Monday, July 11, 2011

~Semangat baru, azam yang baru~

Assalamualaikum semua..

Selamat pagi, selamat hari Isnin..hehe...lama pulak tak update blog ni ek...bizi skit..weekend baru ni saya ke Bukit Gambang Resort...bukan untuk main2 air kat sane pun...terjun kolam pun tak sempat..

Saya ke sana sebab ada training...bukan training bola jaring ke bowling ke..tapi Public Speaking Training (PST)...huhu...best...excited..syok abis..hehe..sepanjang training dekat sane, saya hanya kenal 5 orang sahaja..mestilah kwn2 saya yang saya kenal tu kn..yang lain kebanyakannya dari pantai timur la..

Hari pertama training banyak menekankan aspek kenyakinan diri, lontaran suara, gaya dan penampilan...boleh dikatakan, majoriti peserta adalah hebat2 belaka..dan saya pun terasa hebat juga..haha..masuk bakul angkat sendiri pulak yea..

Tak sia2 saya sertai training ni, sebab dari sini sebenarnya kita boleh ukur kemampuan kita untuk berdepan dengan orang ramai..hanya memerlukan keberanian dan buang sikap malu dalam diri..dan tips yang sangat berharga saya dapat daripada seorang speaker yang hebat ialah, sbenarnya kenyakinan dalam diri akan datang dengan sendiri bila kita banyak bergaul dengan orang2 sekeliling...tapi apa yang paling penting ialah perasaan/ emosi dalam diri seseorang itu..kalau seseorang tu tak dapat mengatasi emosi dalam diri sendiri seperti malu, takut, tak berani, kenyakinan juga akan berkurangan..

Wuhuu...jadi, kalau oragnisasi anda ada menyediakan PST ni, pegi, jangan tak pegi...

Ok la, selamat bekerja semua..

4 comments:

Nasriq said...

tak suka tapi terpaksa untuk bercakap depan orang ramai... haihhh...

Eda said...

ok la tu..tp kalau bercakap pasal keje semua orang pon rasa terpaksa kan..hehe

zati embong said...

itulah,kalau da bergaul dgn ramai org lebih2 dgn org yg xkenal lglah tmbahkan keyakinan.

Eda said...

betul tu jat..hehe

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template