Sunday, January 30, 2011

~Diet harian ~setiap hari~

Salam semua..

Tengah-tengah hari ahad ni nak list kan skit diet harian saya..nak kata seimbang tu, takde la seimbang sangat..nak kata mkn skit, rasanya ni la antara makanan yang dimakan sejak keje..

Sarapan pagi:
1) Minuman wajib ---> milo panas/ nescafe panas
2) Makanan pagi untuk sarapan ---> ini jarang diambil, kadang2 kalau siap awal untuk gi keje,secara otomatik kaki ni rajin je pegi beli nasi lemak kat gerai bawah..

Credit to google..

kalau tergesa-gesa hanya makan roti yang ada krim vanila/coklat..ataupun hanya la biskut jacob weetameal..
3) Supplement ---> 10 biji spirulina


Makan tengah hari:
1) Minuman ---> air suam/milo ais/limau ais/neslo ais
2) Makanan ---> slalunya nasi putih + lauk ikan (jarang mkn ayam, tak tau nape, rasa muak je makan ayam) + sayur , kadang-kadang skip makan tengah hari sebab tak lapar..

Gambar hiasan dr google..

kadang2 fast food pun jadi lunch jugak tapi bergantung pada budget hari tu la..hehe

Makan malam :
1) Minuman ---> Air suam
2) Makanan ---> bergantung apa yang dimasak, selalunya lauk samada ikan/ telur + sayur..sayur adalah menu wajib bila masak dengan housemate..seimbang tak???..hehe
Slalunye ni la menu dinner..gmbr dr google lagi

Kalau nak seimbang, ikut saranan piramid ni betul2..=)
credit to google..


Ermm...nak gi timbang berat la pasni...harap2 jangan la turun lagi..bia maintain jer..=)

p/s: nape ntah asyik cakap pasal makanan je..huhu..(*-*)

11 comments:

cik dah ganu kiter said...

salam
amboi jaga badan nampak..nak ehem ehem dah ker?

ida,fmly dok mana skg..kim salam kat ayah deh..dl praktikal kat felda neram 2...

Eda said...

wsalam.
haha..mn de kak dah..ehem ehem gapo gak?..huhu..tu la mkanan harian saya..

family duk ganu lagi..thn depan insyaAllah pindah klate..
oo..praktikal situ ke..insyaAllah akan disampaikan..=)

norh said...

makan cukup mcm ni pun ada masalah berat turun lagi ke? ish..ish.. sy jeles lah..

Eda said...

norh: tu la psl...mungkin sbb jarang ambik snack kut di masa selingan yg lain..=)

Nasriq said...

wuaaa... kena ikut la diet ni...

Eda said...

Nasriq: sila2...

iwan_dextrous said...

diet...elok r tu.hihihi

jom g men bola.aahah

Fida Ghazi said...

uih.. aku rasa aku makan lagi kurang dari ko eda.. manis2 aku tak ambik..tapi kenapa aku ni berlemak lebih2 kat sesetengah part??? berat pulak naikkkk...naikkkkkkk!!

haihhhh!!!

Eda said...

iwan_dextrous: eh..x diet pon...itu rutin harian...memang x penah diet pn..


Fida Ghazi: tengok metabolisme badan jugak kut..huhu

Rozali said...

Assalamualaikum Eda

pagi nasi, tengahhari nasi dan mlm pun nasi juga...timbang tentu naik niii

Wassalam

Eda said...

waalaikumussalam Rozali..

pagi tu jarang sgt sarapan nasi, sekali sebulan ada kut..huhu

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template