Sunday, November 21, 2010

~Cuti panjang: bermanja dengan mak~

TErasa malas mau update...tapi blog ni memanggil2 untuk update..

Cuti raya aidiladha adalah sangat panjang...terasa malas mau p keje esok hari..

Petang raya kedua,

Me dan mak di sofa, ayah di meja makan menikmati minum petang, adik sebuk denagn my pinky..Tetiba me rebahkan kepala ke riba mak sambil berkata...

"Mak, nak brenti keje la....kete tu jual je la, pastu nak duk umah je tak mau buat ape2, boleh tak?"

'EH, nape pulak ni..orang lain punya la payah nak dapat keje, ni senang2 je nak brenti keje'

Ayah sekadar menjadi pemerhati, me diam saja lepas tu sambil memejamkan mata..



Sabtu pagi, ke pasar pagi di Kuala Berang,

Mak beli nasi kerabu sebab keluar tadi mak tak sempat nak sarapan, me ngan ayah dan mkn kat rumah..

Mak membuka bungkusan nasi kerabu lalu memakannya di dalam kereta..aktiviti ini tidak dapat dilakukan sekiranya adik laki ikut skali...jangan harap la dia nak bagi kitorang makan dalam kete..huhu

Me kat blakang, mak tanya: 'nak tak?'

'Tak nak la, tengah makan kopok ni'..

Sudah makan kopok, me jenguk ke depan, 'Mak, de lagi ke nasi kerabu?' sambil tengok kat tangan mak..

"Ada lagi ni, mak saja makan lambat2 kut2 la ada yang terliur"..=)

Me: 'Mak, nak skit nasi tu, cam sedap je'

Mak hulur bungkusan nasi kerabu.

Me: 'Ala mak, suap la..tak nak la kotorkan tangan'

Lantas mak menyuapkan me makan nasi kerabu...syokkkk...dah lama tak merasa makan mak suap...pastu mak suap lagi...dah 2 suap...suap kali ke-3..me pun cakap kat mak,

'Cukup la tu mak, 3 suap tu ok dah tu..kenyang pun'..=)

Mak: "Eh, ni ada lagi 1 suap ni, meh mak suapkan yang last ni".....


Sabtu malam sebelum naik bas,

Dalam kete mata kiri me asyik bergerak2, me pun tanya la mak,

"Mak, kalau mata kiri bergerak2 tandanya ape ye?"

Mak jawab, 'Kalau mata kiri bergerak2 nak menangis la tu, kalau mata kanan yang bergerak2 ada orang jauh nak jumpa kita, kenapa?'

"Takde, dari tadi mata kiri ni asyik bergerak2 je".......

Dalam hati, mungkin nak menangis kot ni......sekadar andaian...

Sebelum naik bas, salam ngan peluk cium mak, rasa xmo tinggal pon ada...

2 comments:

LiErOSe~QiEmi said...

huhuh.. best kannn dapat manja2 dgn mak.. skrg dah ada family sendri.. jarang2 dapat balik kampung jumpe mak.. huwaaaaaaaa

Eda said...

sangat bestttt...hihi...

dah besar panjang lagi la windu nak manja2 ngan mak..=)

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template