Wednesday, February 23, 2011

~Saya memang cemburu!!~

Assalamualaikum semua..selamat malam..=)

Memalam ni nak cemburu bagai pulak dah ek..huhu..kisah lama sebenarnya..waktu zaman muda2 hingusan lagi..waktu zaman2 skolah menengah dulu2 la ni cite nye..

Sebenarnye rindu kat omak..pastu tetiba teringat masa zaman2 blaja dulu, mak slalu bebel suruh belajar..pastu nak tengok tiwi pon waktu malam je dan mesti dah siap keje skolah..kalau tak jangan harap la..dan ayah akan setia menunggu dengan rotan kat tangan di depan tiwi..jadi, siapkan homework dulu baru boleh tgk tiwi @ main2..

Waktu form 3, waktu nak ambik PMR ni la waktu yang amat sensitif bagi saya..nak tau nape?..sebab waktu ni saya rasa mak ngan ayah saya dah kurang bagi kasih sayang kat saya..huhu..sedih tau..hari2 saya lalui saya rasa tertekan jer..eh, pehal lak nak tertekan tertekan lak nih..

Kisahnya bermula begini..waktu ni cucu kawan ayah saya minta tumpangkan cucu dia ni kat rumah ktorang..waktu ni cuma kami berempat adik beradik sbb adik bongsu tengah ada dlm perut mak, belum keluar dari tingkap lagi..jadi, disebabkan kesian dengan family cucu kwn ayah saya ni, mereka pon menerima dak ni dgn rela hati tanpa paksaan...

Waktu tu dalam hati saya, "alaaa..dah la tak suka budak ni..tetiba pulak nak duk umah orang"..masa tu saya tak tau masalah yang menimpa budak ni...owh..sebenarnya budak ni satu kelas dgn saya dari form 2 sampai la form 3..sbb tu jadi tau perangai masing2..pastu mak pulak duk asyik cakap.."Takpe la, dia ada masalah tu..bukan lama pun dia duk sini, bila dah selesai dia blk la dgn family dia"..

Dan saya terpaksa redho...hari2 yang saya lalui penuh dengan kepura puraan..mak dan ayah menatang kwn saya ni bagai minyak yang penuh, sampaikan saya terpaksa kongsi bilik saya dengan dia..katil saya dan akak juga terpaksa diubah..huh..sangat rasa uncomfortable...tapi apa boleh buat kan...terpaksa la bermuka manis..


Jealous tahap naga berapi waktu tu..huhu


Waktu belajar, saya tak suka diganggu...dan bilik belajar kami juga semakin sempit disebabkan bertambahnya lagi satu kerusi..kongsi meja ngan saya pulak tu!!...waaa...tension sihhh...huhu..nak PMR tuh...pastu dia ni pulak jenis yang belajar sampai larut malam...arggghhh!!...tapi saya peduli ape..mata ngantuk saya masuk tdo...cuma yang tak puas hati bila mak tegur dan compare cara saya belajar dgn kawan saya tuh...owh, sgt tension ok!..dah la nak PMR...grrrrr....sebelum tu ok je saya belajar dengan tenang..disebabkan tension dan mungkin culture shock dgn keadaan baru, result percubaan saya hanya dapat 2A dan lain2 dah tak igt lak...pelajar harapan dapat 2A...ape kelas gitu...wuaaaa...tension beb!..eh, takde la pelajar harapan sgt pon...perasan je tuh..

Lepas tu, slalunya saya akan ke sekolah seawal yang mungkin...7.15 am tu kira dah ada kat dalam kelas la..mana taknya, umah depan pintu pagar skolah..hehe..tapi, kawan saya ni slalu lambat..tau la umah saya dpn skolah je..pastu pukul 7.25 am baru nak gerak dari umah..dan penah banyak kali saya tinggal je dia bila dia lambat..tp yang tak bestnye, bila dah masuk kelas mula la kwn2 lain tanya..."eh, si polan ni tak datang skolah ke?"...haaa...terkulat2 nak menjawab...kang dorang igt kami gaduh pulak...dah la duk serumah..pastu mak pulak duk asyik suh saya gi skali ngan dia nih..huhu..sedih mak tak memahami saya yg tak suke lewat ke sekolah..

Bila jadi macam ni, saya terpaksa tetapkan pendirian...saya ckp kat dia, lain kali gi skolah awal skit...pastu saya bagi la alasan..kelas kita tu kat blakang, nanti cikgu dah masuk kita br terhegeh2 nak naik tangga..takmo la gitu...termakan jugak dgn kata2 saya tuh..haaa...baru kau tau saya ni macamana sebenarnya..waktu belajar juga saya terpaksa fokus lebih..saya tak suka study group sbb bagi saya bila study grup ni lebih byk main drp blaja..jadi, dia buat hal dia, saya buat hal saya..dan saya jugak tukar tempat duduk study sy dgn akak, sbb akak takde exam bosar waktu tu..hehe...tegas tak tegas tak??...cepat ckp tegas!!..huhu..dan alhamdulillah saya dapat keputusan yang baik la jugak waktu PMR...

Pastu, waktu mkn mesti nak kena tggu makan sesama..penah saya ckp kat mak..."alaaa...orang nak mkn depan tiwi la"..tapi mak tak kasi..mak ckp tetamu kena layan..waktu tu ikut je la kata org tua dgn ht yg cemburu...semuanya jadi lain dah..padahal, tetamu kita layan 3 hari pertama je..lps tu tak wajib pon nak layan ke tak...ermm..takpe..ikut je la..kan anak solehah..huhu

Hidup saya jadi lain waktu form 3..yang biasa jadi luar biasa..sehingga la exam PMR..waktu hari pertama dia terpecahkan cawan waktu bfast...hati saya dah dup dap dup dap dah waktu tu..dah la 1st day exam, jangan la ada apa2 yang buruk jadi..mak pulak tak putus2 suh doa byk2 dan ckp jangan risau...lega skit waktu tu bila mak seolah2 dapat membaca minda saya...

Ermm..skang saya rindu sangat kat mak saya..balik mggu lepas tak sempat nak manja2 ngan mak..bizi kenduri jer..mak, ayah..sihat ke?...ayam itik kat kampung cemana??...hihi..

rinduuuu..rindu serindu rindunyaaaa aa aaa aaa.....huhu


lepas ni sambung kisah form 4&form 5 lak eh...;-)

9 comments:

khaifaiz said...

sambung2 jgn tak sambung

Nasriq said...

Ai dulu masa2 sekolah, tolong jaga bukak pintu gate sekolah... pukui 6.30 dah masuk sekolah...

Eda said...

khaifaiz: tungguuuu...huhu



Nasriq: uit, awalnye..

KUREKURE COMEL said...

hahaha...kalau bab2 cemburu ni...
sila tanya mat ye...aaaiii gentle ok....kihkihkih....


best pe ada kwn....blh ngumpat2....hehehe...


mesti time tu tekanan perasaan gile2 kan.....alolo....anak manja la ni ye...



kwn tu kt mane skrg?hehehe...

Eda said...

mina: best tu best la jugak..tp sbb eda ni jenis kedekut nak mampus..haha..tu yang jadi tak best bila kena kongsi brg ngan orang lain..hihi

kwn tu skarang cikgu kat terengganu, alhamdulillah sampai skarang masih kontek..heehe

Mat Ganu said...

kenangan semalam...inilah yg dikatakan sesusahan semalam adalah kebahagian yg tiada pada hari ini...hehehehe

Eda said...

betul tu Mat Ganu..itu yang mencorakkan kehidupan kita sehari hari..tiada semalam, tiada la hari ni..heehe

zati embong said...

pas2 eda,result pmr ok x?haha sebok gile jat nk tahu.huhu

Eda said...

result PMR ek jat..hehe..nanti kang org ckp riak pulak..

antara 4 orang yang top scorer, saya sorang je bunga dikalangan mereka..=)

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template