Saturday, July 3, 2010

~Racist- what say u?~

Assalamualaikum...

fuh..fuh..fuh..uhuk..uhuk..byknye habuk kt blog me..huhu
wah, lama sungguh x menulis di blog..waktu mmg terhad..mmg bz tahap dewa bulan ni..seboleh mungkin me akan hapdate ape2 je kt blog ni..

ok la..berbalik pada tajuk entry di ats..fuhhh...kontroversi nih..mmg penuh kontroversi..

alkisahnya, ada 2 cerita di sini..pertama berlaku semasa zaman masih lagi bergelar student..yg kedua br saja berlaku beberapa hari lepas..me mmg xleh dgr klau ada org ckp psl racist ni..mmg akan buat org sakit hati..

ok, cerita pertama - di tuduh racist oleh pelajar asing(2 years ago)..

waktu tu me n sorg lagi kawan ni tgh tggu cab depan libry..ms tu de jugak foreign student tgh tggu cab..kiranya cm kena beratur jugak la..then, ada satu cab ni lalu tapi brenti dekat ktorg (local student la)..kami yg baik hati ni pon biar je cab tu sbb dh tau foreign student tu dh tggu awl sblm kami...tapi tetiba pakcik cab ut x nk layan depa ni..so, ktorg pn p la mendekati cab tu..pastu student2 yg di 'ignore' oleh pakcik teksi tu pun bising2 la ckp dorg tggu dulu apsal xnk ambik dorg..so, kami sekali lagi yg bermurah hati memberi laluan kepada mereka2 ini w/pn bahasa mereka boleh di anggap kurang ajar jugak la...tetapi mmg pakcik teksi t xnk tumpangkn dorg, kami pun xleh la nk buat ape..br hendak melangkah masuk dlm cab tu me terdengar depa ni duk jerit 'RACIST!...perghhhh...waktu tu rs nk meletop pn ada..dh la kita dh bg peluang kt dorg dulu, pastu leh lak nk jerit2 ckp gitu...

itu kisah foreigner yg tuduh local people ni racist...meh me cte lak local people lak yg racist ngan foreigner....


cerita kedua ni memang baru sgt berlaku..ini berlaku di tempat kerja me sendiri...

me xtau la kenapa kt Malaysia ni, masih ada org yg belum boleh berfikiran terbuka...yg asyik berfikiran sempit dan hanya mahu mengutuk org, mencari kesalahan org, tapi diri sendiri tak cermin dulu..me bukanlah nk ckp org yg mengata tu racist...tp cr yg ditunjukkan tu buat kte sndr yg mendgr ni sgt la rs nk hentam jer kepala org tuh..x boleh ke klu kte hormat budaya org lain, negara org lain, cara hidup org lain...ape yg kte kutuk tu ada ke kte tgk diri kita?...kita ni bagus sgt ke yg nk kutuk2 sgt org luar (foreigner)..kte ni perfect sgt ke smpi xde kesalahan yg kte buat?..w/pn bhs mnejadipenghalang, tp gerak hati masih boleh rs samada org len mengutuk kita ataupun tak...jadi, henti2 la mengutuk bangsa yg len drp kita ni...perbaiki diri dulu..


so, what say yu about this issue????....mmg kt Malaysia x nmpak sgt benda ni berlaku...tp masih ada antara kita yg masih berfikiran sempit...

so, renung2 kan lah....mmg bnda ni sgt la tidak perlu di praktikkan..=)

2 comments:

khalidahmacambaguss~O_o said...

lantak pi la pada mereka....pikir bagus sgt la tu....biarkan...biarkan...hehe

Eda said...

yea...sgt la tidak ske..huhu

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template