Tuesday, February 22, 2011

~Erk..macam mana nak jawab soklan ni nih~

Assalamualaikum semua..

Baru sempat menjenguk2 di blog kesayangan..

Saya outstation hari ni..ahaha..outstation la sgt..padahal ke Gemencheh je pun..waktu tengah rehat2 waktu lunch..sambil2 layan game di fb..tiba2 je ada sorang rakan fb sapa saya..pastu ditanya nya saya soklan yang agak menguji minda sebagai seorang perempuan..huhu..

saya ganti nama si kacak bergaya yang bertanya ni sbg Mr. K yea..

Mr. K: Hai eda, nak tanya sikit boleh?

Me: Hai, ada apa yea?

Mr. K: ape yang pompuan suke pada seorang lelaki....

Me: haa? maksud awk suke yg mcm mn tu?

Mr.K:untuk being couple....being wife..yelah yang macam tuh arrr.

Me:
ermm..ni pendapat sy la yea..org lain sy tak tau la...yg paling penting skali org tu mesti la ada asas agama..yea la kan, takkan pompuan lak yg nak bimbing lelaki kan..then, ada la juga pendidikan w/pn tak setinggi perempuan tu..tapi at least dia reti la jugak membaca ke menulis ke dan yg sewaktu dengannya la..kalau tak macam mana nak isi borang kawen kan..hehe

Mr. K: itu ajer?....yerk ker

Me: eh..ada lagi

Mr.K: owh aper dier....

Me: yg ketiga, lelaki tu mesti la ada keje..ini penting..kalau tak sapa yg nak bagi makan minum pakai isteri dan anak2 dia..nafkah isteri lagi..haa..tu semua kena fikir tu..asalkan ada sesuatu yg boleh uruskan hal kebajikan keluarga..tp saya heran bila ada lelaki yg seolah2 takut atau mungkin ego utk couple/find a wife yg pendapatan perempuan tu melebihi pendapatan lelaki tu..erk..pjg lak ek

Mr. K: saye pon tak paham kenape sampai skang takde lagi awek untuk dijadikan wife untuk sayer..

Me: hehe..ada tu..cuma belum jumpa kot..kenapa tanya ni yea?

Mr.K : sebab nak mencari...for permenent..
dah bosan gak dok macam nih....

Me: ooo

Mr. K: kerja kerja makan kerja pastu dok sesowang

Me: huhu..bese la tu kehidupan org bujang..

Mr. K: saye just asking2 benda nih....nak tengok boleh bawak p ketengah tak???

Me: saya jwb pn berdasarkan pendapat sndiri dan pemerhatian skit2 la...kalau tak boleh bw ketengah pegi je la ke tepi..ye tak?..hehe

Mr. K: i thougt benda ni serius...but somebody to frame me....

Me: benda yg serius kalau di bawa berbincang ape salah nya kan..cuma nak kena berani mengeluarkan soalan je la

Mr.K: dah keluar pon

Me: so, anda berpuas ht dgn jwpn?..haha


Mr. K: mmg frame besar punyer...tak atime..still young..tak puas enjoy..i dont know..some answer like reject or accept..but till now pending

Me: so, what do u expect?

Mr.K:straight to the point

Me:then u get it from my answer?

Mr.K:nope.....

Me: straight to the point yg mcm mn maksud awk?

Mr.K: saye tak suke berselindung..sayer try to make it simple..but the others make it complicated

Me: complicated yg mcm mn tu?

Mr.K: buat pening kepala..eda, sayer tau awak marah kat saye cause tanyer soalan mcm nih,
but itry to make everybody happy..but at last im suffer

Me: eh, takde la, nak marah apanye?..bukannya nak cari gaduh pon tanya camtu..ye tak?

Mr.K: ida tau tak.....bla..bla..bla..

perbualan seterusnya tak dapat la saya up kat sini..apa2 pon soklan ni mcm soklan maut jugak la bagi saya..ye la..kdg2 kita ni pandai jwb je..tapi secara praktikalnya agak ssh nak laksanakan brg kali..kan..tapi, rasa2 nya jawapan tu semua perempuan mahupun wanita pon setuju kan selain lelaki tu mestila penyayang dan bertanggungjawab bukan..=)..fuhhh..haha

Apa kata anda semua??...jom jawab sama2...huhu

18 comments:

KUREKURE COMEL said...

hehehehe....betul2....pling pnting asas agama...bg mina la...


kalau laki x solat..cmno la nk bimbing bininye...hehehe..

owh...keje pun pnting..xkan nk mkn sawang2 lak kn...kihkihkih...

Woofer Storm said...

bgitau je sy ni masih kosng..hahaaaa

khaifaiz said...

fuyyo.. maut soklan tu.. sgt KIV

Eda said...

mina: betul tu...w/pn takde la alim, tapi tau asas agama..



woofer storm: erk..belum masanya kot..cis kamu nih..

Nasriq said...

soalan maut kena jawab dengan jawapan maut jugak!


baru2 dua2 goal terkesima terkedu...

Eda said...

khaifaiz: haha..KIV terus ek..


Nasriq: mcm mana jawapan maut tu?..boleh bagi skema?

zati embong said...

mcamana nk bg perempuan suka kat lelaki?

amek hati dia dulu.jgn serius2 sgt,serabut perut nant O.o hihi

Nasriq said...

hanya tuan diri jea boleh jawap tu... kalau orang lain bagi, mau tiga2 gol sekali...

Eda said...

jat: amek hati tu penting tu...


Nasriq: eh, soklan ni open pada semua dah..jd tak salah jika berkongsi kan..jgn la kedekut ilmu!!..hehe

Rozali said...

Assalamualaikum Eda

tambah satu lagi...kacak
he he

Wassalam

Eda said...

waalaikumussalam..

hehe..itu kalau ada kira bonus la tu atuk-phd..=)

Mat Ganu said...

yup, bila mslh org senang2 jer kita nsihat, tp bile kene kt batang idung sendri...mau jugak gelabah...hehehe

Eda said...

huhu...sangat setuju dengan Mat Ganu..=)

hidayahsaad said...

beriman tuh of course.. xsuke lelaki yg suke pakse2..

sgt penting ble lelaki tu dpt terima kita seadanya.. kite pun terima die seadanya.. jgn suruh (paksa ekceli) die jd org lain utk memuaskan hati kita.. suruh berubah boleh tp kene ada carenye..

papepun,
xkenal maka xcinta..
da kenal, nak selalu jumpa..
huhu..

Eda said...

waaaa dayah komen ko..ni berdasarkan pengalaman peribadi ek..ayat last tuh..haaha

da kenal, nak selalu jumpa..tu mesti ko ngan zul dulu2 camtu la ek..hihi

norh said...

suka entry awak ni.. :)

Eda said...

norh: terima kasih..=)

haslinda said...

lelaki yg bertanggung jawab.

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template