Monday, March 7, 2011

~Lawok Ganu..jom layang cite nih, (lawok orang kije telekong)..hihi~

Assalamualaikum semua..=)

Tadi, duk belek2 fb..pahtu ade la t'jumpa cite lawak ni...owh yea...AMARAN AWAL..SEKIRANYA ANDA TIDAK MEMAHAMI CERITA YANG DISAMPAIKAN..SILA DAPATKAN KHIDMAT JURUBAHASA UNTUK MEMUDAHKAN PEMAHAMAN ANDA..


Loghat ganu weh..saye bace pung tergagap-gagap..haha
..ada gop hok dok paham..huhu

Jong layang....

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong.. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.

Antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi.

gambar hiasan..google image

“I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.

“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!


Hahhaah..moral of the story: jangan la berlagak w/pn anda punya jawatan tinggi sekalipun..huhu

Dipetik dari note Farhan: http://www.facebook.com/paanska

27 comments:

Saiful Nazmi said...

berat nanang... hehehe

Eda said...

haha..tau xpe..

albalang said...

hahaha.. lawak siot mamat ni.. terkene loyar tu..

Nasriq said...

nok bace guano pun tak tahu ler...

KUREKURE COMEL said...

adooiii...pening2...yg mina paham..mamat je...hihihi...

Eda said...

albalang: mmg terkena la loyar tu..berlagak lagi..hihi



Nasriq: bace la guane2 pong..huhu..
memula bc mmg pening skit..yang last tu ok kut boleh paham..hehe

khaifaiz said...

hahaha.. walaupun phm skit2 je.. hehe

Eda said...

mina mina..itu je yang di paham ek..huhu

takpe..blajo lagi yea..=)

Rozali said...

Assalamualaikum Eda

merangkak rangkak saya membacanya
he he
kena berkursus dgn eda niiiii

Wassalam

Tuan Penasihat said...

gila pening nak baca.
hahahahahaha..
tu la uniknya malaysia banyak bahasa.
entri best.

zati embong said...

jat da baca kat FB.haha.gelak sorang2 je.mina 2,memang kena study lebih sikit slang ganu ni.haha.

nama mamat memang femes kat ganu mina.haha

Mat Ganu said...

rabok2...berat nanang...hahaha

Fida Ghazi said...

memang betul2 beseranggoh la sel2 otak nak pahamkan entry ni eda!!!

sitinurfatimah said...

m'aktifkan nueron sy tok paham..!! rr haha

Eda said...

Khai: paham jugak la kan..;)


Atuk-phd: waalaikumussalam..
boleh je nak kursus ngan saya..hehe


TP: hehe..kan 1 Malaysia..kita kongsikan sama2..

Eda said...

jat: tu la..tadi pon baca mmg tekan2 perut la gelak sorang2..haha


Mat Ganu: berat mung..hahha



FidaGhazi: biar sel2 otak bersambung skit malam2 nih..hehe

Eda said...

siti: ok la tu..kalau tak, tak aktif pulak ek..;-)

plankton said...

IP yang 100% pure ganu ni pon terpakse buat pit stop berkali2 b4 dapat abeskn ..punye la panjang intro cite ni ...

tp mmg lawak la..moral of the story..jangan tipu2..kan da dri sndri malu..hahak

Eda said...

plankton: eh2, orang ganu gok ke?..sama la..bc breti2 gok td pung..huhu

intan suraya said...

kah3.. klakor gile.. mmg terbaeklah..

bard bahtiar said...

unik entri..tp x paham..hehehe...

Eda said...

intan: terbaik dari ladang orang lening royak..haha



Bard: hehe...sila gunakan khidmat jurubahasa yea..=)

Mr iz said...

bahanau nye loyar.... he he he kannntoi...huuuaaa.... aku tak paham gak ni... he he he he... nak kena g tuisyen...he he he

Eda said...

ahhaha.ijat, ok la tu boleh paham gak skit2..;-)
gi blaja bahasa ganu ngan zaty tu..hehe

zmah said...

Nasib baik akak faham...

sitihanisahali said...

allllaaaa..xpaham....huhu...xde translator la....

Eda said...

kak zmah: waa.terer la akak..akak org mn ni?


sitihanisahali: part mana yg tak paham?..meh nak translate..hhehe

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template