Monday, January 31, 2011

~Makcik suruh la dia search kat internet~

Salam semua..

Sejuk...sejuk..sejuk...

Hari ni tak seperti semalam...semalam sepanjang hari hujan turun tanpa henti...hari ni hujan dari pagi juga tapi menjelang petang matahri menunjukkan wajah juga w/pn berselindung dibalik awan tebal..huhu..

Hari ni bizi jugak, finalised proposal...akhirnya siap satu..satu lagi dlm proses final touch jugak..fuhh..lega skit..

Sedang sibuk menyiapkan document yang urgent, tetiba ada panggilan masuk...no dari pantai timur..tak dikenali..terus angkat sebab mana la tau kut2 lawyer insuran yg call...rupa2 nya idak..antara perbualan saya dengan makcik pemanggil dalam loghat Terengganu:

Makcik: Hello, Assalamualaikum.

Me: Waalaikumussalam.

Makcik: Boleh cakap dengan eda?

Me: Yea saya bercakap..

Makcik: Ha, ni mokcik ni, mok kepada kawan Ameir (adik lelaki saya) yang duk kat Bukit Diman tu..

Me: ooo...haa..ye2..igt2..ade mende mokcik?

Makcik: Gini, mokcik nok tanye skit pasal keje eda kat GRBiotech ni..senang dok nok bulih keje situ?

Me: Ha?...ermm..kena intvw dlu la br bulih dapat..bakpe?

Makcik: Anok mokcik ni ye br abis master ambik bioteknologi, kut2 la ada peluang keje kat tempat eda tu..doh eda situ jawatan mende? r&d ke?dulu ms blajo amik mende?

Me: Ooo..sini buat mase ni kalu bahagian marketing ada la kosong..saya incharge rnd ngan lab sini la..dulu saya blaja bidang kimia tapi lebih kepada instrument2 ni...try je la anto mana2 company yang bawah biotechcorp tu...banyak je kalu bidang biotek ni...kadang2 tu company2 ni ye dok letok pung iklan dalam website ke surat khabar ke..tera je la..doh anok mokcik ni duk mane?

Makcik: Ye skarang ni jd part timer tutor kat UTM..tp gok abis doh la master tu..ni baru je dapat surat..tu mokcik tepon ni..tok laki dia tengah sambung blaja gok tu, lecturer situ..

Me: Ooo..kawen doh ke..erm, gini la mokcik, mokcik suruh die search je kat mana2 website, pastu hantar je resume kat mana2 company..kalau ada rezeki, ada la tu..

Tiba2 ada call in masuk...waktu ni dh tersenyum lebar sebab panggilan tu menyelamatkan saya..muahaha...teruk betul..

Me: Eh, dak pe la mokcik, ada call masuk ni..

Makcik: Ho ye la...mintok maaf la ganggu..bunyi pung macang bizi tu...doh dak pe deh...tima kasih banyok eda..

Me: Ok2..sama2...terus letak hp, angkat phone opis lak..


Fuhhhh...penat melayan mokcik ni...ingatkan nak ckp pasal apa..rupanya nak carikan keje tuk anak dia...dah la tengah bizi...mintak maaf la mokcik, saya pon bukanlah ada pangkat sangat nak senang2 bagi keje kat anok mokcik tu..kalau saya ada kuasa, saya pon dah lama keje tempat lain agaknya..huhu..

Apa2 pon, yang penting kita usaha, selebihnya tawakal je la kepada-NYA...

p/s: mudah-mudahan doa saya juga diperkenankan..amin..

9 comments:

Nasriq said...

pokcik pung nok kije gok...ado kusong ko kat sana?

norh said...

he he he..macam2 ada kat internet tu kan..

Eda said...

Nasriq: ado, nok ko?..jung angkut barang ado kosong ni..ehehe.



norh:betul tu..semua nye di hujung jari je kan...=)..antara rajin ngan x je.

Fida Ghazi said...

kata anak ada master.. nape maknye jugak yang carikkan kerja?? haihhhhh!!!

Rozali said...

Assalamualaikum Eda

berusaha mak cik tu yer
mengapa anaknya tak telifun sendiri

Wassalam

Eda said...

Fida Ghazi: tu la..pelik juga bila mak yang tolong carikan..lain la kalau dh hntr resume ke ape ke pastu br tepon, ini apa pun lum dibuat..haihhh jugek..


Rozali: waalaikumussalam...sangat berusaha makcik tu..yg tak berusaha adalah anaknya tu..;-)

Lina said...

bese lar eda...kak lina pun slalu jg kena tanya dgn sedara-mara bile tau kak lina keje gomen ni...manis muka je lar bila diorang tanya tp kan zaman skrg ni mak ayah yg lebih dpd anak hehe

Eda said...

kak lina: kalau saya keje gomen juga ada la logiknye...huhu..

tu la, mak ayah risaukan masa depan anak2..anak yg dah kawen pon dirisaunya lagi..=)

Juraidah Hashim said...

aku nk soh mak aku tepon ko la E-da

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template