Tuesday, January 25, 2011

~Hentikan la menyebar SMS palsu tu wei..dah tak laku la~

Salam semua..

Mari berehat bersama kitkat..hehe

Meh sini saya nak cite nih...korang penah baca tak berita pasal SMS top up palsu tu?..kalau tak silap saya la tahun lps dh kua paper dh psl ni..berita pasal ni ada keluar kat akhbar metro hari jugak..klik sini..

Haa...dasat kan penipuan ni...tup tup semalam saya dapat pulak SMS yang sama seperti yang dinyatakan tu berbunyi;

"Ni ayah, guna fon polis, tlong bgi credit maxis RM50 ke nombor baru ayah 0128640597. Ayh lgi ada msalah kat balai police. Ta payah call, sekejap baru ayah call"

Haa...pandai betul dorang ni ek...kalau sebelum ni guna no obersi..tapi skang ni dia guna no dari Malaysia jugak..dan SMS di atas dihantar dari no ni +60128271042..Sapa2 yang nak try call no ni call la..nyamar jadi peg.berkuasa ke..haha...bia gigil dorang nih..igt kan lepas kua paper tade lagi la sms gini...tade maknanya..huhu..bahasa yg digunakan pon nmpak sangat dari seberang..

Lepas je dapat SMS PALSU ni, terus call hp ayah, sebab setahu saya ayah guna no celcom dan tak penah2 tukar dari dulu..dan lagi satu untuk konfemkan betul ke ayah kat balai?..kenapa pulak..dah la skang tgh ada kes tu kan...so, call hp ayah, mak yang jawab..

Me: Hello, semekom mak
Mak: Waalaikumussalam..
Me: Ayah kat mana mak?
Mak: Ada tu kat luar rumah tengah berkebun..
Me: Eh, bukan kat balai ke?
Mak: La, apsal nak gi balai pulak..
Me: Ni ha..ada dpt sms cakap ayah minta top up, pastu dah tukar no maxis pulak dah.
Mak: Ermm..tipu la tu..bla..bla..bla..
Me: Bla...bla..bla..

Sampai la lebih kurang 20 minit borak ngan mak..

Seeeee...teruk betul dorang ni...nak duit dengan cara mudah je kan...tak tau ke kita keje punya la teruk nak dapat sesuap nasi...eceh..hehe..

p/s: berhati-hati la bila dapat sms yg sebegini...

9 comments:

norh said...

macam2 la zaman sekarang..rezki tak halal ni tak berkat punyalah..

Eda said...

tu la pasal...bila dah kemudahan disalah gunakan jadi la macam2 jenayah pulak..erkk..seriusnya..hehe

Nasriq said...

Ayah staff ai lagi best... dia sms macam tu, padahal dia dalam kubur... isk2... tak sangka warga kubur dah pandai sms...

Eda said...

Nasriq: erk..biar betul..teruk betul dorg ni..huhu

mijae said...

kawe pun pernah kena wahahah..

dia oyak dio awek kawe..bilo maso kawe ado awek tak tahu haha..

mengong2

Fida Ghazi said...

bijak diorang ni.. demi survival ..hahaha..

tapi bijak tak kene tempat.

Eda said...

mijae: dio nok ngorat demo la tu..haha


Fida Ghazi: betul tu, bijak yang tak kena tempat..skang ni orang dah x mudah ditipu dgn benda2 camni..kan

Juraidah Hashim said...

kawan aku kena gak E-da..

Eda said...

yeke jue..dah takde keje lain dorg ni agaknye...

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template