Monday, February 28, 2011

~Senyum lebar selebar lebarnya..haha~

22 comments
Assalamualaikum semua..=)


Hehehe..tajuk entry haruslah kena senyum2 kan..ape tidak nya..walaupun mood hari ni ke laut..tapi2 menjelang petang, mood tu dah kembali ke darat..haha..

Yeehaaaa...cuti saya dah lulus!!...berkat doa korang2 semua kan..alhamdulillah...berjaya melepasi halangan kecik dan besar..hihi..yea la bos kecik dan bos besar..-->entry berkenaan disini

Tapi kan..satu je yang saya pelik...kalau apply cuti lama2 kan..kenapa ek mesti bos tanya..
"kamu nak kawen ke ni cuti lama2?"..kenapa mest "kawen" tu yang jadi isu ek?..

Bos pon satu..kalau staf dia nak kawen mesti la akan ada kad jemputan yang bau wangi semerbak sampai nak terbersin tu kan...takkan la staf dia yang baik hati lagi cumil ni tak bg kad jemputan kot kalau nak kawen..kan..kan..

Ape2 pon..dah start counting for that day!!..mcm entry yang ditulis oleh sahabat saya ini-->klik sini..hehe..excited tuu..linda & sarah...jom kira sama2!!..haha

~Ermm..mood ke laut~

11 comments
Assalamualaikum semua..

Kat opis....sempat lagi update blog nih..

Pe kena entah hari ni..dah kebal sangat agaknya tu..dah lebih 4 tahun bergelumang dengan lab pon tak reti2 lagi yea..dah sah2 la Decon 90 tu tak boleh kena tangan..tak nampak tu..penutup aluminium pon boleh terhakis kalau rendam lama2 dalam tu..

Kulit kat tangan tu dah la nipis...yang blur sangat tak pakai glove tu kenapa haaa...ermm...

Ermm..

Orang slalu cakap, kita ni hanya pandai bagi nasihat kat orang lain..tapi diri sendiri tak pernah nak ikut nasihat yang diberi..

Orang cakap juga, kalau nak bagi nasihat kat orang lain tu, tgk dulu diri sendiri tu..samada layak atau tak nak bagi nasihat kat orang lain..

Orang kata juga, kalau orang yang bagi nasihat tu bukanlah alim ulama berhati hati la dalam menerima nasihat tu..

Ni, saya nak bagi nasihat sikit..saya bukanlah alim ulama..mungkin saya juga tidak layak untuk memberi nasihat, tapi tak salah jika kita saling mengingati antara satu sama lain..

Walau seburuk mana pun latar belakang, pendidikan yang diterima, didikan agama yang diperolehi, mungkin hanya penghinaan yang lebih layak diterima..namun, jika kesedaran dalam diri untuk bertaubat dan merubah diri ke arah yang lebih baik, orang tu mungkin lebih baik di sisi-NYA daripada menjadi orang yang bongkak dan riak, yang langsung tidak mahu menerima nasihat konon2 nya si pemberi nasihat tu tidak layak dan tidak sama taraf dengan mereka yang lebih layak...wallahualam..

Minta maaf kalau ada yang terasa..sekadar berkongsi untuk sama2 ingat mengingati..

Sunday, February 27, 2011

~Bila dah leka sangat, satu kerja pun tak jadi~

16 comments
Assalamualaikum semua..

Selamat berhujung minggu pada semua warga Malaysia kecuali warga Terengganu, Kelantan dan Kedah...hujung minggu dorang hari Jumaat..=)

Hari ni hari ahad, saya kat Seremban..housemate pulak mungkin ke KL kot..kot kot..sebab tak pasti..yang pasti balik keje ptg Jumaat tu dia mmg dah tak balik umah pon...slalunya ke KL la tu, takpun blk Johor..tp mggu lepas dia dah blk Johor..KL la tu...amboiii, byk pulak assumption yg dibuat..bio je la dia nak gi mana pung..huhu

Errmmm..pagi2 bangun dalam kepala nak kemas rumah, nak cuci baju, nak mop lantai dan sebagainya la..tapi, perkara pertama yang dibuat adalah bukak blog...erkkk...tu takde dalam agenda pagi2 tuh..huhu..tu la, agenda banyak tapi bila dah mula bukak blog mula la dilupakan agenda yang dibuat..haha

Selepas perut mula mengeluarkan bunyi baru la terasa nak tinggalkan blog kejap..haha...jenguk2 ape yang ade..alamak, takde makanan yang boleh dimakan terus...roti dah abis..biskut pun dah abis..belek sane belek sini, eh mana pulak tepung cucur ikn bilis yang beli ritu nih..konpius..lupa lak dah selamat masuk dlm perut minggu lepas..huaaa...nak mkn ape nih..

Erm..last2 masak air dulu...sambil tunggu air mendidih, mop2 lantai dapur tu..pastu rendam2 baju kotor..ish, byk pulak baju ni..kalau blk umah akak takde susah payah nak cuci pakai tgn..huhu..maklum la takde washing machine..semua manual je..huhu

Tak boleh jadi ni..takkan nak minum je kot..nak masak nasi kang tgh hari nnt mula la tak tau nak msk ape pulak..akhirnya turun la si puteri ke kedai runcit di bawah sane..membeli keperluan utk mengisi perutnya yang kelaparan..huhu..beli skali utk msk tgh hr..ahahah..mcm byk je bunyi membeli barangan dapur tu ek..padahal beli tepung ngan beli cili kisar je pon..hehe..

Tu la..bila leka sangat berblog...semua keje pon delay je..ni pun baju yang direndam belum di cuci lagi...hehehe...tapi, bila perut berbunyi jer...tak boleh tahan wooo...haruslah mencari sesuatu utk ditampal bak kata tukang karut tu...tampal perut bunyi mcm nak tampal tayar je ek..

Oh2...saya ada satu permintaan ni...ada sape2 yang reti wat header tak?...boleh la buatkan satu utk blog saya nih...kalau free lagi bagus...hehe...nak barang free aje ek..;-)

Selamat berhujung minggu semua...isi dengan aktiviti yang berfaedah ye kawan2..=)

Saturday, February 26, 2011

~Mak, ada keje kosong tak?~

16 comments
Assalamualaikum semua..


Baru lepas borak2 ngan ibunda kesayangan..hampir sejam berbual melalui hp..huhu..tak sedar masa berlalu..dari ayah p masjid sampai la ayah blk dari masjid...owh, mak cakap ada student UIA buat program anak angkat kat sane..tapi mak terpaksa menolak sebab esok mak ada temujanji dgn doktor, jadi terpaksa tolak..kalau tak dapat la saya adik angkat..huhu

Macam biasa la kalau tepon mak ni tak lain dan tak bukan mesti nak mengadu domba..maklum la dah rindu dendam sangat yg mendalam..hehe...semua2 pon nak cite kat mak..

Keluar la jugak pasal keje ni..saya tanya mak,

Me: Mak, takde keje kosong ke kat T'ganu?..

Mak: Ada, banyak ni..tukang sapu sampah, tukang kemas rumah, tukang masak...semua ditanggung beres...penginapan, makan minum, pakai..semua ditanggung..

Me: Haaa...boleh gak tu, gaji macam mana, rasa2 boleh dapat tak 3K sebulan?

Mak: Eh, kan semua dah ditanggung, buat apa nak gaji jugak..

Adeiii...mak2...suke wat lawak gitu tau...huhu..

~Bersyukur la dengan apa yang ada~

10 comments
Assalamualaikum semua..


Kadang-kadang, mesti punya la pernah terdetik kat hati masing2 termasuklah saya dengan bisikan,

"Kenapa aku tak boleh jadi macam dia?"

"Kenapa nasib aku macam ni?"

"Kenapa semua orang salahkan aku?"

"Hina sangatkah aku ni sampai macam ni skali dorang buat aku?"

"Kenapa orang miskin tak boleh hidup senang?"

"Kenapa aku tak boleh bahagia macam orang lain?"

"Kenapa...kenapa..kenapa...bla..bla..bla.."..

dan macam2 lagi dengan pertanyaan kenapa la..

Tapi, pernah ke kita terfikir macam ni,

"Mungkin ini takdir aku dariNYA"

"Mungkin aku kena usaha lebih"

"Aku redho dengan ujian yang diberikan"

dan macam2 lagi yang kea arah positif la..semua pon mesti pernah kan...apa2 pon yang terjadi terhadap diri dan keluarga kamu, fikir la bahawa semuanya ada sebab yang tertentu yang kita belum nampak..bersyukur la dengan apa yang dikurnikan dan jangan sekali kali membelakangkan DIA...

Renung-renungkan dan selamat beramal..=)

Friday, February 25, 2011

~Berdua pun bosan apatah lagi sengsorang~

13 comments
Assalamualaikum semua...


Hari Jumaat penghulu bagi hari2 yang lain...semoga hari ni dilalui dengan hati yang tabah dan tenang...hehehe...ayat ape tue?...cek sedang berduka lara kah?..oh tidak..sape mau ceriakan hati ini sila angkat tangan dan teruskan pembacaan..jika tidak, sila duduk diam2 depan komputer dan teruskan juga pembacaan anda..hihi..

Uik...tajuk entry mcm ape jer...baru balik dari lunch..pegi makan sorang2..kedai feveret..Saypool..Jangan tertipu, takde pool pon kat kedai tu..nama je ada pool kat belakang tu..makanan dia boleh tahan la..kat sini la saya makan laksa Johor sampai tercekik tulang tu..huhu..tapi, laksa dia mmg maveles cuma saya yg gelojoh..

Waktu tengah layan perasaan sorang2 sambil lihat kerusi meja yg belum ada orang duduk..mana taknye, hari jumaat mmg ler tak ramai yg lunch pukui 1.00tgh hr...kalau hr lain saya tapau mkn kat opis je..takde geng beb..opismate dh resign tggl kan saya..sob..sob..sob..beban keje bertambah di bahu saya..sob..sob..sob..

Dah2..buat drama pulak ko kat sini ya eda...tengah syok makan dtg la 2 org customer perempuan Melayu..order2 makanan...saya perhatikan la..depa ni sepatah perkataan pun tak keluar dari mulut masing2...dalam hati saya..."ish2..kalau makan berdua pun senyap jer, serupa la makan sorang2"...huhu..sempat lagi nak judge orang tu..

Ok la..nak gi solat...babai..=)

Thursday, February 24, 2011

~Langkah yang terhalang~

12 comments
Disekeliling ku lihat ramai manusia
Berbagai-bagai mimik muka
Riak wajah yang gembira, muram tak kurang yang 'blur'
Semuanya melangkah

Melangkah menuju kehadapan
Melangkah menuju kejayaan
Melangkah menuju kebahagian yang hakiki
Melangkah tanpa perlu ada rasa sangsi

Ku teruskan langkah ini
Mengikut rentak peredaran masa
Menuju kehadapan, menuju kejayaan
Menuju kebahagian yang hakiki

Namun,
Bila ada batu besar yang menghalang
Langkah kaki ini menjadi perlahan
Bergerak dengan tiada keyakinan
dengan rasa sangsi di dada

Batu besar itu menghalang langkah ini
Langkah yang menuju kehadapan
Langkah yang menuju kejayaan
Langkah yang menuju kebahagiaan yang hakiki..

Mampukah aku menolak batu yang menghalang itu?
Atau ianya akan terus menghalang langkah ini
tatkala semua yang ada disekelilingku
sudah menggenggam apa yang diimpikan?

Tinggal tanda tanya.....

~Rasa-rasa approved ke tak ek~

18 comments
Assalamualaikum semua..

Awal bulan depan saya nak pergi bercuti...semalam dah isi dah borang cuti..entah approve entah tidak..lama pulak tu..

Sejak masuk keje sini tak pernah apply cuti khas semata2 untuk bercuti..selalunya apply pon sebab cuti raya puasa la, raya haji la w/pun tak naik haji, CNY la, dan yang ada sebab kukuh la sebab nak cuti tu..

Masa tengah isi tu dalam hati doa2 hembus2 sikit kat borang cuti tu..ahaha..mana taknye, ai kan key person kat sini..kalau takde porak poranda la lab ni kang..haha..key master ada la..tukang pegang kunci lab pun ye jugak..huhu..

Harap2 bos approve la cuti saya kali ni...dan jangan la dia bersoal banyak pulak bila reason saya utk cuti tu adalah kerana personal matter..huhu..dulu penah bos kecik sign separuh je borg cuti sy..antara nak ngan taknak..bos besar tak ckp byk dia pulak yang lelebih..huhu..*tetiba kutuk bos pulak*---> entry berkaitan disini

P/s: jom pakat2 doa cuti saya lulus...;-)

Wednesday, February 23, 2011

~Saya memang cemburu!!~

9 comments
Assalamualaikum semua..selamat malam..=)

Memalam ni nak cemburu bagai pulak dah ek..huhu..kisah lama sebenarnya..waktu zaman muda2 hingusan lagi..waktu zaman2 skolah menengah dulu2 la ni cite nye..

Sebenarnye rindu kat omak..pastu tetiba teringat masa zaman2 blaja dulu, mak slalu bebel suruh belajar..pastu nak tengok tiwi pon waktu malam je dan mesti dah siap keje skolah..kalau tak jangan harap la..dan ayah akan setia menunggu dengan rotan kat tangan di depan tiwi..jadi, siapkan homework dulu baru boleh tgk tiwi @ main2..

Waktu form 3, waktu nak ambik PMR ni la waktu yang amat sensitif bagi saya..nak tau nape?..sebab waktu ni saya rasa mak ngan ayah saya dah kurang bagi kasih sayang kat saya..huhu..sedih tau..hari2 saya lalui saya rasa tertekan jer..eh, pehal lak nak tertekan tertekan lak nih..

Kisahnya bermula begini..waktu ni cucu kawan ayah saya minta tumpangkan cucu dia ni kat rumah ktorang..waktu ni cuma kami berempat adik beradik sbb adik bongsu tengah ada dlm perut mak, belum keluar dari tingkap lagi..jadi, disebabkan kesian dengan family cucu kwn ayah saya ni, mereka pon menerima dak ni dgn rela hati tanpa paksaan...

Waktu tu dalam hati saya, "alaaa..dah la tak suka budak ni..tetiba pulak nak duk umah orang"..masa tu saya tak tau masalah yang menimpa budak ni...owh..sebenarnya budak ni satu kelas dgn saya dari form 2 sampai la form 3..sbb tu jadi tau perangai masing2..pastu mak pulak duk asyik cakap.."Takpe la, dia ada masalah tu..bukan lama pun dia duk sini, bila dah selesai dia blk la dgn family dia"..

Dan saya terpaksa redho...hari2 yang saya lalui penuh dengan kepura puraan..mak dan ayah menatang kwn saya ni bagai minyak yang penuh, sampaikan saya terpaksa kongsi bilik saya dengan dia..katil saya dan akak juga terpaksa diubah..huh..sangat rasa uncomfortable...tapi apa boleh buat kan...terpaksa la bermuka manis..


Jealous tahap naga berapi waktu tu..huhu


Waktu belajar, saya tak suka diganggu...dan bilik belajar kami juga semakin sempit disebabkan bertambahnya lagi satu kerusi..kongsi meja ngan saya pulak tu!!...waaa...tension sihhh...huhu..nak PMR tuh...pastu dia ni pulak jenis yang belajar sampai larut malam...arggghhh!!...tapi saya peduli ape..mata ngantuk saya masuk tdo...cuma yang tak puas hati bila mak tegur dan compare cara saya belajar dgn kawan saya tuh...owh, sgt tension ok!..dah la nak PMR...grrrrr....sebelum tu ok je saya belajar dengan tenang..disebabkan tension dan mungkin culture shock dgn keadaan baru, result percubaan saya hanya dapat 2A dan lain2 dah tak igt lak...pelajar harapan dapat 2A...ape kelas gitu...wuaaaa...tension beb!..eh, takde la pelajar harapan sgt pon...perasan je tuh..

Lepas tu, slalunya saya akan ke sekolah seawal yang mungkin...7.15 am tu kira dah ada kat dalam kelas la..mana taknya, umah depan pintu pagar skolah..hehe..tapi, kawan saya ni slalu lambat..tau la umah saya dpn skolah je..pastu pukul 7.25 am baru nak gerak dari umah..dan penah banyak kali saya tinggal je dia bila dia lambat..tp yang tak bestnye, bila dah masuk kelas mula la kwn2 lain tanya..."eh, si polan ni tak datang skolah ke?"...haaa...terkulat2 nak menjawab...kang dorang igt kami gaduh pulak...dah la duk serumah..pastu mak pulak duk asyik suh saya gi skali ngan dia nih..huhu..sedih mak tak memahami saya yg tak suke lewat ke sekolah..

Bila jadi macam ni, saya terpaksa tetapkan pendirian...saya ckp kat dia, lain kali gi skolah awal skit...pastu saya bagi la alasan..kelas kita tu kat blakang, nanti cikgu dah masuk kita br terhegeh2 nak naik tangga..takmo la gitu...termakan jugak dgn kata2 saya tuh..haaa...baru kau tau saya ni macamana sebenarnya..waktu belajar juga saya terpaksa fokus lebih..saya tak suka study group sbb bagi saya bila study grup ni lebih byk main drp blaja..jadi, dia buat hal dia, saya buat hal saya..dan saya jugak tukar tempat duduk study sy dgn akak, sbb akak takde exam bosar waktu tu..hehe...tegas tak tegas tak??...cepat ckp tegas!!..huhu..dan alhamdulillah saya dapat keputusan yang baik la jugak waktu PMR...

Pastu, waktu mkn mesti nak kena tggu makan sesama..penah saya ckp kat mak..."alaaa...orang nak mkn depan tiwi la"..tapi mak tak kasi..mak ckp tetamu kena layan..waktu tu ikut je la kata org tua dgn ht yg cemburu...semuanya jadi lain dah..padahal, tetamu kita layan 3 hari pertama je..lps tu tak wajib pon nak layan ke tak...ermm..takpe..ikut je la..kan anak solehah..huhu

Hidup saya jadi lain waktu form 3..yang biasa jadi luar biasa..sehingga la exam PMR..waktu hari pertama dia terpecahkan cawan waktu bfast...hati saya dah dup dap dup dap dah waktu tu..dah la 1st day exam, jangan la ada apa2 yang buruk jadi..mak pulak tak putus2 suh doa byk2 dan ckp jangan risau...lega skit waktu tu bila mak seolah2 dapat membaca minda saya...

Ermm..skang saya rindu sangat kat mak saya..balik mggu lepas tak sempat nak manja2 ngan mak..bizi kenduri jer..mak, ayah..sihat ke?...ayam itik kat kampung cemana??...hihi..

rinduuuu..rindu serindu rindunyaaaa aa aaa aaa.....huhu


lepas ni sambung kisah form 4&form 5 lak eh...;-)

~Saya tak suka, tapi yang ni saya jatuh chenta la~

20 comments
Assalamualaikum semua..


Wah, tajuk tak boleh blah..hhehe..jom2 layan..tengah panas2 ni sori la buat korang terliur je ek..hihi

Nampak tak gambar di bawah ni..sape tau air ape kah itu??..ape die??..jus guava?..salah2..sila cuba lagi yea..ye yang dihujung sane nak jaab yea...air epal?..salah lagi ya..meh la saya tolong jawapkan..itu la air tebu yang super duper delicious tahap chef antarabangsa yang buat..hehe

Rasanya teringat2 sampai bawa dalam mimpi..huhu


Sebenarnya saya tak suka air tebu..entah nape entah rasa air tebu kat pasar tu lain macam jer..dan memang tak boleh nak diterima oleh anak tekak saya ni..minggu lepas ada event kat company..so, kami mmg ada tanam pokok2 tebu ni secara organik..memula tu was was la jugak nak ambik..tapi dalma hati nak try..so saya pun gi la amik secawan..lepas secawan tambah lagi..pastu tambah lagi..rasa nya 4 cawan air tebu saya minum hari tu..

Saya pun risik2 la dengan production manager kat Gemencheh tu dorang guna apa buat air tebu nih..dia cakap la ambik tebu yg dorg tanam tu..tak campur2 apa2 bahan yang lain pun..fresh dari ladang gitu..memang terbaik la..pastu saya pon ckp la tak pernah minum air tebu yg rasa macam ni.lain skit rasa dia..rasa yang tulen..

Dan, hari tu jugak big bos kami yang dah 10 tahun tak minum air tebu sama macam saya bertambah2 minum air tebu tu..kata manager tu, dia ak galakkan kami beli air tebu yang kat pasar2 atau kat tepi2 jalan tu..

Haa..tau tak kenapa?..sebenarnya, utk tanam tebu ni, sesetengah pengusaha menggunakan racun puraden (tak tau betul tak eja ni..tp bunyi gitu la)..racun tu adalah utk mengelakkan ulat2/ serangga perosak masuk ke dalam batang tebu tu..dan kesannya mmg takde la serangga perosak masuk dalam tebu tu...hasil nya cantik la tebu tu jika dipandang..haa..bahaya tu..chemical tu...jadi, hati2 yea..mungkin sbb tu kot tekak saya yang cumil ni tak boleh terima rasa air tebu yang kat luar tu..


Tetiba rasa nak minum air tebu yang fresh dari ladang lagi...sabtu ni harap2 dorang mesin lagi la tebu tu...hihi

Tuesday, February 22, 2011

~Erk..macam mana nak jawab soklan ni nih~

18 comments
Assalamualaikum semua..

Baru sempat menjenguk2 di blog kesayangan..

Saya outstation hari ni..ahaha..outstation la sgt..padahal ke Gemencheh je pun..waktu tengah rehat2 waktu lunch..sambil2 layan game di fb..tiba2 je ada sorang rakan fb sapa saya..pastu ditanya nya saya soklan yang agak menguji minda sebagai seorang perempuan..huhu..

saya ganti nama si kacak bergaya yang bertanya ni sbg Mr. K yea..

Mr. K: Hai eda, nak tanya sikit boleh?

Me: Hai, ada apa yea?

Mr. K: ape yang pompuan suke pada seorang lelaki....

Me: haa? maksud awk suke yg mcm mn tu?

Mr.K:untuk being couple....being wife..yelah yang macam tuh arrr.

Me:
ermm..ni pendapat sy la yea..org lain sy tak tau la...yg paling penting skali org tu mesti la ada asas agama..yea la kan, takkan pompuan lak yg nak bimbing lelaki kan..then, ada la juga pendidikan w/pn tak setinggi perempuan tu..tapi at least dia reti la jugak membaca ke menulis ke dan yg sewaktu dengannya la..kalau tak macam mana nak isi borang kawen kan..hehe

Mr. K: itu ajer?....yerk ker

Me: eh..ada lagi

Mr.K: owh aper dier....

Me: yg ketiga, lelaki tu mesti la ada keje..ini penting..kalau tak sapa yg nak bagi makan minum pakai isteri dan anak2 dia..nafkah isteri lagi..haa..tu semua kena fikir tu..asalkan ada sesuatu yg boleh uruskan hal kebajikan keluarga..tp saya heran bila ada lelaki yg seolah2 takut atau mungkin ego utk couple/find a wife yg pendapatan perempuan tu melebihi pendapatan lelaki tu..erk..pjg lak ek

Mr. K: saye pon tak paham kenape sampai skang takde lagi awek untuk dijadikan wife untuk sayer..

Me: hehe..ada tu..cuma belum jumpa kot..kenapa tanya ni yea?

Mr.K : sebab nak mencari...for permenent..
dah bosan gak dok macam nih....

Me: ooo

Mr. K: kerja kerja makan kerja pastu dok sesowang

Me: huhu..bese la tu kehidupan org bujang..

Mr. K: saye just asking2 benda nih....nak tengok boleh bawak p ketengah tak???

Me: saya jwb pn berdasarkan pendapat sndiri dan pemerhatian skit2 la...kalau tak boleh bw ketengah pegi je la ke tepi..ye tak?..hehe

Mr. K: i thougt benda ni serius...but somebody to frame me....

Me: benda yg serius kalau di bawa berbincang ape salah nya kan..cuma nak kena berani mengeluarkan soalan je la

Mr.K: dah keluar pon

Me: so, anda berpuas ht dgn jwpn?..haha


Mr. K: mmg frame besar punyer...tak atime..still young..tak puas enjoy..i dont know..some answer like reject or accept..but till now pending

Me: so, what do u expect?

Mr.K:straight to the point

Me:then u get it from my answer?

Mr.K:nope.....

Me: straight to the point yg mcm mn maksud awk?

Mr.K: saye tak suke berselindung..sayer try to make it simple..but the others make it complicated

Me: complicated yg mcm mn tu?

Mr.K: buat pening kepala..eda, sayer tau awak marah kat saye cause tanyer soalan mcm nih,
but itry to make everybody happy..but at last im suffer

Me: eh, takde la, nak marah apanye?..bukannya nak cari gaduh pon tanya camtu..ye tak?

Mr.K: ida tau tak.....bla..bla..bla..

perbualan seterusnya tak dapat la saya up kat sini..apa2 pon soklan ni mcm soklan maut jugak la bagi saya..ye la..kdg2 kita ni pandai jwb je..tapi secara praktikalnya agak ssh nak laksanakan brg kali..kan..tapi, rasa2 nya jawapan tu semua perempuan mahupun wanita pon setuju kan selain lelaki tu mestila penyayang dan bertanggungjawab bukan..=)..fuhhh..haha

Apa kata anda semua??...jom jawab sama2...huhu

Monday, February 21, 2011

~Calon PRK UM hilang??~

12 comments
Salam semua..

Masih dalam keadaan terkejut..saya baru je sempat baca paper malam ni..sedang belek2 baca mana yang menarik tiba2 terpandang tajuk berita: Calon pilihanraya UM didakwa hilang..

Siap ada ugutan lagi yang menyuruh rakan2 beliau tidak buat report polis...ape kes la pulak sampai boleh hilang bagai ni..semalam baru saya masuk UM untuk ambik kawan sebelum kami sama melawat rakan yang baru lepas bersalin..entry tentang lawat membe bersalin tu disini..bila tgk poster2 ngan banner2 yang tergantung, terimbau kenangan waktu zaman jadi student yang nak ngundi...

Dari dulu, pilihanraya kampus dalam UM sering mencetuskan sesuatu yang panas lagi hangat..tapi takde la sampai calon yang bertanding ni hilang ke ape ke..paling hangat seingat saya waktu saya second year pengajian, tahun 2005..waktu tu ada yang boikot PRK sbb katanya tak telus..dan macam2 hal tak kurang jugak yang bergaduh siap pukul memukul..

Dan antara isu yang sangat biadap adalah apabila kepala b*b* diletakkan dalam masjid API UM..memang teruk betul la sape yang buat tu..siap letak darah (mungkin cat) dekat dengan tempat susunan Al-Quran..wallahualam..

Macam2 hal..itu baru dalam kampus..sepatutnya dorang ni lebih pandai berfikir bila terlibat dengan politik w/pn hanya politik dalam kampus..

Tahun 2008 juga ada kes pukul memukul..tapi waktu ni saya dah tak boleh mengundi..hehe..hanya pelajar undergraduate je la ngundi2 nih..kami pemerhati jer waktu tu..

Ape2 pon, saya doakan semoga Mastura Abu Bakar yang dilaporkan hilang tu dapat ditemui dengan segera..mesti parents dia risaukan bila anak hilang dengan tiba2 dan tak dapat dikesan..


Boleh baca sini untuk berita lanjut ----> klik sini

~Kalau hari biasa pon banyak, inikan pula hari yang luar biasa~

19 comments
Salam semua..

Hari ni keluar awal dari rumah..konon-kononnya nak mengelakkan kesesakan lalulintas yang dekat susur masuk SKVE tu..ermm..nampaknya jangkaan saya meleset sama sekali..mana taknya, rata-rata pengguna SKVE adalah mereka yang bekerja kat Putrajaya..dan semestinya la mereka ni gov. servant...tau je la waktu keje gov. kan kul 8.00 pg..maka, berlumba2 la dengan mereka ni..kalau macam ni la gayanya, lepas ni kena keluar lewat sikit la..takde la nak berlumba2 dengan mereka ni..keluar pukul 8.00 pagi pun masih sempat sampai ofis sebelum pukul 9.00 pgi..

Pagi ni juga ada lagi kemalangan dekat dengan R&R Nilai Utara...kereta dah tak rupa kereta..terbalik terlungkup..ngeri tengok keadaan kereta..mungkin laju sangat sampai terbabas masuk bawah tebing..nasib baik juga bukan tengah2 highway..takde la mengganggu lalu lintas sangat...

Kalau hari-hari biasa pon kemalangan berlaku, inikan pula bila tiba hari perayaan...dah sah2 la hari biasa pengguna highway adalah kurang berbanding hari perayaan...jadi tak hairan la jika ops sikap yang diadakan setiap kali perayaan statistiknya melambung2 tinggi...pengguna highway pon confirm la akan meningkat berkali ganda daripada hari2 biasa..

Macam mana la nak kurangkan kemalangan kalau sikap pemandu tu tak boleh nak ubah..nak pulak kalau yang berkereta mewah...berdesup desap la bunyinya..sampaikan nak tgk no plat pun tak sempat..pastu suka bebenor cucuk2 kete yang agak2 slow skit..cuba bersabar skit bila bw kete tu..

Dah la..jom mula buat keje..;-)

Sunday, February 20, 2011

~Dengar pengalaman orang terasa kecut perut pulak~

7 comments
Salam semua...

Hari ni aktiviti hujung minggu ialah melawat membe yang baru lepas bersalin..nak kata baru tu tak de la baru sangat...dah 70 hari la jugak..dah siap keje balik dah pon..hehe

Memandangkan kami agak rapat, maklumla satu kelas masa cont study 2 thn lepas...nak pulak kat kolej bilik pon selang berapa buah je..so, aktiviti melepak memang slalu ngan dia ni la..jadi apa2 cerita yangg ingin dikongsi memang takde hal la...jangan malu2 jangan segan2..bertepuk bertampar tu mmg biasa la orang cakap..

Kami pon ape lagi, tanya la pengalaman masa dia nak bersalin tu..dan agak mengejutkan juga bila diberitahu anak salah sorang rakan UM baru meninggal minggu lepas..takziah diucapkan kepada Azmi dan isteri...kisahnya agak sayu..mana taknye, bayi yang sepatutnya boleh melihat dunia ni dengan lebih lama akhirnya pergi selama-lamanya disebabkan kecuaian yang saya kira tak sepatutnya berlaku..tapi, mungkin dah ajal baby tu kan..

Meh sambung pengalaman orang bersalin..selepas mempunyai tanda2 utk bersalin tu kwn saya ni pegi la hosp putrajaya utk pemeriksaan..dah sampai situ, doc yg cek tu lagi muda dari kawan saya..dan doc tu ckp pintu rahim belum bukak..jadi disuruhnya kawan saya ni blk rumah kembali, doc tu ckp lagi..kalau dah buka pun dia akan rujuk kawan saya ni ke hosp serdang ataupun HUKM sbb kat Putrajaya tu terlalu ramai pesakit dan tak mampu nak tampung..bayangkan la apa persaan mereka waktu tu..

Kawan saya yg belum ada pengalaman bersalin ni pun balik la rumah..tapi, disebabkan risau takut apa2 jadi mertua dia mintak dorang suami isteri ni ke hosp bersalin swasta..tak apa la kena bayar mahal pun, asalkan bayi & ibu selamat..sampai di hosp tu dia pun bgtau la doc pakar kat situ keadaan dia waktu tu..doc tu pun nak cek la balik keadaan kawan saya ni sbb dia tak percaya doc muda kerajaan yg cek sebelum tu..dan akhirnya kawan saya terperanjat sebab dah 2 cm pon..ape lagi terus doc tu tahan dia kat ward..

Tapi, bila dengar dia cite pulak pasal contraction yang dia rasa tu..adeii..seriau pulak..semua pun sakit la dikatanya..dah la lama..kalau beberapa jam je takpe la jugak..ni hampir 8 jam baru la baby tu kuar..dah la lakinya tak bagi dia ambik epidural..tapi, doc pakar tu ckp kat laki kawan saya ni.."man don't have right for this situation as they dont know the feeling of that pain"..waa..hihi...

tapi, kawan saya tak ambik pon..yea la dah laki tak kasi takkan nak ambik gak kan..reason laki dia adalah, kalau ambik takde la rasa pengalaman sakit tu..nanti kalau orang tanya pun tak boleh nak cerita pengalaman sakit yang macam mana..huhu..boleh lak dia pk gitu..sakit tu bukan dia yang tanggung pun..bini dia yang tanggung..huhu..ngeri pulak dgr pengalaman dia...huhu

Ermm..gambar ngan baby comel ni takde la pulak..belum dapat lagi dari kak niza..nanti saya upload, nama baby ni Sharifah Nur Wafa binti Syed Anwar..comel & baik je..kagum jugak sbb dah ada sebatang gigi...huhu

Korang yang dah ada pengalaman tu, meh la kongsi kat sini..saya belum ada lagi...mn nak ada kawen pon belum..hehe..

~Wow!!...hebatnya...majlis yang sangat sempurna barangkali~

0 comments
Salam semua..

Sape tengok channel afc sebentar tadi sila angkat tangan sekarang!!...tentang One Night; A Malaysian Wedding, Chef Wan...

Haa...sape yang tak kenal denga Chef Wan sila la pegi google..hangpa yang tak tau tu cek tak tau la dari planet mana..memang nak kena hempuk ngan senduk nih..yang dari Malaysia kalau tak tau sila jangan mengaku sebagai rakyat Malaysia..sape lagi kalau bukan Chef selebriti yang terkenal dengan rancangan masak memasak tu kan..

Apa kaitan dengan tajuk entry ni pulak?...

Tadi sedang tggu iklan waktu berita, saya tgk2 la info kat channel lain..tgk Axn, Diva, kemudian AFC..tiga channel ni mmg feveret saya la kalau kat astro..maklum la..HBO and the geng tu akak dah potong..huhu..bila tgk je info kat AFC ada la A Malaysian Wedding ni..impress juga la kan perkahwinan Malaysia masuk rancangan tivi tu..kagum sbb slalu kuar kat NONA je, tapi kali ni kat AFC tuu...wuaa..

Mungkin sbb chef wan seorang chef masak memasak yang terkenal seantero dunia tu yang dapat masuk AFC..rancangan ni memaparkan kisah disebalik tabir majlis perkahwinan Serina-Salahudin (Gavin)..

Apa yang mengagumkan adalah semua persiapan perkahwinan Serina diuruskan sendiri oleh Chef Wan..dari bertemu dengan pereka fesyen, wedding planner sampai la ke dapur...semua menu diaturkan oleh beliau sendiri!!..

Satu majlis yang saya kira begitu sempurna..sampai kan saat2 terakhir makanan nak dihidangkan pun beliau masih lagi menjenguk jurumasak2 yang bertungkus lumus untuk majlis ni supaya semuanya berjalan dengan lancar..dan makanan yang dihidangkan adalah makanan tradisional istana Melayu dari seluruh negara..bayangkan la...dia punya food presentation buat saya kagum sangat2!!!..

Papepon, tahniah buat Chef Wan sebab dapat menyempurnakan sendiri majlis perkahwinan Serina dan Salahudin (Gavin)..layan gambar yang diambil dari google imej di bawah yea..=)



Saturday, February 19, 2011

~Hati vs Mulut (entah episod ke brape ntah)~

15 comments
Salam semua..

Satu hari, tuan hati dan mulut pergi bersiar2 di tepi pantai..sedang asyik tuan mereka menikmati keindahan pantai sambil menghirup udara yang segar, terdengar bisikan kecil....ikuti kisah mereka..



Hati: bestnya kalau dapat merasa keindahan seperti ni setiap hari..kalau tak silap aku lah, zaman tuan kita blaja kat matrik dulu hari2 dapat merasa macam ni kan mulut..

Mulut: yea la hati..aku pun dah lama tak merasa kenyamanan udara tepi pantai ni..hati, kau sihat ke?..dah lama kita tak berborak2 kan..

Hati: aku sihat secara fizikalnya..

Mulut: kenapa kau cakap macam tu?..kau sakit ke?..

Hati: hai mulut, kau pun sakit jugak kan...aku tau la..kau tak payah la nak tipu aku..semuanya aku tau..

Mulut: yea la hati..aku sakit sbb banyak sangat ulser kat dalam ni..kalau nak letak bonjela, mau meraung aku nanti..kau jugak yang susah sebab tak tahan bunyi aku meraung..

Hati: haha..kalau kau meraung pon, aku pedli ape..

Mulut: sampai hati kau tak pedulikan aku hati..aku setia dengan kau selama ni..ini yang kau balas kat aku...wuaaaa!!..(sambil meraung sekuat hati)

Hati: alololo...meh sini meh..meh kita beli eskrem tu nak?..nnt sejuk skit kau, aku pon boleh merasa jugak sejuk tu..

Mulut: yeay!..mekasih hati..eh2..kau ni pandai tukar topik yea..aku tanya keadaan kau, kau tanya aku lebih2 pulak yea..

Hati: hehe..macam la kau tak tau aku ni macam mana..see the heart la..hihi

Mulut: yea la...kalau aku...see the mouth la...waaaa...hebat la kita speaking london pulak yea..

Hati: mesti la hebat..haha

Mulut: hati, cerita la keadaan kau sekarang..aku bukan boleh tgk kau pon..kalau aku boleh tgk, maknanya bercerai la roh tuan kita dari badan dia..

Hati: oit, mulut..kau ni celupar betul la..

Mulut: ala, aku cakap jer..aku tak maksudkan pon..

Hati: aku macam ni..kadang2 aku termenung..kadang2 aku ketawa..susah aku nak explain kat kau la..

Mulut: aku paham..sbb aku pn merasa ape yang kau rasa..aku pn dh susah nk tersenyum skang ni..

Hati: itu la mulut..kau tu dah pilih jalan yang salah..kenapa kau tak ikut direction yang dah lama kau tau??..tapi aku jugak yang salah, sebab degil tak nasihatkan kau kan..

Mulut: aku tak pernah salah kan kau dalam hal ni..otak yang salah..sepatutnya dia berfikir panjang dulu..

Hati: entah la mulut...yang aku tau sekarang, aku cuma nak lupakan kisah2 hitam yang lekat kat aku ni..dan nak jernihkan balik jadi putih..aku tau akan ambik masa untuk aku jernihkan..tapi aku akan cuba sedaya upaya aku selagi kudrat aku ada ni..

Mulut: aku akan tolong kau yea..lagipun kita serumah..tolong menolong kan amalan yang mulia..

Tiba-tiba terdengar pekikan dari organ2 lain.."kami pun sedia menolong kamu hati!!"

Hati: terima kasih semua..aku terharu sangat2 dengan sokongan dari kalian semua..aku tau, aku selalu susahkan korang semua kan..dan tanpa sokongan kamu aku seolah-olah organ yang dah mati..

Mulut: kau jangan cakap macam tu hati, aku tak nak kehilangan kau..aku harap kau cepat sembuh macam dulu..dan kita semua akan sentiasa mekar dalam ni..

Hati: terima kasih semua..sob...sob...sob..

Mulut: ala..kau jangan la sedih..aku kan ada..

Hati: aku bukan sedih..aku gembira sebab aku tau aku tak keseorangan kat sini..cuma aku kesiankan tuan kita nih..kalau aku dah tak ada perasaan, hidup tuan kita mesti tak ceria seperti dulu..aku tak nak tuan kita sentiasa bersedih..kau tau kan, tuan kita tu takkan tunjuk kat sesiapa pun w/pn dia punya masalah setinggi gunung kinabalu..sob..sob..sobs..

Mulut: aku tau, sebab itu la aku nak kau cepat sembuh..supaya kita semua boleh hidup gembira, aman dan bahagia selalu..

Hati: baiklah, aku janji untuk sembuh secepat yang mungkin..=)

Selepas itu, tuan hati dan mulut melangkah meninggalkan pantai nan indah..

p/s: kisah-kisah terdahulu tentang hati vs mulut..

Friday, February 18, 2011

~Bila dah penat~

16 comments
Salam semua..salam satu Malaysia..ahaks!..macam ahli politik pulak..

Malam ni rasa tak bermaya untuk meneruskan aktiviti berblogging..mungkin sebab penat banyak keje kat opis...esok pulak2 pagi2 pukul 7 dah kena gi Gemencheh sebab ada program kat sana...

Bila penat..otak jadi slow skit..pastu mula la pening2 kepala..pastu nampak tilam ngan bantal terus rasa nak peluk erat2 tak mo lepas..pastu bila tgk tv takde feel pon..tgk time berita je...

eh2, skang ni kat negara luar mmg tengah musim tunjuk perasaan gulingkan pemerintah ek..ish2..harap2 Malaysia takde la mcm tu..ngeri pulak tgk dorang nih..erm, apa nak jadi la..siap ada kematian pulak..

Bila dah penat, nak mengarut dalam blog pun takde mood..lagipun takut nanti tukang karut cakap nak ambik alih tempat dia pulak kang...pastu mula la cakap, "pelik lak baca, macam orang lain je yang tulis"..huhu...

Bila dah penat, mula la mood nak masak hilang, maka makan je la apo2 yang ado sambil minum cokelat panas...

Bila dah penat....ermm..berapa kali dah penat la...dah la, penat dah nak pikir nak tulih apa lagi...nanti lain yang difikir, lain pulak yang tertulis kat sini..=)


Agak-agak la kan, tukang urut kucing tu ada tak khidmat untuk manusia??..huhu

Thursday, February 17, 2011

~Tepi-tepi...ambulans nak lalu nih~

16 comments
Salam semua...


Susur masuk highway plus dari Seremban...sampai depan tol tetiba bunyi alarm...oh, kat tol tu mmg slalu bunyik pon alarm tuh...ntah nape ntah bunyik tiap kali nak lalu situ...saya tak besalah!!..


Kete pon masuk la...ambik tiket pastu senyum2 manis skit kat penjaga tol tu kann...tapi senyuman tak dibalas..demm...sombong gler jurutol nih..ape ntah nama pompuan nih...pastu bukan nak pandang saya yang tersenyum manis ala2 kulit kayu manis tuh..erkk..pe kaitan lak nih..

Fine kalu ko tak nak senyum pon...tapi pandang la muka ai yang halus lagi mulus ni..licin bak kulit epal..takde la macam kulit limau purut maupun kulit derian yang banyak duri tu..ibarat macam jerawat batu la..eh, tetiba ek...


Apsal alarm ni makin kuat lak nih masa kete saya lalu...tetiba bunyi kete hon kat blakang...

Ne no ne no ne no...pon!..pon!..

Alapakkkkkk...ambulans nak lalu upanya...adeiiii...kenapa saya tak prasan nih...tak pasal2 dah menghalang laluan kete yang selalu desup desap desip lajunya...huhu..

Wow...pemandu ambulans tu jeling kat saya macam tak makan selama 4 hari 4 malam jer mau telan orang..huhu..

Sori la bang...ai ingat kan alarm dekat tol tu yang bunyik...rupanya2 alarm dari ambulans kamu rupanya...elehhhh...hon2 kete saya bukan nya bawa laju pon ambulans tuh...last2 saya potong jugekk...ni kalau de orang nak beranak dalam tu mau dah terberanak dalam ambulans...bunyik siren kemain, tapi bawa slow ala2 bersiar2 di tengah highway pulak..

Moral of the story:

1) Sila la senyum balik kat orang yang senyum kat kita supaya org yg tersenyum tu tak perasan seperti perempuan yang disebut di atas...erkkk..cam tau jer sape..*blushing*

2) Bila dengar siren, sila pandang cermin pandang belakang...sebab nye cermin pandang depan belum diwujudkan lagi...jadi belakang je boleh pandang..

3) Sila bagi laluan kat kete ambulans atau yang sewaktu dengannya agar pemandu ambulans tu tidak menjeling seperti mau telan orang jer..huhu

Wednesday, February 16, 2011

~Pening..pening..dan pening lagi~

25 comments
Salam semua..

Skang ni tengah mood pening..

Pening & sakit kepala...dari Subuh tadi lagi sampai la ni tak hilang2...nak wat keje pon macam nak terjatuh je kepala ni atas meja..

nak kata tak sarapan, hari ni sarapan je..siap makan 3 ketul apam lagi sbb ada orang tu cakap saya makin kurus..so ni nak mengepam balik jadi macam apam lak..


pening...pening...pening...adeiiiiii..

sakit kepala...pastu pastu saya ni dah tersilap jawab phone tadi..muahaha..sbb tgh bengong kan, so dengan tidak bertanya sape yang kol tadi jadi tak tau la macam mana nak kontek balik si pemanggil...

ahh...lantak la, kalau die rasa urgent, dia kol la saya balik...ye tak..hihi..hancus company kalau slalu macam ni..huhu


Ape la yang tak kena sampai sakit kepala ni macam kena cucuk jer..ada sape2 boleh hilang kan sakit kepala saya tak??..huhu

~Posto-posto..;-)~

6 comments
Salam semua..

Eh, apsal pepagi buta lak post entry nih ek..sesaje je nak try test auto post nih..hihi...first time buat nih..

Dengar sini semua orang2 kampung tualang tiga!!...eh, tetiba lak ek..nak gelemer aje ek..

Ni nak habaq ni..sebenaqnye, cek dah kirim dah hadiah untuk pemenang contest yang tak brape nak
contest tu...ni tengah on the way la tu..sat2 lagi mesti ada atas meja Pn. Fida Ghazi tu...tak caya tunggu la posmen datang..hehe

Terima la hadiah dari pemilik blog ~~**STORY OF ME**~~ ni yea..=)

Hadiah tak seberapa pon..tapi cukuplah untuk menghargai sokongan yang diberikan..bukan la bermaksud cek tak hargai blogger2 lain yang singgah baca sini...hangpa semua pon cek hargai sangat2...tanpa hangpa, takde la orang nak baca blog picisan yang ntah ape2 ni..mekasih yea semua..=)

Kepada posmen cek, mekasih la bebanyak yea...sepp wang hantaran, eh wang pos la..huhu

Akan datang cek ada lagi nak buat contest...so, stay tuned di sini yea sahabat2 blogger semua..=)

Tuesday, February 15, 2011

~Adeii...macam dikejar along pulak dah rasanya..eh..huhu~

6 comments
Salam semua..


Petang tadi pegi bersiar2 sambil menikmati pemandangan ladang anggur yang nampak tak nampak je dari jalan raya..eh, kat Seremban ni ada ladang anggur?..hebat tuuu..hehe..betul..waa talak tipu punya...ini celita manyak betul..ala2 kisah benar gitu..

Lokasi nya adalah berdekatan dengan bandar seri sendayan..sebenarnya pegi tengok rumah baru untuk disewa..dan kat tepi jalan tu ada ladang anggur...boleh la nampak dari jalan raya tu..tapi, kalau owner tu tipu tak tau la plak..dia la yg tanggung dosa kan kan nenek kan..eh..nenek saya dah takde..=(

Ada 2 buah rumah menjadi pilihan hati...ok, daripada 2 tu satu kitorang terpaksa tolak sebab kena masuk ke dalam lagi..jadi, buat apa nak pilih yg jauh jika harga yg diberi adalah sama kan..dan kami pilih rumah yang end lot..harga pon dah nego...owner pon boleh la berunding...


Gambar hiasan je nih..jgn terpedaya..;-)


Dan untuk rumah yang lagi satu tu diam2 je la kan sebab dah memang tak nak pon...tup2 tadi owner rumah ni msg tanya jadi ke nak sewa rumah?..adeii...pening lak kami...dannn tawaran yg diberi pon menarik...deposit boleh bayar ansur2..huhu..pastu2...pastu three la...haha..pastu kan, owner ni kan, macam nak jugak kami sewa umah tu sampaikan sanggup bagi kami byr deposit ansur2 selama 6 bulan!!...wahhhh...menarikk kau memang dabommm laaa....

Dannnnn lagiiii...kedua2 owner ni seolah2 mahu kami jugak yang menyewa rumah mereka ini...adeiii...pening mau mikir...kami di kejar oleh peminat!!...eh, pemilik rumah..huhu...tolong!!..tolong!!..terasa femes sebentar...haha..perasan tahap jurus ke lima puluh dua...eh, mcm no umah yang gi tgk tu je 52 nih..huhu

Tapi, apakan daya hati hamba telah terpikat dengan rumah yang bahagian tepi tu...walaupon tawaran untuk bayaran tidak la sehebat tuan hamba punya yang ala2 mega sale tu..kami telah pon menetapkan pendirian agar tidak goyah dengan mega sale tuan hamba itu...huhu..

Tak sabar nak pindah masuk umah baru...hehe...macam2 dah ni duk berangan dalam kepala nih...hehe..=)...alamak, skali termimpi2 duk umah baru lak malam ni....haha..berangan je la saya ni kan..hihi..;P

~Hari jadi kekasih awal dan akhir saya..huhu~

7 comments
Salam semua..

Hari ni cuti umum sempena Maulidur Rasul...mesti la ramai yang bercuti kan..saya pun sama...w/pn minggu ni agak bizi dengan keje, tapi time cuti kena la cuti betul2 kan..hehe

Semalam sempat berborak dengan seorang rakan baik..dah lama jugak tak jumpa die nih..jom ikuti perbualan kami yang dicetak semula..hehe

Rakan baik: Weii..ko buat ape tu?
Me: tengah chat ngan ko la ni
Rakan baik: hehe..i like the statement..malam ni tak merayau2 ke?
Me: haha..betul ape statement tu..tak merayau2 la..kitorang kan jenis memerap kat rumah jer..takde kawan la kat sini
Rakan baik: housemate?
Me: housemate tu mmg ler ada..stakat dia je la yang kenal kat sini..
Rakan baik: penah pegi uptown seremban tak?
Me: haa??..seremban ada uptown ke? huhu..tak tau pun..
Rakan baik: ada la..kalau tak silap setiap jumaat & sabtu..dekat ngan terminal 1 tu..
Me: oh..yeke..hehe
Rakan baik: Esok cuti ke?
Me: mesti la cuti..esok kan hari jadi kekasih awal dan akhir..hehe
Rakan baik: hehhe...betul jugak ek..lupa lak public holiday..=)

Selamat menyambut Maulidur Rasul semua..jom kita banyakkan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W.

Monday, February 14, 2011

~Apa yang korang fikir sebelum tido??~

2 comments
Salam semua..

Selamat menyambut Maulidurrasul yea kawan2 semua..=)


Mata ni tak ngantuk la pulak...agak2 la kan, apa yang korang slalu fikir sebelum mata terlelap?

Kalau saya la kan..mesti saya akan fikir pasal impian yang belum tercapai..pasal masa depan..pasal mak ayah..pasal diri sendiri..dan juga pasal dosa2 yang pernah saya lakukan..

Erm..tu la antara penyebab kenapa kadang2 tu sampai pukul 2-3 pagi pon mata tak boleh lelap lagi..jadi, untuk elakkan daripada tak boleh lelap jangan la amalkan berfikir perkara yang boleh menyerabutkan fikiran sehingga tak boleh tidur pulak..

Ok la...tu je nak cakap..

Selamat malam semua...mimpi yang indah2 saja yea malam ni...=)

~Fuhh..;-)~

12 comments
Salam semua..

2 hari tak update blog..bukan apa, bizi sikit wiken ni..entah mana datang nya activity yang begitu padat pon tak tau la..hehe..statement ape tu...hihi..

Fuhhh...semalam merupakan hari yang berpeluh2..haha..kenapa??..oh, saya bukan la ke bionic gym seperti Ben Ashaari tu..hhehe..berjemur, eh berteduh di bawah khemah daripada pancaran terik matahari...senang citer hadiri kenduri kawen la..hehe..

Lokasi kenduri adalah di Kelana Jaya, umah kawan akak, adik nye kawen..disebabkan family mereka sangat closed dgn kami, jadi satu family la dijemput..saya pon apa lagi, dapat mkn free kann..hihi..memula ingat majlis ni pihak perempuan, rupa-rupanya majlis sambut menantu...woooohaa...grand gler..huhu

Risik punya risik dengan adik bradik pengantin dapat la info serba sedikit tentang perbelanjaan utk majlis tu...Pengantin lelaki seorang doktor, tapi keje kat UK, pengantin perempuan masih blaja juga di UK...jadi mereka2 ni pulang semata2 utk kawen la...Kami pon tanya la brape wang hantaran yg di beri..adalah dalam 20K ++...fuhh...macam mana pulak dengan makanan utk tetamu??...jawab kakak pengantin tu pulak, satu kepala dalam RM25 ++.....mak aiiii....mahai nyeerrrrr....fuhhhh lagi...tapi makanan mmg marveles la semalam..tu belum lagi barang2 hantaran...pelamin, khemah2 yang diguna...kumpulan berzanji lagi..PA system..souvenir tuk tetamu..utk kanak2 lain pulak..fuhhhh...berpeluh tu..

Tapi tu la kan, bila duit berkepuk2..nak buat majlis besar mana pon takde masalah..ni mau 100k agaknye berhabis..tu baru majlis sambut menantu..itu pon keluarga pengantin komplen pasal pelamin tak seindah yang di rancang...aiyaakk..huhu...takde gambo la pulak nak upload..huhu

Apa2 pon selamat pengantin baru kepada Shahril & Ainaa..=)


p/s: semalam hari yang penat..badan sampai sakit2..akhirnya suara pon makin ngangau jadinya...huhu

Saturday, February 12, 2011

~Teka teki yang memberi keinsafan..huhu~

17 comments
Salam semua..


Ni ada satu teka teki..ini pon saya ambik dari page sorang rakan fb..

Teka teki tu berbunyi:

"Dibungkus bukan hadiah,
Di usung bukanlah raja,
Di tanam pula tak tumbuh-tumbuh,
Apakah ia?...."


Huhu..agak2 apa tu ek..jom sama2 kita beramal..

Bila tiba saat itu..tiada apa lagi yang hendak dikesalkan..hanya amalan yang baik akan dibawa bersama...insaf kejap.=)

Renung-renungkan dan selamat beramal semua...;-)

Friday, February 11, 2011

~Tersurat, tersirat, instinct & naluri...apa2 je la~

12 comments
Salam semua..

Malam ni terasa lemah je badan ni..padahal bukan wat keje engkut barang pon kat opis..huhu..malam ni juga saya tak masak..sebab malas..dan barang dapur pon dah abis dan malas nak pi shopping sbb esok ada open house kat umah bos, jadi minggu depan aje la shopping brg2 dapur ni...eceh, macam banyakk je nak shopping brg dapur tu ek..huhu

Masa tengah taip entry ni, tajuk belum diletak...tak tau nak letak tajuk ape..sebab entry ni hanyalah nak merepek repek tak tentu pasal jer..huhu..yang pastinya nak cakap pasal instinct.. orang melayu kita cakap gerak hati atau pon naluri dalaman..haaa..ce cite ce cite ckit psl instinct2 ni..

Ada orang tu, kuat sangat instinct, ada sesetengah orang takde instinct langsung...

Yang kuat instinct macam saya nih..eh, perasan lak ek..susah jugak sebenarnya..apa je yang terdetik di hati..mesti akan jadi punya la..tapi tu la...kdg2 hati dah berdetik, minda ni pulak yang degil tahap dewa..dah besar, lagi la degil...hingga kan nak guna serbuk pencuci utk hilangkan kesan degil pon tak dapek..

Contoh eh..ni contoh je ni...hati dah cakap, baik ko tak yah minum ais, nanti lagi batuk2 bila malam...maka, bila nafsu dah menguasai minda yang degil..detik di hati langsung tidak dihiraukan...maka, bersedialah kau utk terima habuan malam ni..huhu

Haaa...tu contoh yang nyata...mcm mn pulak yang tak nyata?..ala2 tersirat gitu..nak tau lebih lanjut p la padang mak sirat...eh, gurau je..hehe..

Yang tersirat pon kadang2 naluri yang kuat ni dapat rasa...contohnye...ni contoh je tau...ada orang tu bagi sesuatu kat kita...konon2 nya hadiah la...ala, sebagai tanda penghargaan la konon2 nya...tapi sebenarnya ada maksud disebalik pemberian tu...

Nak lebih jelas boleh tengok pada apa yang diberi...kdg2 hadiah yang diberi tu membawa erti yang lebih bermakna selain sebagai tanda penghargaan..dan selalunya si pemberi takkan la bagitau makna yg tersirat tu..oleh itu si penerima yang ada instinct yg kuat konon2 nya tu dapat la marasai makna tersirat tu..kdg2 juga makna yg tersirat tu hanya akan mengundang nestapa di hati penerima..jadi macam2 la instinct yg keluar dari hati nurani...

tapi kdg2 instinct ni ada jugak yang tak boleh dipakai..jadi, bila instinct slalu berbunyi..bahaya jugak tu...nak pulak instinct yang buat hati tak senang duduk..atau pon akan rasa resah gelisah jer..haa..kan dah x senang duduk dibuatnya

Instinct korang kuat ke x?..stakat ni ramai kawan2 saya cakap yang saya punya instinct yg kuat...dan saya akui kebenaran kata2 mereka itu...

Dah la...merepek repek je saya nih...huhu..

~Perbualan yang buat saya terpinga-pinga sebentar~

10 comments
Salam semua..

Masuk ofis dengan sore ala2 Ella gitu..rata2 staf pon menegur sore ai yang seksis..huhu..hari ni malas p moncheh..huhu..dah punch card baru prasan tertinggal organiser kat umah..balik umah sebentar..sampai2 bos dah ada pon..

Bos: Eh, ada rupanya..ingatkan mc lagi.. ko kena tongse ke (xtau betul x eja)..

Me: Eh, takde la..selsema ngan batuk la..tu yg jadi gini sore tu..

Bos: Oooo..

Sedang membuat keje yang tertangguh dek cuti 2 hari..bos tanya lagi..

Bos: Isnin ni saya ke Gemencheh..

Me: Yeke, kirimkan dokumen ni kat bla bla bla..dia nak wat inspection tu..

Bos: Isnin ni brape hb ek?

Me: 14hb Februari la

Bos: Hari ape ek..

Me: Lho, hari isnin la, takkan hari selasa pulak..(dalam hati..apsal bos ni tanya ulang2 ni)

Bos: Yela, selain hari isnin hari ape?

Me: Terpinga-pinga lantas menjawab...takde hari apa2 pon..

Bos: Hari valentine la..haha (sambil gelak)

Me: Oh...ok, nampak sangat saya tak sambut..=)

Ape la bos ni..dah la tengah melayang2 dek kesan ubat batuk..wat lawak pulak..haih..takpe, kurang stress saya ek..=)

Thursday, February 10, 2011

~Ubat ada macam2 jenis kan..tapi ubat untuk sakit hati ada ke?~

11 comments
Salam semua..

Mentang2 la demam..asyik nak cakap pasal ubat je ek..eh, jangan risau..saya dah makan ubat dah..ni pun dah cam kebah dah..cuma batuk ngan selsema je la..

Bila duk umah, maka sel2 otak ni pun slow la skit nak bersambung...jadi, hari ni adalah hari mengemas umah..huhu..terasa lapang skit bilik nih bila dah susun2 balik mana yang patut..kalau tak weekend la baru nak kuarkan baju2 dari beg yang bw blk kampung hari tu..hehe

Tajuk lain, tapi cakap lain pulak ek..

Hai obat la obat
Mari beli obat
Kalau la terlambat
Tak dapat..

hehe..kuar dah lagu cte P. Ramlee nih..bila sakit kita p klinik cari ubat..doc pon bagi la macam2 jenis ubat utk legakan sakit tu..tapi, kalau hati sakit, apa ubatnya yea?

Kamu ada jawapan?...sila la jawab bagi pihak saya..saya pun tak tau apa ubat yang paling mujarab..sebabnya, kalau hati saya sakit..apa yang saya buat hanyalah berdiam diri..tanpa mengeluarkan sepatah kata pun..

Tapi, orang cakap tak elok kalau asyik pendam je..elok la diluahkan..tapi, kalau diluah mati mak, ditelan mati bapak cemana pulak?...lagi susah kan kalau macam tu...

Kadang2 niat kita hanya lah untuk bergurau..tapi tak semua orang boleh terima gurauan kita, maka terjadi pendam memendam perasaan tu..kdg2 juga kita tak berniat nak buat orang lain sakit hati, tapi orang tu tersakit hati pulak dengan kita tanpa kita sedar...adeiii...pening kan kalau macam ni...

Jom layan lagu ni..eh, tetiba lagu patah hati lak ek..huhu...xde kaitan ngan sakit hati pon..;-)

Patah hatiku
Membawa derita
Merajuklah diri
Merajuk diri
Tak tentu haluan

Patah hati ku
Membawa derita
Merajuklah diri
Merajuk diri tak tentu haluan

Ku harap janjimu
Bahagia selalu
Sayang
Rupanya patah
Rupanya patah di tengah jalan

Hendak diulang... Hendak diulang
Resah menanggung
Sayang
Kenanglah jangan
Kenanglah jangan disebut pun jangan

Hancur hatiku
Di dalam nestapa
Mengenangkan nasib
Mengenang nasib diriku malang

Maksud hatiku
Maksud hatiku
Bahagia bersama
Sayang
Apakan daya
Diriku miskin
Harta tak punya

Ingin ku petik
Bintang yang tinggi
Sayang
Tanganku hangus
Tanganku hangus disambar petir


~Perempuan memang tak dapat dipisahkan dengan shopping..huhu~

16 comments
Salam semua,

Saya kat umah...berehat2 sambil menjelajah blog2 yang lain..hehe...dapat mc 2 hari, ini lah keje saya hari ni..huhu..selamat bekerja untuk yang keje...jangan malas2 tau..hehe

Berbalik pada tajuk entry ni....cuti tahun br cina baru ni saya satu family balik klate sebab ada cousin kawen ngan kenduri kesyukuran..lepas abis kenduri kesyukuran ckp la ngan ayah singgah ke Pasar Malam Wakaf Che Yeh..huhu...tempat femes bagi orang yang dari luar klate...dan rata2 yang ada kat sana pon mmg yang dari luar klate..itu melalui pertuturan yg dorang guna la..sebenarnya ni first time saya jejak kaki kat sini w/pn tiap2 tahun 3-4 kali jugak la balik klate nih..huhu..sila jangan gelakkan saya..;-)

Kitorang sampai sini dekat pukul 8.00 malam, waktu ni dorang tengah setup gerai masing2..ada yang dah start menjual..tapi cousin cakap, kat sini lagi meriah bila pukul 10.00 malam ke atas..masa tu gerai2 dah buka sepenuhnya la..nak parking pun agak terhad..tapi jangan risau..kompem akan dapat parking..dan, kami sangat bernasib baik sbb dapat parking yang berdekatan dengan pintu masuk, jadi tak perlu la jalan jauh..hehe

Pintu masuk Pasar Malam Wakaf Che Yeh..

Sangat heaven datang sini..banyaakkkkkk sangat org jual2..ala2 uptown la tempat ni..tapi kat sini macam2 ada..pakaian..buah2an..sayur2an..makanan2..mcm2 lagi la..boleh dikatakan one stop centre la tempat ni..barang2 pun murah2...pada abg2 dan akak2 gomen kalau dtg sini tak beli baju batik mmg rugi la..murah2 pulak tu..

Orang cakap perempuan mmg tak dapat dipisahkan dengan shopping..anda setuju ke??..saya setuju jika kewangan masa tu mengizinkan..hehe..yea la nak shopping pon kena la tgk budget kat tangan jugak kan..Disebabkan budget kat tangan saya masa tu boleh la digunakan untuk bershopping, saya apa lagi...tak lain tak bukan gerai2 tudung la yang saya serbu kat sane..pilih punya pilih..tawar punya tawar..oh, tawaran mak saya yang menawar sebab kalau saya ckp kuar bhs ganu kompem tak leh dapat tawar dengan banyak..hehe

Dan, akhirnya dapat la 20 hinggit sehelai, apa lagi beli la 3 helai..satu utk mak, 2 utk saya..hehe..pastu beli lagi...capai pulak satu blouse...dah 2-3 kali lalu depan kedai tu..akhirnya beli jugak sbb hati dah berkenan..huhu..pastu dah x larat nak jalan sbb pakai heel..saya beli la sepasang sandal..10 hinggit je pon..sakit kaki tuu..tempat yang besar, jangan la pakai heel..kain pasang pon murah2..memula nk bli, tp bila tgk kualiti kain tak brape sangat kami pon x jd la nak bli...tapi ada je yg kualiti dia ok, cuma kami je yg tak berkenan..hehe

Pusing punya pusing...ronda punya ronda..kami beli la buah2an pulak..dah penat semua, apa lagi balik umah la..2 jam lebih jugak kitorang duk menghabiskan duit kat situ..huhu..kalau lama lagi duk situ rasanya mau tinggal duit syiling je dalam purse..huhu

Anda suka shopping??...jom la share sini..=)

Wednesday, February 9, 2011

~Doktor saje je kan nak dera saya..huhu~

12 comments
Salam semua..

Baru pulang dari klinik kesayangan...sebab dah tak larat otak ni nak mengadap keje..akhirnya terus tinggal kan keje dan blah dari opis serta membiarkan bos menyiapkan keje2 itu..huhu..;P..
Bukan ape...dah tak boleh nak fokus..kang kalau banyak kali silap kang saya jugak yang kena dengan bos..saya jugak yang dipersalahkan..

Sampai je klinik kesayangan ku itu, tengok ada la dlm 3-4 orang tengah tggu turn..dengar dari dalam bilik doc bunyi org batuk2 yang sangat teruk..takut lak dengar..sampai la giliran saya..terus doc sapa..

Doc: Yes, apa khabar?

Me: Khabar tak baik la ni kalau saya datang sini

Doc: Tersenyum..eh, suara u dah bertukar jadi lain la..ada makan limau mandarin ke ni? u tengok la kat dalam tu pun tengah masuk air..denggi punya pasal..

Me: Owh..Kan baru lps CNY, mesti la ada makan limau.

Doc: Sambil menumbuk meja lalu berkata..kan saya dah pesan sebelum ni jangan makan..

Me: Saya tau doc, tapi tekak saya ni yang nak makan sangat..tak banyak pun..sebiji je saya makan..

Doc: Sekarang ni, jangan makan limau tu..

Me: Saya tau doc, dorang banyak guna pesticide utk limau tu..nak pulak yang diimport dari luar negara..

Doc: Ha..tau pun..ok, bukak mulut..u punya anak tekak dah luka ni..skang tarik nafas (sambil cek guna steteskop..ye ke steteskop ni..huhu)..ok good..bp pun ok..dekat dahi dengan tulang pipi ni ada sakit tak? (sambil tekan dahi ngan tulang pipi saya)

Me: Eh, sakit la doc..jgn tekan kuat2..

Doc: Tu la sinus..u tau kan sinus?

Me: Tau la skit2..resdung kan..

Doc: Ha..semua org pun ada resdung..cuma aktif ngan tak je sinus ni..(sambil menerangkan secara terperinci)..skang ni u punya batuk baru nak start, jadi paru2 still ok lagi..tp once kahak dah terlalu byk dia boleh block saluran pernafasan ni..so, malam masa tdo u akan susah nak bernafas..carefull yea benda ni..

Me: Ok..

Doc: Batuk ni nak ubat cair ke pil?

Me: Pil la doc..senang skit nak bawa gi mana2..

Doc: Ok, so hari rehat la yea..

Me: Ok, tapi saya nak rehat 2 hari..hari ni ngan esok..

Doc: Ye la..u punya keje pon dalam lab kan, mmg patut rest lama skit..

Me: senyum je sebab mc 2 hari..=)


Sambil tunggu ubat boleh lak terlelap..huhu..mak datuk..ubat sikit punya banyak...selsema je ada 2 jenis..utk pagi ngan malam..yg pagi tu tak ngantuk katanya..so, boleh makan w/pn keje..yang lain2 ubt batuk, demam selsema antibiotik..ermm...hidup dalam ubat la minggu ni nampak nye....doktor ni bagi ubat byk2 saje je nak dera tekak saya..huhu


Ubat yang akan mendera tekak saya..huhu


Jom rehat sama2..hehe...demam2 pon leh up entry lagi nih kat blog..;-)

Tuesday, February 8, 2011

~Orang lain ada ke jaga hati kita? Fakta atau auta~

10 comments
Salam semua..

Sok sek sok sek dah hidung ni..kalau solat kompem ada air meleleh kuar kut idung..huhu..eh, tajuk takde kena ngena lak ek..

Dalam kehidupan kita seharian, mesti tak dapat lari dari berdepan dengan bermacam2 ragam manusia yang pelik dan yang tak brape nak pelik kan..Tak kira la lelaki ke perempuan ke..

Antara fakta atau auta mesti la orang lagi suka yang fakta dari yang auta kan...ye la, auta tu macam2 benda boleh di reka untuk menambah perasa jadi labih seronok di dengar..lalu jadi la fitnah sana sini macam yang kebanyakan golongan artis2 tu hadapi..auta juga boleh jadi satu jenayah..iaitu penipuan...ini sape2 yang penah buat tu pandai2 la tanggung sendiri yea..

Antara fakta atau auta juga, kita slalu nak jaga hati orang lain..kalau bercakap tu seboleh mungkin la tak nak bagi pihak yang lagi satu tu tak terasa ke, tak kecik hati ke dan yang sewaktu dengan nya lah..tapi, orang yang kita nak jaga sangat hati dia tu jaga ke hati kita ni?..atau bila org bagi muka dia pulak boleh ambik kesempatan, di pijak nya pulak kepala kita..

Kebanyakan nya fakta la kan...bila kita jenis yang easy going/ happy go lucky, orang jarang nak jaga hati kita..sbb nya satu..mereka2 ni jenis yang tak ambil kisah sangat hal2 yang remeh..tapi, semua orang pun ada hati dan perasaan kan..jadi, jangan la sesuka hati hentam kromo jer bila bercakap tu...nak pulak bila diri tu dah matang dan tau berfikir secara rasional..

Erkk...entry yang serius barangkali...sekadar nak berkongsi je..takde kaitan ngan yang ada blog mahupun yang takde blog..=)

~Ala kadar je ni~

2 comments
Salam semua..

Hari ni kurang sihat..mungkin penangan tak cukup rehat semalam..selsema pun sudah mari..ni yang tak suka ni..kalau selsema mau 2 mggu baru sembuh sepenuhnya..suara pun dah serak2 ala2 penyanyi Ella tu..seksi gitu..eh.tetiba lak ek..kalau karok mau tak terkeluar sore yg seksi ni..dengar tak dengar je..

Pagi tadi appointment pun leh lak lupa bw surat penting yang ORIGINAL..yang ada dalam fail yg fotostat je..haihh..pe nak jadi nih..

Tekak pun dah memang perit sangat2..mau je mc hari ni..tp, sebab byk sgt benda yang nak kena setel kan terpaksa hold dulu..

Semalam memang flat..waktu lunch diisi dengan aktvty tdo...lena macam tdo malam..sib baik tak terlajak je..malam tadi pun minum cokelat then terus tdo..makan minum semua terabai untuk semalam..eh, minum tak terabai..makan jer..penat punya pasal..selera mkan pon hilang..

So, ni update ala kadar je..sebab tengah bengang dengan diri sendiri..hhuhu..mcm mn la boleh lupa benda penting..ermm...tguu surat warning je la nnt...wuaaa..huhu

Monday, February 7, 2011

~Mata dah rabak, sipi2 je nak tertutup ni~

4 comments
Salam semua..

Dah pkul 11.00 pun...pagi ni rasa melayang je datang opis...semalam bertolak balik dah awal, tapi disebabkan terlalu byk persinggahan akhirnya masuk la highway dalam pukul 12.00 malam..memula trafik lancar..so hati dah girang sebab sempat la merehatkan tubuh badan yang penat..brenti minum di R&R Gambang...along stil sustain waktu ni..saya tito jer..muahaha..sampai la R&R Temerloh, along dah surrender..memula ingat semua nak tito je dulu kat situ..tapi memandangkan saya dah tido w/pn tido2 ayam je..saya ambil alih drive kete sampai ke KL..

Sambil2 borak ngan akak kat sebelah..

Me: Ni dalam kul 3.30 am sampai la ni kan..
Kaklong: A'ah, sib baik juga kan lewat2 skit baru masuk hgway..

Lepas 5 minit cakap macam tu, sampai la di Bentong...mak aiiiiiii...dah start jem dah...waktu tu baru pukul 2.15 am..kalau kat Bentong pun dah jem bayangkan la kul bape nak sampai..jarak ngan KL hanyalah dalam 66 km je lagi...tapi nak gerak 5 km pun ambil masa sejam..bayangkan la kul bape sampai KL...

Sampai je kat Genting Sempah, saya dah tak larat, tugas jadi driver diserahkan kembali kepada along...waktu tu dah kul 5.10 am..lum sampai KL tuu..tapi, yang geramnya lepas je dari Genting Sempah tu jalan clean & clear...yang menyebabkan jem adalah sbb terlalu byk kete yang parking tepi2 jalan..jadi, lorong dah jadi bertindan2 dah...tu belum yang kete overheat lagi tu...mmg byk la kete yang terangkat bonet depan tu...

Sampai je KL terus pi skolah akak dulu then baru balik umah..sampai umah akak kul 7.15am...mandi dengan secepat kilat..siap2 pun ala kadar je..pakaian pun blouse ngan jeans je..huhu..terus pecut pegi seremban pulak..sib baik tak banyak kete sangat dekat trafik light..so, takde la que pjg..

Dan skarang mood nak buat keje pun slow je...mata pun nak tak nak terangkat je..huhu...adeii...penin2...melayang2...rasa nak tidoooooo..huhu

Sunday, February 6, 2011

~Baru cuti 4 hari, dah naik dah dia~

5 comments
Salam semua..

Selamat pagi...2 hari tak update blog rasa macam tak cukup supplement je..hehe..

Semalam selamat sampai di Terengganu lebih kurang jam 11.00pm..jem nye jalan belum dapat mengalahkan jem orang nak blk ke Perak melalui Grik..ntah brape lama la orang2 yang nak blk ke sana terperangkap dalam jem tu..

Saya pun akan pulang ke kotaraya hari ni*eceh!..kota metropolitan tuh*...dan rasa2 nya lewat malam baru sampai sebab banyak persinggahan lak nanti..ala2 macam 7 perhentian gitu..erkk..jgn jpe hantu gitu dah ler..huhu..

Sepanjang 4 hari cuti nampaknya berjaya menaikkan berat sebanyak 1 kg...huhu..ni baru 4 hari cuti..kalau 40 hari, mau naik 10 kg nih..mana tak nye..2-3 hari ni asyik makan daging jer..kenduri sana kenduri sini..jangan tak tau, daging lembu tu lagi banyak kolestrol nye berbanding daging kambing ye puan2 dan tuan2 semua..

Sangat malas mau pulang..keje menanti byk jugak ni...waktu cuti pun bos boleh kol tuk buat keje, tapi saya.....hehehe...sila jangan ganggu saya jika saya sedang bercuti..=)

Banyak nak update ni...tapi nak kena kemas barang2 pulak...nanti saya update cerita sepanjang cuti ni yea...

Kepada yang akan pulang ke kota hari ni..sama2 la kita doa agar jalan2 yang slalu jem tu tak jem hari ni yea..huhu...selamat memandu semua...hati2 di jalan raya...=)

Thursday, February 3, 2011

~Jawapan kepada soalan lengang~

5 comments
Salam semua..

Pagi2 ni saya nak update pasal soalan yang saya ajukan semalam la...antara yang turut serta adalah seperti berikut..

1) Fida Ghazi
2) Nasriq
3) cik dah ganu kiter
4) Nur Anis Shazlin Shahrin --->w/pn terbatal, saya tetap listkan
5) Rozali

Soklan ni saya ajukan untuk suka2 jea...sementara mengisi waktu lapang sebelum bercuti..hehe

Ok, dan jawapan nye adalah ...................................



sebanyak 13 perkataan lengang telah saya gunakan dalam entry tersebut...perkataan ini hendaklah dikira dari tajuk entry sehingga la ke titik yang terakhir...

Dan pemenangnya ialah....................

Fida Ghazi....disebabkan penyertaan anda yang paling cepat dan tepat..

kepada yang lain2 jagn kecewa yea...nanti kalau ada lagi soklan menarik sila la turut serta lagi..

So, kepada Fida Ghazi, sila pm saya address dan contact no. utk dihubungi..senang nak pos hadiah..=)

hadiah akan di pos selepas CNY..memandangkan skang saya bercuti...hadiah ni akan di beli setelah berdiskusi dengan mak saya..huhuhu..sebab saya buntu mau beli apa..

Ok, lepas ni mau pulang ke klate....ada kenduri di sana..bye semua..

Wednesday, February 2, 2011

~Kebuntuan sudah mau buat apa~

2 comments
Salam semua..

Skang tinggal la saya keseorangan at ofis bwh ni..bosses dah balik dua2..adeii...kebuntuan...nak buat keje??..erkk..dah xde mood dah..lagi pun dah siap semua keje yang penting2..ni pun tgh nak email proposal je...erm..


Kat luar pun tggl 3-4 biji kete je kat parking...wuaaa..mau pulang...ada lagi 45 minit...haihhhh


Kepada yang menyambut Chinese New Year, Gong Xi Fa Cai saya ucapkan...

Selamat bercuti semua..hati2 ketika memandu yea..doakan perjalanan saya pulang ke kampung selamat tiba...esok ke klate kita!!..hehe..

oh yea, hadiah untuk soklan yg saya ajukan akan dibeli di klate memandangkan tak sempat beli di terengganu barangkali..=)..masih ada masa lagi kalau nak join ---> klik sini

~Semua pun lengang hari ni, jom jawab soklan ni~

8 comments
Salam semua..

Pagi2 bangun mengemas pakaian yang nak dibawa pulang..sbb smlm malas nak kemas..hehe..Jalan raya kelihatan lengang..mungkin bangsa Cina di Seremban 2 ni sudah mula cuti dan sedang membuat persiapan akhir di rumah masing2..skolah juga sudah mula bercuti menyebabkan jalan semakin bertambah lengang..sampai di opis pun, tempat parking lengang selengang lengangnye..mungkin sbb 2 restoren cina berdekatan tidak beroperasi..seronok weii tak yah parking jauh2..

Itu di luar ofis, masuk ofis..tengok ada sorang staf cina masih belum bercuti..tengok di notis board..mak aiii..semua dah cuti...dan ofis pun lengang selengang lengang nya...terserempak dengan acc manager..oh, dia belum cuti jugak, kelihatan hanya memakai t-shirt kolar bulat tu je ngan slack..huhu..sempoiii...hihi..pakaian saya??..hehe..saya pun pakai blouse ngan jeans jer...huahaha..

Dan kesimpulan yang dbuat, hanya 5 org yang ada di opis buat masa ini termasuk la saya...dan hari ni juga semua pon tak ikut etika pemakaian waktu kerja...hehehe..dan saya pun dah siap proposal, maka boleh la saya bersenang lenang dengan lab pun yang lengang selengang lengangnya nih...hehe

Ok, skarang saya ada satu soalan, cuba kira berapa banyak perkataan lengang saya guna kat entry ni???...sape yang paling pantas jawab dengan tepat akan diberi hadiah...jeng..jeng..jeng...;-)..

Sorang boleh jawab skali je..soklan ni berkahir pada jam 5.00 petang hari ini..esok saya akan umum pemenangnye..kira hadiah CNY korang la ni..amacam??...

Tuesday, February 1, 2011

~Fuyooo...ayah beli Toyota Alphard laa~

12 comments
Salam semua..

Baru balik keje..hari ni kurang best skit sebab sakit peyut...ohh..tapi2, hari dapat la jugek 3 bijik limau dengan sunsweet yang suwiittt tu..huhu..baru smlm cakap xde sebijik limau pun kat opis..mereka mendengar kata2 saya agaknya..haha

Berbalik pada tajuk entry ni yea..suatu hari yang hening..hujan renyai2 tapi takde guruh pun..dah hujan pun renyai2 ala2 gerimis je pun..matahari pun ada lagi..maknanya nak hujan panas la tu..huh, panjang pulak explain ek..waktu tu ada sukan di kolej..bukan la waktu melawat pun hari tersebut w/pn sukan tu diadakan pada hujung minggu..

Ayah dan keluarga datang melawat saya..waktu tu adik lelaki saya juga masih bersekolah dan yang lagi sorang masih bersekolah rendah..adik bongsu kecik je lagi..Saya terpaksa la tinggalkan sukan tersebut untuk menyambut kedatangan mereka..

Borak punya borak, baru la prasan ada Toyota Alphard kaler putih berdekatan tempat kami berborak2..terus keluar dari mulut saya;

Gambar hiasan dari google..

Me: kereta sape tu ayah?
Ayah tidak menjawab tetapi hanya tersenyum..

Me: Waaa...beli kete baru ek...fuyyooo...nak cuba...(terus minta kunci kete ngan ayah)

Adik laki: kak, nak ikut..

Me: Jom2..kita pusing2 sini je..

Saya dengan excitednya mencuba kereta tersebut..canggihhh...tak payah masuk kunci punnn...tekan suis pastu dah boleh jalan..kami pusing2 kawasan berdekatan..tapi saya tak suka sangat sebab terlalu tinggi pulak rasanya bila duk dalam tu...tengah bawa, nak la reverse pulak...

Me: alamak, macam mn nak reverse ni dik..tak boleh pun.

Adik diam je kat sebelah..adeiii..dah la panjang..tinggi pulak tu...canggih pulak sampai tak tau nak tekan butang yang mana satu..aahh...malas la reverse..parking je kat tepi tangga ni...

Dah nak petang sikit, sukan pun dah nak habis..tinggal acara merentas desa sambil berbaju kurung je yang sedang berlangsung..family pun dah nak balik...sempat lagi duduk2 kejap atas kereta baru...skali terasa kaki tak terpijak tanah masa nak turun tu...adeiiii..sakit nyaaaa...




*************************************************************************************
Alaaa...mimpi rupanya...hahahaha.....dasat betul mimpi ayah beli TOYOTA ALPHARD tuuuu...fuyyyooooo....mana la mampu nak beli kereta mewah idaman Malaya tu...yang ada ni pun sakit nak berbayor..xdapat Alphard, dpt adik beradik sama brand Toyota pun jadi la...huhu

p/s: ada ke merentas desa sambil pakai baju kurung?...wahahaha..;P
mimpi memang mengarut kann...hehe

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template