Wednesday, November 17, 2010

~Selamat Hari Raya Aidil Adha semua!~

Balik kampung raya haji!!.
Excited...tapi cuak sebab dah lama tak naik bas..
Me ambik keputusan naik bas sebab nye balik sorg2..malas nak drive..;-)
So, daripada menempuh jem dengan penatnye untuk drive, baiklah bagi kepenatan tu kat driver bas..hehe..

Perjalanan menuju ke tol Gombak adalah sangat menguji kesabaran pemandu bas..
Me boleh lihat sebab duk blakang driver je...wooo...sangat cuak juga bila duk depan..huhu
Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa hanya lebih kurang setengah jam menjadi hampir 2 jam...bayangkannnn...itu belum masuk karak lagi...

Dah masuk Karak pun jemmm juga tapi kenderaan still bergerak..dan puncanya adalahhh...
Banyakkkkk sangat kenderaan yang menuju ke arah Raub...mereka semua mahu ke klate...
Beratur panjang tu kat simpang situuuu...nak tido pn x nyenyak sbb sejuk...
Fuhh...lepas je simpang tu, jalan raya adalah sangat clear tanpa sebarang kesesakan..
Sampai R&R Gambang pu hampir pukui 2.00am...lama giler amik masa..slalu kul 12 dah sampai situ..dan kesejukan di dalam bas adalah melampau2 sehinggakan kaki ini cramp!!..

Sampai umah dah pun azan Subuh..sampai2 mak tengah prepare untuk juadah pagi raya.. tolong2 ape yang patut...rehat kejap dalam bilik...penatttt...mak pun tak kacau tgk penat sangat..tdooo la...
Sedar2 je bau makanan...hahaha...waktu tu dah kul 7 am...bukak mata tengok kt meja makan...ayah dah duk ngadap ngan mak & adik..terpisat2 tenyeh mata...
Lapooooo...seharian tak jamah nasi..bangun2 terus ngadap...hahaha...pastu baru sedar lum cuci muka & gosok gigi..huhu..

Makan2...burrppp...kenyangnya..duduk2 kejap skali terlelap lagi...huhu...tak pasal2 terlepas solat sunat raya..kesudahannya yang p mesjid mak ayah & adik laki je...baju raya ntah ke mana..semuanya entah hape2...huhu

Aktiviti di petang raya adalahhhh...mari kita bersalai!..hehe..
Kami buat daging salai....baunya sungguh la harum semerbak!..jom jenguk2 pe resipi tu wt daging salai nih....sebelum tu kami perap dulu daging tu dalam rempah2 yang di blend...

Bahan2 nya adalah: ----> me tak reti masak, cuma berpandukan pada resipi jugak dengan tunjuk ajar dari my beloved mother!..

Bahan A (dikisar):

1) 20 ulas bawang merah
2) 10 ulas bawang putih
3) 15 tangkai serai
4) Halia
5) Buah keras
6) Kalau nak pedas boleh tambah serbuk lada hitam ---> resepi sendiri...muahaha..

Bahan B:

1) 2 kg daging/ ayam
2) 100 g rempah sate (tapi me main letak je..tade penimbang nak timbang2 ni)..kalau nak rasa rempah, letak je la lebih..=)
3) Garam secukup rasa
4) Satu sudu gula

Cara2:

1) Campurkan bahan2 A dengan bahan2 B. Perapkan daging/ ayam selama setengah jam ---> yang ni me perap selama 2 jam. Lagi lama lagi la rasa rempah2nye..nak perap semalaman pon boleh..=)
2) Bakar/ salai daging tadi hingga masak ---> nak tau dah masak ke belum korang pandai2 belah daging tu tengok dah masak ke bolum..hehe..
3) SIAP UNTUK DIMAKAN!..hehe

jangan lupa siapkan air asam/sambal kicap untuk di makan bersama daging salai tadi...

Sedap hingga menjilat jarii!!...haha..


malam dah penin2 lalat sebab makan daging manyak sangat...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA SEMUA BLOGGERS!!...=)

2 comments:

haslinda said...

rempah satay tu ready made ker?? hehehe

Eda said...

yang ni aku guna ready made..tapi kalau ko tau buat sendiri rempah sate tu buat la sendiri, mungkin lagi sedap..=)

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template