Friday, February 11, 2011

~Tersurat, tersirat, instinct & naluri...apa2 je la~

Salam semua..

Malam ni terasa lemah je badan ni..padahal bukan wat keje engkut barang pon kat opis..huhu..malam ni juga saya tak masak..sebab malas..dan barang dapur pon dah abis dan malas nak pi shopping sbb esok ada open house kat umah bos, jadi minggu depan aje la shopping brg2 dapur ni...eceh, macam banyakk je nak shopping brg dapur tu ek..huhu

Masa tengah taip entry ni, tajuk belum diletak...tak tau nak letak tajuk ape..sebab entry ni hanyalah nak merepek repek tak tentu pasal jer..huhu..yang pastinya nak cakap pasal instinct.. orang melayu kita cakap gerak hati atau pon naluri dalaman..haaa..ce cite ce cite ckit psl instinct2 ni..

Ada orang tu, kuat sangat instinct, ada sesetengah orang takde instinct langsung...

Yang kuat instinct macam saya nih..eh, perasan lak ek..susah jugak sebenarnya..apa je yang terdetik di hati..mesti akan jadi punya la..tapi tu la...kdg2 hati dah berdetik, minda ni pulak yang degil tahap dewa..dah besar, lagi la degil...hingga kan nak guna serbuk pencuci utk hilangkan kesan degil pon tak dapek..

Contoh eh..ni contoh je ni...hati dah cakap, baik ko tak yah minum ais, nanti lagi batuk2 bila malam...maka, bila nafsu dah menguasai minda yang degil..detik di hati langsung tidak dihiraukan...maka, bersedialah kau utk terima habuan malam ni..huhu

Haaa...tu contoh yang nyata...mcm mn pulak yang tak nyata?..ala2 tersirat gitu..nak tau lebih lanjut p la padang mak sirat...eh, gurau je..hehe..

Yang tersirat pon kadang2 naluri yang kuat ni dapat rasa...contohnye...ni contoh je tau...ada orang tu bagi sesuatu kat kita...konon2 nya hadiah la...ala, sebagai tanda penghargaan la konon2 nya...tapi sebenarnya ada maksud disebalik pemberian tu...

Nak lebih jelas boleh tengok pada apa yang diberi...kdg2 hadiah yang diberi tu membawa erti yang lebih bermakna selain sebagai tanda penghargaan..dan selalunya si pemberi takkan la bagitau makna yg tersirat tu..oleh itu si penerima yang ada instinct yg kuat konon2 nya tu dapat la marasai makna tersirat tu..kdg2 juga makna yg tersirat tu hanya akan mengundang nestapa di hati penerima..jadi macam2 la instinct yg keluar dari hati nurani...

tapi kdg2 instinct ni ada jugak yang tak boleh dipakai..jadi, bila instinct slalu berbunyi..bahaya jugak tu...nak pulak instinct yang buat hati tak senang duduk..atau pon akan rasa resah gelisah jer..haa..kan dah x senang duduk dibuatnya

Instinct korang kuat ke x?..stakat ni ramai kawan2 saya cakap yang saya punya instinct yg kuat...dan saya akui kebenaran kata2 mereka itu...

Dah la...merepek repek je saya nih...huhu..

12 comments:

Nasriq said...

gerak hati kuat ek...bagus la...
nak nombor ekor yang kelaur esook boleh tak???

Eda said...

erk...no ekor tak main yea..haram...

khaifaiz said...

bgslah ada gerak hati.. boleh berjaga-jaga.. x pun boleh jd superwomen.. ehehhe gurau je jgn mrh yer

Eda said...

khaifaiz: eh, tak marah pon..kalau marah kena jual lak nnt..huhu

kdg2 best dan kdg2 tak best..=)

iwan_dextrous said...

kuat jugak kdg2..ahhaha..tpi besenya jdi sebaliknya..huuhuh

KUREKURE COMEL said...

kdg2 xtenangkan bila ada naluri yg kuat...mina pling betul2 terjadi time arwah mak meninggal...

perhhh...berpeluh peluh rasanya...
dgn hati xtenteram...


sbnrnye setiap manusia ni ada nalurinye...cuma yg beza kuat n xkuat je...huhuhu...


ehhh...byk pulak bebel...kehkehkeh

Eda said...

iwan_dextrous: kalau yang jd sebaliknya tu best takpe la jugak...tp kalau x best..tu yg x syok tu..;-)


Mina: sangat tak tenang dan selalu makan dalam, pastu konon2 buat2 tak tau apa yg jadi di sekeliling..huhu

x tenteram weii..=)

zmah said...

Berhati-hati dengan kata-kata yang tersurat dan tersirat,takut kita salah faham je...
Dik...orang Brunei memang cantik rumahnya dan unik tau!

Eda said...

kak zmah: betul tu kak...sebab tu lebih banyak diam je...perhati dulu baru kuarkan kenyataan...huaaa..mcm apa je ek..hihi

Eda said...

seyes cantik umah Brunei tu...kagum saya tgk kat blog akak..nanti p sane saya roger akak je la yea...hehe

Mat Ganu said...

pastikan "seiring dan sejalan" baru buat..iaitu hati dan mulut...hehehe

Eda said...

Mat Ganu: nasihat yg baik..mekasih..=)

tapi saya slalu Hati vs Mulut..bukan Hati dan Mulut..huhu

Kamu semua akan dijejaki..=)

 

~~**sTorY oF mE**~~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template