waaaa..tajuk memang hantu betul...kihkihkih..sila ketawa dulu..

Balik opis tadi me pegi la surau nak gi solat Zuhur kann..
Kat tepi sebelah surau tu adalah rak yang tinggi...
Kat tepi rak pulak ada deretan surat khabar lama..

Bukak je pintu nak ke surau...(untuk makluman kena melalui 2 pintu untuk ke surau opis saya..=).

OPOCOT!!!....kusss semangat!!!...nampak ni haaaaa....

Credit to Mr Google

Dah la duk atas sekali...dah la macam sunyi2 skit kat situ...alahai...sib baik tak kena sakit jantung tadi..huh...

Best ke cite ni?..dengar orang citer full house tu...kalah cite 2 Alam tu ha..hehe..

Papepon memang hantu betul la KAK LIMAH ni!!...

~Tak tau nak buh tajuk ape~

2 comments
Status: Malasnye nak masuk opisssss..

Eh, kat mana ni?....

Hepp...heppp...cepat gerak dari sini la Eda!!..


=P

~Woot-woot...hehe~

0 comments
Assalamualaikum semua...

Selamat tengah hari suda..

Mulakan hari dengan senyuman yea..

Saja nak senyum pada kamu semuaaaaaa.....=)

=)

=)

=)

=)

Senyum kan satu sedekah...

peace!!...\(^-^)/

Sunday, December 12, 2010

~Andai ku punya teman untuk berbicara~

2 comments
Andai ku punya teman
untuk berbicara saat ini
akan ku kongsi segalanya
yang membeban fikiran
yang menyesakkan perasaan
yang melemahkan kudrat

Andai ku punya teman tika ini
ingin ku peluk erat dirinya
meluahkan rasa terseksa
kekesalan yang marajai hati
yang menghantui minda
yang menghantui kehidupan

Namun, aku tidak punya teman
untuk berbicara saat ini
untuk berkongsi apa yang ku rasa
perasaan ini ku pendam
di lubuk hati yang paling dalam
tersisip kemas di kotak hati


~Percubaan yang pertama~

4 comments
Salam semua...salam hari minggu..

Ingatkan nak keluar petang ni..tapi rasa malas la pulak..bosan2 kat rumah ni, me cuba lah meng'edit' gambar yang ada secara online..jom tengok hasil sebelum dan selepas..hehe

Disebabkan me takde software adobe photoshop ke ape ke yang sewaktu dengannya..eh, mungkin ada tapi tak tau kat file mana...hehe...jadi, me guna sini untuk edit gambar2 yang ada -->sila klik

lagi pun tak reti nak guna software2 yang canggih2 ni..yang ni senang skit..=)
Oh ya, model adalah anak buah sendiri..hehe

Sebelum di edit

Selepas di edit

Amacam?..agak2 boleh bukak studio tak?...hihi...berangan je lebih kann..kamera dslr pon tak dak ada hati mau bukak studio lak...;p

p/s: saje suka-suka

~Mari main masak-masak lagi~

0 comments
Assalamualaikum semua...selamat pagi..

Pagi2 ahad ni mesti ramai yang nak keluar jalan2 kan..me pun ingat nak keluar petang ni..tengok keadaan cuaca la dulu mcm mana..=)

Pagi ni sebenarnya nak makan nasi lemak..tapi teringat nasi semalam pon ada skit lagi..pastu terus tukar menu wat nasi goreng kampung je..tak elok membazir knn..hehe..

Semua nya pun main buh je mana yang ada...sayur yang lum guna pun ada skit lagi...ikan bilis pon dah ada...nampaknya lepas ni nak kena pegi beli minyak masak dengan bawang..sebab dah kehabisan stok dah...

Taraaaa...sila2...jemput2 makan semua....hehe

Menu pagi ahad..resipi nasi goreng macam biasa la..tak tau sila google..
tak pon gi terjah blog CMG..=)

Masakan me tak de la sehebat masakan Cik Mat Gebu..nampak tak mangkuk tingkat kaler biru yang kat followers tu...tu la die..tak sangka otai dari dapur ni follow blog ni..mekasih CMG..=)

Dia lagi terer bab masak memasak ni...tak caya pegi la terjah blog dia...memang leleh la air liur tengok masakan2 dia..saya pon mau jadi sehebat iteww...haha...;-)

Pagi ni adalah pagi untuk mengemas rumah...mari dekat..mari dekat...hehehe..sape mau tolong saya sila angkat tangan...haha

Just joking..


Chill di hari minggu semua!!....=)

~Terlalu banyak yang ditinggalkan~

0 comments
Assalamualaikum semua..

Tatkala melihat jam di desktop laptop ni, me tersenyum..tersenyum kerana leka membaca blog2 yang boleh mengisi kerohanian me..sudah lewat rupanya..

Lantas terfikir sejenak..banyak sungguh yang sudah ditinggalkan..terasa diri ini begitu hina di sisi-NYA..mampukah me harungi perjalanan ini untuk mendapat keredhaan-NYA?..

Terasa begitu berat dosa yang dipikul..hanya keampunan daripada-NYA yang ku pohon..amalanku senipis iman di hati..mengharapkan agar tidak lagi goyah menentang arus dunia yang penuh dengan pancaroba..

Ke mana saja me pergi sekarang ni..hanya satu yang me ingat...iaitu..Kematian..

Tak kira sama ada ketika memandu, di tempat kerja mahupun sedang berjalan-jalan di shopping complex..me begitu takut dengan perkataan itu..

Tatkala perkataan itu muncul, hati terus mengucapkan astaghfirullahalazim...tatkala itu juga semua kesalahan yang pernah dilakukan akan muncul di minda..

Ajal dan maut semuanya di tangan Tuhan...namun, haruslah kita ingat bahawa jika ajal sudah tiba, tidak akan terlewat sedikitpun walaupun sesaat...

P/s: ingatan sesama kita..

~Sukarnya mahu melelapkan mata ni~

0 comments
Salam semua..

Tentu sudah lena kamu semua..

Entah kenapa mata yang tadi terasa mahu tertutup, sukar pula nak dilelapkan..

Minda terus berfikir...berfikir...berfikir...tanpa henti...

Bosan dengan keadaan yang menghimpit dan menyesakkan dada..

Esok bagaimana?..

Saturday, December 11, 2010

~Lama rupanya tunggu kete di servis nih~

0 comments
Salam semua..

Saat ini rasa macam mau lari je dari umah nih...sebabnya bingit yang amattttt!!

Kat bawah tu ada majlis kahwin kaum india...tapi mak aiiiiiii....kuat gilos pasang lagu...terasa mau henjut sama2...pasang slow skit tak bulih ke?..

Lupakan hal bingit2 ni..meh kita layan apa yang nak me cite..hehe..

Sesampai je kat pusat servis perodua...terasa jakunnn sangat..haha...tak penah pi servis sendiri..terkial2 tanya technician yang ada..dorang pun macam boleh agak je me tak penah servis kete nih...yela..ada ke gi tanya..macam mana nak servis kete..ahaha...soklan tak cerdik langsung...hihi..padahal dah booking...hehe

Depa pon minta la bawa buku rekod servis p kaunter dekat ngan showroom tu..depa cek2 dulu apa yang nak di servis pastu bgtau bape nak kena bayar...me, proceed aje mana yang nak kena servis tu..

Dannn...sungguh tak kuduga, rupa2nya air bateri sudah berkurangan...padan lah nak start kete macam susah je akhir2 ni..so, minta aje mereka yang pakar tambahkan..hehe..

Booking pukui 2.00pm...dekat pukui 4.00pm baru selesai...boring yang amat masa nak tunggu...nasib baik bawa novel...tapi tak layan novel sangat pon..sebab hindustan kat tv3 lagi menarik..haha...

Tak terlayan novel ni...hehe

semua yang duk tggu pun layan je...ada yang sampai dah tertidur2 kat sofa tu..ada yang ke hulu ke hilir duk intai dari cermin...bila agaknya nak siap ni...mungkin itu yang terbit kat hati masing2..=)

Hehe...semua pon duk layan hindustan..=)

Dan me nak berterima kasih la pada adik laki & abg ipo yg selama ni tolong me anto gi servis kete ni...lepas ni tak payah nak minta tolong depa lagi...dah boleh pi sendiri..hehe...musti korang borink nunggu kete servis kann..hehe

Tapi kan, kenapa upah kat sini lagi murah banding kat KL eh?...beza 30 hinggit tu....ntah ape2 ntah...dan hari ni melayang la duit sebanyak RM231.25...fuhh...sib baik tak over budget kann..=)

Balik dari servis sangat la lapar yang amat..tapi tak mau beli bungkus..sebab mau masak..hehe..entah hantu mana datang rasuk suh masak pun tak tau la...dah la housemate balik kampung..lagi mau masak..

Pi Jusco belek2 sayur2 yang ada...awat semua dalam kuantiti yang banyak ni...me cari yang paling kecik...yang paling sikit kuantitinya...haha..mana tak nye, nak makan sorang je pon..beli banyak2 pon nanti nak simpan mana..bukan ada peti ais pon kat umah kami ni..

Masa duk cari sayur ni ada la sekelompok geng2 chinese ni..tengah duk belek2 sayur2 organic yang ada..nak je me bagitau; "Tak payah belek la, yang ada certified organic tu memang confirm organic la"....duk halang ngan troli wat susah orang lain nak pilih gak je...

Kalau korang nak tahu, sayur organik dari Zenxin Park tu memang betul2 organic..me pon dah visit dia punya ladang dengan bos sebab ada keje skit kat situ...kalau korang nak pi visit pon boleh..sebab kat situ dia buat macam tmn rekreasi...ladang sayur die sangat la luas..terletak di air hitam, johor...depan tu ada restoren milik Zenxin jugak...jangan risau, mungkin bunyi macam chinese, tapi makanan situ semua halal..dan semuanya organic...cuba la..pasti mau lagi...hehe

Okeh, ni dia yang me masak..sayur goreng dengan ayam masak merah...tapi entah kenapa tak jadi kaler merah pon tak tau la...dan rasanya pun macam kurang sesuatu..kurang kasih sayang agaknya masa masak ni...hehe..sayur brokoli itu sangat sukeee...hehe...tapi skit la pulak letak tadi...tak puas makan...haha..

Sayur goreng...YUMMY!!..hhaha..


Sila abaikan kaler itu..hehe..

Makan sorangg tapi ayam 3 ketul pe kess?..huhu..terlebih ambik lak td 3 ketui...nak 2 je..hehe..alasan!!..Resipi korang carik sendiri la..sebab me pon tak reti masak...sekadar main buh je bahan2 yang mana ada..hehe

Sekarang tengah kekenyangan.....mata pun dah terasa macam kuyu skit2...tapi malam masih muda!!..hehe

~Nebes...first time nak pegi sendiri nih~

0 comments
Salam semua..

Kat opis...blurr nak buat keje...ahaha..boleh lak ek...lambatnye pukul satu..hehe

Hari ni ada appointment...ececeh...nak date kat perodua service centre...hahaha

Tapi hari ni rasa nebes pulak...slalunya adik laki atau abang ipar je yang anto kete me pi servis..
Tapi, kali ni me pegi sendiri sebab dah booking pusat servis kat Seremban ni..adik laki lambat sangat bgtau dia off hari senin...abg ipo lak blk kampung ngan akak n anak buah..terpaksa la usaha sendiri...

Kete Myvi kesayanganku..eh, apsal takdak no plate tu..;P
credit to google

Semalam tanya la akak kat opis ni jalan nak pegi Jalan Rasah tu...maklum la..kehidupan kat sini hanyalah sekitar Seremban 2 je...even town Seremban tu pon hanyalah beberapa kali je me jejak..haha...=P...x suke sbb jalan dia buatkan ai pening..hehe..jgn marah ar orang N9..=)

Dan, harap2 takde la salah jalan nanti........

Dan jugaaa....bersedialah untuk menerbang kan duit...katanya cas ~RM250++....wuaaa...abis duit ai...ni la nasib bila dah pakai kete....=)

Friday, December 10, 2010

~Ulang rutin yang dah lama ditinggalkan~

2 comments
Salam semua...

Ada yang dah menguap tu...pegi la tdo...sok nak keje..eh, me je keje..korang mesti cuti kannn..

Rutin lama yang dah ditinggalkan adalah merayau2 di MPH sambil membaca dan membeli buku novel...

Memula, menu dinner malam ini adalahhhhhh.....hihiihi..

2 cheese cake.....entah kenapa masuk je jusco terus tuju ke secret recipe..haha

pastu x reti2 nak ambik 1 je...skali balun 2 cheese cake terus...Marble cheese cake dengan caramel cheese cake....sedap rupanya caramel cheese cake ni...slalu beli marble cheese cake je..

Dari kanan: Caramel Cheese Cake, Marble Cheese Cake..dua2 pon YUMMY!!

Lepas borong cheese cake, pencarian pon bermula.......

Pencarian la sangat kann...haha...padahal novel yang beli 3 bulan sudah pon belum abis baca lagi..ni ada hati mau beli yang baru lagi...hehe...

Saja2 baca bahan-bahan bacaan yang ada...belek2 la buku yang beri info, novel2...banyak rupanya novel baru yang keluar...tengokkk...lama tak lama tak jengah kat novel2 ni...=)

Belek sane belek sini...haaaaa...penulis kesayangan ramai sudah menerbitkan novel baruuuu...

Tak lain dan tak bukan..Ramlee Awang Murshid la; Rayyan Fantasi tajuk novel nya...

Setakat ni novel2 karya penulis belum pernah mengecewakan hati pembaca setia seperti me...mari kita layan novel ini.....=)

~Demi cinta lautan api sanggup ku renangi~

2 comments
Orang kata;

Kalau takut dipukul ombak,
Jangan berumah di tepi pantai..

Orang kata lagi;

Jangan bermain dengan api
jika takut diri terbakar..

Orang-orang kata lagi;

Terlajak perahu boleh diundur
terlajak kata diri merana..


semua perumpamaan di atas menyuruh kita berfikir sebelum bertindak atau menyatakan sesuatu perkara..

Tapi, bila ada yang berkata;
"DEMI CINTA, GUNUNG SANGGUP KU DAKI, LAUTAN API SANGGUP KURENANGI"

sila blah dari sini...hehehe..;P

Credit to mr google

Haa..tak takut ke tu nak berenang kat lautan api??...

Tak sayang nyawa agaknya..;-)..konon berani sangat la tu cakap cenggitu..
Dah kebal sangat la tu nak terjun dalam lautan api..tak takut TUHAN ke??

haha...saje je highlight ayat tu..

p/s: sekadar berpesan2 sesama kita..chill utk diri sendiri..=)

Thursday, December 9, 2010

~Nenek-nenek si bongkok tiga~

6 comments
Nenek-nenek si bongkok tiga
Siang mengantuk malam berjaga
Mencari cucu di mana ada
Nenek ku kahwin dengan anak raja

Cucu-cucu tak dapat lari
Nenek tua banyak sakti
Sekarang nenek nak cari ganti
Siapa yang kena dia yang jadi...
hihihihihi...(GELAK NENEK KEBAYAN)

Gambar hiasan dari google

Korang mesti penah main permainan ni kan masa kecik2 dulu..ni untuk yang berasal dari kampung la..gadis kampung separa bandar pun mungkin penah main mungkin juga tak penah..budak2 bandar...wallahualam...hehe

Seronok bila ingat waktu kecik2 ni..zaman kanak-kanak hingusan..kejar sana kejar sini..main itu main ini..tak perlu nak pikir ape orang besar kena buat..tak perlu pikir pasal tanggungjawab lagi..tak perlu hipokrit..semuanya tulus mulus masa zaman kanak-kanak...

Cepat betul masa berlalu...rasanya baru je masuk tahun baru...ni dah hujung tahun dah...nak masuk tahun baru lagi skali pulak tu...apa yang dah dicapai pun tak pasti la..banyak yang tercampak agaknya...apa yang dicari?..pun belum ditemui....hilang punca agaknya..=)

Masa itu emas...tapi masa jugak la menyebabkan kilauan emas tu jadi pudar kalau kita tak pernah nak jaga supaya sentiasa berkilau...

Pokoknya, pandai-pandai la kita mencari jalan supaya kilauan itu tidak semakin pudar, malah sentiasa berkilau sampai bila-bila..

u get what i mean??..kalau tak dapat jugak, lu pk la sendiri..;-)

Wednesday, December 8, 2010

~Berlalu dengan sepi~

5 comments
Hati sekeras batu
Minda membeku umpama ais di Kutub Utara
Mata bergelap
seperti malam tiada bercahaya
Sunyi tanpa sepatah bicara
Hanyut dibawa arus yang deras
Melayang-layang ditiup angin kencang

Kudrat masih utuh di sini
Menghitung sisa-sisa kemanisan yang ada
Terkapai-kapai di lautan dalam
Demi mencapai seutas tali
yang bisa menghubungkan mereka yang sesat
sesat dalam arus pemodenan

Pengembara yang tegar
meneruskan perjalanan
Onak dan duri menikam isi
Pedih ditikam tak terkira hebatnya
Darah merah pekat dan likat
Mengalir dan tidak bisa dihentikan

Tatkala senja melabuhkan tirainya
Malam yang tidak lagi bercahaya
Tanpa bintang yang berkerlipan
Tanpa bicara dari sang unggas
Berlalu dengan sepi.......

~Handphone saya tak canggih, ada masalah ke??~

10 comments
Salam semua...

Citer pasal gadget2 yang canggih2 skang kat pasaran...

Perempuan: Oit, ko dah keje pon pakai handphone gini lagi ke wei..

Me: Lho, ada masalah ke klau handphone tak canggih?

Perempuan: Gaji ko kan besar, pegi la sambar satu handphone canggih skit..wat malu je pakai handphone zaman tok kaduk ni..
Me: Eh, ske hati aku la..duit aku..ko ape tau aku wat ape ngan duit aku..asal dapat kol ngan mesej cukup la..camera digital dah ade..wat pe nak beli hp de kamera lagi..

Perempuan: Hp masa ko blaja lagi canggih lagi dari hp skang ni tau..
Me: Hp tu dah rosak la...tak de duit nak beli hp canggih...simpan wat bisnes lagi baguss..

Sesi mempertahankan diri bermula....


Penah tak orang tegur korangnye handphone tak canggih?...me?..mestila slalu orang tegur..
Mana taknye, pakai hp yang berharga RM180 jer....yeaa...handphone murah jer...mana tak kena kutuk kannn..

Handphone tak canggih..tapi byk berjasa kepada me..tapi org slalu perli hp me..cian die..


Skang, semua orang pon nak bergaya kann..GAYA, MUTU, KEUNGGULAN..bak kata iklan tv tuh..tapi, penah ke korang terpikir kenapa sesetengah orang tu lum lagi tukar2 hp nya yang zaman tok kaduk tu ke handphone yang canggih secanggih iPhone 4 tu??

Me memang dah lali dengan keperlian yang sebegitu rupa...tapi, ada aku kesah??...haahaha...
Sapa cakap tak de hati nak miliki gadget2 yang canggih seperti Blackberry ke, Samsung Omnia ke, xpun Sony Ericson Xperia tu ke kann....me pon ada hati nak miliki yang canggih manggih nih...

Ada membe cakap;

"Ko ni, kad kredit ada, tapi peram je wat pekasam ek"

Hoho...tuduhan melulu tuuuuu...mmg la ada kredit kad, tapi hanya untuk beli brg2 tertentu sahaja...bukan untuk digunakan sesuka hati tau dakkkk!!..

Nak kata me kedekut??...cakap la apa pon...

Kadang2 bila berbelanja ni, kita kena ada priority jugak..kalau barang yang sesetengah manusia sangat tergila-gilakan tu tidak begitu penting bagi kita, buat apa kita nak ikut orang lain...kemampuan pun kena tengok jugak..jangan la pulak, orang pakai blackberry, kita pon nak pakai...hujung bulan mula la berposa, sebab dah abis duit beli hp blackbery yang tak boleh dimakan tuh...huhu


View Xperia X8 sat -----> cun siotttt...ahahahaa....oopppsss..=P

~Tekak ada tulang la, kamu gelakkan saya yea!HUH!!~

5 comments
Salam semua...

Skang tengah rehat2 di rumah disebabkan masalah seperti yang dinyatakan dalam tajuk entry..

Tadi lunch makan laksa johor yang sangat superb rasanya..
Sebelum makan tu dalam hati terdetik la, jangan naik ruam lagi lepas makan ni sudah la..
Maka, makanlah sang puteri dengan penuh sopan dan santun..
Rasanya memang la sangat walllllahhh...sedap hingga menjilat jari..hehe..
Tiba2 entah bila masa tulang yang tak hancus itu masuk me pon tak sedar..
Syok sangat makan kan..lantas mula lah terbatuk2...laksa ada banyak lagi..pastu dah rasa nak termuntah sebab tulang itu menyebabkan tekak ni rasa kegelian..
Try makan lagi..main telan je...mak aiiiii...sakit dohh....batuk2 lagi...berusaha jugak untuk menghabiskan laksa yang superb tu..nampaknya tidak berhasil..
Akhirnya, dengan rasa hati yang walang terpaksa meninggalkan laksa yang superbb rasanya itu..huhu...demi menyelamatkan keadaan sekeliling..

Tepon mak cemana nak buat..mak cakap ambik nasi kepal pastu telan..baca2 la selawat nabi ke doa bagi tulang tu kuar...

Balik opis cepat2 sebab dah terasa nak termuntah!..akhirnya segala laksa yang superb rasanya tadi tersurat di mangkuk tandas....haih..abis semua rasa yang superb jadi dah tak superb!

Me pon p la beli nasi putih..Sebelum tu ckp kat admin nak MC..sebab dah rasa tak selesa..

Waktu nak beli tu ckp la ngan pelayan kedai tu;

"Saya nak beli nasi putih separuh bungkus..itu saja".

Adik ni dah gelak2 dah..
"Takkan tu je kak?"

"Yea..tu je"..

Sambil2 depa isi nasi tu dalam polisterin dorang duk gelak2..gelak apa pon tak tau la..

Nak je me sound "TEKAK SAYA ADA TULANG LA WEI, SEBAB TU BELI NASI JE!!"

Sib baik masih boleh bersabar..Telan nasi tapi tak jalan jugak..

Balik umah pegi la beli strepsil xtra strong tu atas nasihat kakakku yang kusayangi...lantas kereta dihalakan ke arah petronas berhampiran..makan bagi berangin skit tekak..tapi tak mo jugak hilang..

Pi klinik....klinik kesayanganku...Klinik Mediviron..ske klinik ni sebab doc die sgt memberi penerangan terperinci bila me dapatkan rawatan kat situ..tadi pun siap dia kuarkan gambar saluran esofagus untuk terangkan macam mana nak proses makanan tu masuk dalam saluran makanan..

Masa cek tu..doc suh me nganga mulut sambil sebut aaaaaaa....ikut je la..ulang lagi...aaaaaa...

"Doc!!..saya rasa nak termuntah!"...uwekk...hehe...tak muntah laa...rasa je..

Doc pon bagi la penerangan mengikut gambar yg die tunjuk tu..tekak kita ada 2 saluran..
1 saluran makanan, 1 lagi saluran pernafasan..masa doc cek td..doc sentuh kat saluran makanan me sambil tekan dan tanya sakit tak..terang punya terang..me angguk je sbb rasa tekak sgt la x selesa dan nak bercakap pon xde mood...

credit to mr. google

Doc ckp lagi,
"u jgn risau, i pon tak boleh nakk keluarkan tulang tu sebab mungkin die dah kedalam skit..tapi nanti dia akan turun juga masuk dalam".

'Tapi doc, saya dah termuntah semua kompem ke tulang tu tak terlekat?..kalau tulang tu terlekat lepas tu jadi busuk abis la tekak saya..mesti bernanah pulak nanti'..

Doc senyum sambil berkata,
"Jangan risau, memang dia akan turun juga nanti...skang, i nak u punya minda tu jgn pk negatif things...sebab ni pun berkait juga dengan psikologi u..bila u cakap akan jadi mcm ni mcm ni..u akan rasa sakit".

'Oh, betul jugak ye..tapi saya....'..tergantung sebab doc dah potong cakap me dulu.

"U nak rehat ke?".

Dalam hati..wah ahli nujum ke apa doc ni..cam tau2 je...me pon angguk la..pucuk dicita ulam mendatang kannn...hehe..dapat la MC setengah hr...cukup la tu..dapat la ubat kemam tuk kembangkan saluran kat tekak ni....mak aiii punyalah besau ubat tu..sib baik rasa die ok..

Gambar hiasan dr google..dulu kecik2 mcm ni la gaya nya kalau tercekik tulang..

Harap2 mlm ni tulang tu keluar la dari tekak ni...

Tuesday, December 7, 2010

~Insya-Allah you'll find your way~

2 comments
Salam semua..salam maal hijrah semua..
Sempena tahun baru Awal Muharram ni semoga kita semua menginsafi apa saja yang berlaku..
Semoga tahun baru ni menjanjikan sesuatu yang lebih bermakna untuk kita semua samada di dunia yang sementara ini mahupun kehidupan yang kekal di sana..

Lagu ni, me tuju untuk semua..termasuklah diri ini yang banyak kekhilafan yang telah me sendiri lakukan..
Semoga kita semua dapat apa yang kita cari selama ini..=)



Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

Monday, December 6, 2010

~MAHA 2010: 2nd episode~

2 comments
Salam semua...

Me, 2 kali pegi MAHA 2010..kali pertama pegi atas kehendak sendiri...
Kali kedua pegi atas urusan keje...boleh la dikatakan keje....keje jalan2...hehe

Banyak yang menarik....pada sape2 yang terlepas MAHA kali ni...tggu la 2 tahun lagi yea...
So, ni adalah antara gambar2 yang sempat dirakamkan masa pegi kali ke-2...layannnn...


Biri-biri BOER...lupa lak dari mana


Kambing ni pakcik tu yang punya..


Kulit kayu manis gergasi dari Sabah..


Ini adalah kambing...pelik kannnn...


Asam kelubi...pelikkkk....


Tembikai ni TELAN ORANG!!!..entah bape ramai yang dah kena telan pon tak tau la..hehe


Sangat best boleh tengok orkid yang cantik2 yang menang pertandingan...


Lagi orkid lawa2..


Makcik ajaib...goreng pisang guna TANGAN woooo~~


Nak balik ke tempat parking punya la panjang kena beratur nak naik bas....

2 hari pegi pun tak abis pusing jugak...=)

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template