Monday, September 26, 2011

~Apa yang anda buat bila rasa down?~

Assalamualaikum semua..

Yazzaaaa...moh kita kongsi sama-sama pengalaman yang anda tempuhi bila ada orang yang buat anda rasa down..contohnya, mula-mula anda rasa happy sangat2 dengan aktiviti harian yang anda lakukan...tiba-tiba datang seseorang yang anda kenali dan sangat2 rapat dengan anda menyatakan sesuatu yang bisa membuat diri anda terasa dengan kat-kata atau berjauh hati dengan apa yang beliau lontarkan atau yang sewaktu dengannya lah..

Kalau saya la kan...saya ni sensitif sangat orangnya...orang cakap sikit pun mula la rasa nak mengalir dah air mata..itu baru sikit, kalau kena kaw-kaw lagi la banjir agaknya tempat tu...cepat sangat air mata ni nak keluar lately...cepat sangat terasa hati dan cepat sangat terasa down bila kena..

Selalunya apa yang saya buat, saya akan beritahu kakak saya yang tersayang, kenapa dia cakap macam ni macam ni macam ni..ala...tak bestnya rasa...huhu

Dan, kakak saya selalu pesan kat saya,

"Jangan terlalu fikir sangat apa yang orang lain cakap tu..kalau kita duk emosi je, kita akan terperangkap dengan perasaan tu..jangan sampai kita tenggelam sebab susah nak timbul balik bila dah tenggelam dalam emosi ni..apa je yang berlaku tu jadikan pengalaman hidup kita seharian..orang ni ada macam2 ragam, hari ni kita jumpa dengan orang macam ni, esok lusa kita akan jumpa ramai lagi ragam orang yang lain"..

Dan lepas tu baru la saya akan bersemangat balik..apa yang jadi tu semuanya ada hikmah disebaliknya..kita sebagai manusia biasa ni ada kekuranganya, apa yang salah kita masih boleh perbetulkan..jangan tak betulkan langsung sudah...

So, pedulikan apa orang nak cakap..yang penting dalaman mesti kuat tempuh apa je yang mendatang..

Wallahualam..

7 comments:

YNA said...

yna pun sama.. perasaan sgt sensitif, klu org tinggikan suara pun rasa nak nangis, huhuhu

yna senang dibawa berkawan tetapi bila org wat kita jadi musuh dia, sgt2la x best bila kita juga mula x suka dia, huhuhu

Eda Latiff said...

tu la yna...manja sangat la katakan..hihi..tapi bila pk2 blk, tak guna jugak nak emo2 bagai ni..

yang penting jaga silaturrahim yang dah sedia ada tu supaya lebih erat..=)

zati embong said...

mungkin niat dia baik untuk tegur kita.n mngkin niat dia x baik.tp pd jat kalau apa yg kita buat 2 x salah kenapa perlu dgr kata2 dia.

Eda Latiff said...

betul tu jat...apa2 pun think postive..=)

Tukang Karut said...

errr... tak nak tegur dah... nanti banjir...

norh said...

bila down, tak mau cakap dgn sapa2...

Eda Latiff said...

TK: tak salah kalau teguran tu utk kebaikan..



norh: silent is much better..tp kalau perkara yang tak salah jangan la menidakkan pulak..hehe

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template