Friday, April 8, 2011

~Syukur dengan apa yang ada~

Assalamualaikum semua..

Penatnya hari ni...keje sangat22222 banyak..rasa tak termampu nak handle..kepala dah mula penin sejak 2-3 hari ni..banyak sangat nak kena fikir...makan dah tak menentu..

Masa kecik2 dulu..slalu dekat dengan family..waktu skolah rendah sampai lah ke form 3 memang tak pernah berenggang dengan family..form 4 dah start duk asrama..walaupun pernah nangis ngongoi2 kat public phone asrama sebab nak balik, tetap sabar kan hati teruskan kehidupan di asrama sampai lah habis spm..yang nyata, kehidupan asrama tidaklah menggembirakan saya sebab terpaksa ikut peraturan walaupun slalu jugak langgar je peraturan tu..hehe

Kemudian, syukur dapat ke matrikulasi walaupun jauh dilubuk hati terasa seperti dengan result spm yang macam tu mana mungkin dapat peluang masuk matrik..dalam masa yang sama juga dapat tawaran untuk ikuti diploma kejururawatan..nampaknya bukan tempat saya untuk menjadi jururawat dan berada di hospital..

Tahun 2003 diterima masuk ke UM selepas menamatkan pengajian di matrikulasi..walaupun tak berjaya mendapatkan biasiswa JPA (eh, ada mohon ke?..mcm tak je..huhu)..dengan duit ptptn tu la saya berbelanja..setelah ditolak yuran dan asrama, yang tinggal hanya lah ~RM800 untuk satu sem..terpaksa la berjimat cermat..itu la nak beli buku itu la nak belanja, semua2 la..nasib baik kolej kediaman ada sediakan makanan, jadi tak perlu risau tentang makan minum..syukur ada duit ptptn utk tampung pelajaran..dapat jugak habiskan pengajian..

2007, dapat tawaran untuk further study, sambil2 bekerja sebagai RA, sambil2 belajar..berjaya jugak habiskan pengajian dengan titik peluh sendiri..

Abis blaja, dah ada kerja..dengan duit gaji ini dapat la bayar hutang masa belajar, bagi kat family skit, tanggung adik blajar..syukur dengan ape yg diberikan olehNYA..

Entah kenapa cakap pasal ni saya pon tak tau..sekarang ni, banyak sangat benda nak kena fikir..kadang2 tu bila concentrate satu benda, yang lain akan terlepas pandang dan kadang2 tu tak teringat..erm..adakah sebab proses penuaan yang berlaku?..minda pun jadi tak berapa kuat nak mengingat..papepon syukur masih diberi nyawa untuk meneruskan kehidupan seharian..

Hanya satu yang perlu saya lakukan..bersyukur dengan apa yang dikurniakan olehNYA...amin..

13 comments:

HaDi said...

Pasni kawen tggal kawen je lagi...
Sume mcm dah setel je...=P

Fida Ghazi said...

eh..kenape tajuk entry kita malam ni sama yeh.. ada pekataan 'syukur' gitu.. hehe..

kadang2 kita rasa kita ni malang sangat.. tapi sebenarnya.. ramai lagi orang yang laaaaaaaaaagi tak bernasib baik.. kalau kita tengok org yg lebih dari kita mmg la kita rasa down kan.. cuba tengok orang yang kurang dari kita..

sebab tu lah kene syukur selalu.. *ingatan untuk diri sendiri jugak* :)

KUREKURE COMEL said...

syukur ya allah....perjalanan hidup eda dipermudahkan....



moga mudah itu berterusan..amin...

Mr iz said...

ye betul tu cik eda ... bersyukur dgn apa yg dikurniakan... he he he.... mungkin juga proses tu.... penuaan...he he he agak nye la... tu semua dugaan kehidupan tu... jgn terlalu berat sgt memikir... nanti rasa macam bebanan lak.... boleh nye.... satu satu... sabar tu penting...senaman pun penting...bagi cargas... kalau tak da masa buat senaman muka sudah le ...he he he kunyah gula gula getah...mana tua boleh gak tenang...he he he

intan suraya said...

yeah.. blh bg motivasi entri nie.. pape pn kite kena bersyukur dgn ape yg ada..:)

Eda said...

Hadi: insyaAllah..doa yang terbaik..byk lagi yg belum setel sebenarnya..




fida: sama ek..huhu..betul tu..syukur dgn apa yg ada..

Eda said...

Mina: itu hasil yang nampak je...banyak cabaran sepanjang perjalanan nak dapatkan hasil tu..
syukur setakat ni dipermudahkan w/pn byk cabaran dan dugaan..




mr.iz: TQ..=)..dah tak suka kunyah gula2 getah la..huhu




Intan: sila belajar rajin2 yea...jgn cepat putus asa..=)

Rozali said...

Assalamualaikum Eda

Syukur.....
kita bandingkan dgn orang yg lebih teruk drp kita

Wassalam

hani@debumelukut said...

syukur dan redha adalah ubat hati, penawar resah gundah.

Eda said...

Atuk-phd: Wsalam, betul tu..jika dibandingkan dgn org yg lagi teruk drpd kita, mmg patut pon bersyukur...




Hani@debumelukut: itulah yang sedang saya lakukan...

zati embong said...

xpe da,jat tahu kita manusia biasa,xlepas dr mengeluh.tp susah skrg,mungkin senang 2 akan dtg nnt.

norh said...

masih segar lg di ingatan homesick kat asrama thn 1995..he he

Eda said...

jat: tq jat..betul tu..susah skarang, esok2 br ada hasil yang menyenangkan insyaAllah..



norh: x suke kehidupan asrama..

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template